Αν θέλετε να περάσετε δημιουργικά τα Σαββατοκύριακα με όλη την οικογένεια και να ενεργοποιήσετε τη φαντασία των παιδιών σας διευρύνοντας τους ορίζοντές τους, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στο φετινό πρόγραμμα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου στο Γκάζι. Με μια σειρά από πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια, η ομάδα του ΒΜΦ οργανώνει δημιουργικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2015.

Το Πρόγραμμα «Σαββατοκύριακα στο ΒΜΦ!» περιλαμβάνει:

    – Εργαστήριο Animation «Στο Γκάζι…158 χρόνια πριν» με τον Μπάμπη Αλεξιάδη

    Σάββατο 10, 17, 24 και 31 Οκτωβρίου (1 κύκλος-4 συναντήσεις)

    Για παιδιά 7-14 ετών

    – Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Μικροεπιστήμης Wedo-Scratch & Microscience

    WeDo Scratch: Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 7, 14 και 21 Νοεμβρίου

    Microscience: Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 7, 14 και 28 Νοεμβρίου

    (1 κύκλος-4 συναντήσεις)

    Για μαθητές Δ’, Ε’ & Στ’ Δημοτικού και Γυμνασίου

    – Εργαστήριο Εικαστικών «Ένα εργοστάσιο από πηλό & χρώματα» με τον Ανδρέα Κοκκαλιάρη

    Κυριακή 1, 8, 15 & 22 Νοεμβρίου

    Για παιδιά 5-12 ετών

    – Υπαίθριο Εργαστήριο Ζωγραφικής «Μικροί Κηπουροί με πινέλα»

    Κυριακή 11 Οκτωβρίου

    Για παιδιά 3-10 ετών

Αναλυτικά το Πρόγραμμα των Εργαστηρίων «Σαββατοκύριακα στο ΒΜΦ!»:

    Εργαστήριο Animation «Στο Γκάζι…158 χρόνια πριν» με τον Μπάμπη Αλεξιάδη

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS, διοργανώνει εργαστήρια animation για παιδιά 7-14 ετών, με εισηγητή τον animator και media artist Μπάμπη Αλεξιάδη. Ο κύκλος των εργαστηρίων περιλαμβάνει 4 εβδομαδιαίες συναντήσεις, το Σάββατο 10, 17, 24 & 31 Οκτωβρίου.

Χρησιμοποιώντας το σχέδιο, το κολάζ, το σκίτσο, τη γλυπτική και τη φωτογραφία, τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους ιστορία εμπνευσμένη από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας και θα τη μεταφράσουν σε κινούμενη εικόνα.

Τα παιδιά επίσης θα μάθουν τις βασικές τεχνικές animation και θα εξοικειωθούν με την κινηματογραφική γλώσσα και, λειτουργώντας ομαδικά, θα δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους. Παράλληλα, θα καταγράφεται, με φωτογραφίες και αφηγήσεις, η παραγωγή και η εξέλιξη της ταινίας αλλά και το μικρό ταξίδι στην τέχνη του animation.

Πότε: Σάββατο 10, 17, 24 και 31 Οκτωβρίου (1 κύκλος-4 συναντήσεις)

Ώρες: 17:30-19:30

Πού: INNOVATHENS (Αεριοφυλάκιο 2), Παλαιοί Φούρνοι

Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ (για τον κύκλο 4 εργαστηρίων)

    Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Μικροεπιστήμης «Wedo-Scratch» & «Microscience»

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS και ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών STEM Education διοργανώνουν δύο εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Μικροεπιστήμης για μαθητές Δ’, Ε’ & ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και Γυμνασίου: Wedo-Scratch και Microscience.

• Wedo-Scratch

Τα παιδιά συναρμολογούν τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες και κατασκευάζουν με τα χέρια τους «απλές μηχανές» (simple machines). Διασκεδάζοντας έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με αισθητήρες και αναπτύσσουν τους πρώτους αυτοματισμούς ενώ, ταυτόχρονα, μαθαίνουν να εργάζονται σε εικονικό περιβάλλον.

Το Wedo-Scratch είναι ένας συνδυασμός του εκπαιδευτικού πακέτου WeDo της εταιρείας LEGO Education και του ανοιχτού λογισμικού Scratch που έχει αναπτύξει το MIT (Massachusetts Institute of Technology).

• Microscience

Μέσα από πειράματα και με τη χρήση συσκευών micro-ηλεκτρισμού, τα παιδιά μαθαίνουν ευχάριστα χημεία και φυσική. Η εκπαίδευση των θετικών επιστημών γίνεται παιχνίδι!

Για μαθητές Δ’, Ε’ & ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και Γυμνασίου

Πότε:

WeDo Scratch (1ος κύκλος): Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 7, 14 και 21 Νοεμβρίου

Microscience (1ος κύκλος): Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 7, 14 και 28 Νοεμβρίου

Ώρες:

WeDo Scratch: 9.30-11.00

Microscience: 11.30-13.00

Κόστος συμμετοχής: 50 €/ άτομο (για τον 1ο κύκλο των 4 εργαστηρίων)

Με την παρακολούθηση 8 εργαστηρίων (2 κύκλοι 4 εργαστηρίων) Wedo Scratch ή Microscience δίνεται πιστοποιητικό παρακολούθησης από τη STEM Education.

Ο 1ος κύκλος θα πραγματοποιηθεί από τις 31 ως τις 21/28 Νοεμβρίου. Με την παρακολούθηση ενός κύκλου 4 εργαστηρίων δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι ημερομηνίες για τον 2ο κύκλο εργαστηρίων, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2016, θα ανακοινωθούν σύντομα.

    Εργαστήριο Εικαστικών «Ένα εργοστάσιο από πηλό & χρώματα» με τον Ανδρέα Κοκκαλιάρη

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου διοργανώνει 2 κύκλους εργαστηρίων εικαστικών «Ένα εργοστάσιο από πηλό & χρώματα», με εισηγητή τον εικαστικό Ανδρέα Κοκκαλιάρη, την Κυριακή 1, 8, 15 & 22 Νοεμβρίου για παιδιά 5-12 ετών.

Γνωρίζουμε τον κόσμο των χρωμάτων και των εικόνων ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα το παλιό εργοστάσιο φωταερίου και την περιοχή του Γκαζιού.

Τις Κυριακές 1 & 8 Νοεμβρίου, θα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το κάρβουνο, το βασικό υλικό καύσης των παλιών εργοστασίων, θα γνωρίσουν έργα καλλιτεχνών που χρησιμοποιούσαν το κάρβουνο σαν πρώτη ύλη και δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

Τις Κυριακές 15 & 22 Νοεμβρίου, θα γίνει παρουσίαση των μηχανημάτων και των εργαλείων του παλιού εργοστασίου.

Διάρκεια εργαστηρίου: 2 εβδομάδες

Ένα παιδί έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μόνο 1 εβδομαδιαίο εργαστήριο.

Ημερομηνίες: Κυριακή 1, 8, 15 & 22 Νοεμβρίου

Ώρες: 10.30-12.00 (5-7 ετών), 12.00-13.30 (8-12 ετών)

Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

Κόστος συμμετοχής: 16 ευρώ (για δύο συναντήσεις), 8 ευρώ (για 1 συνάντηση)

    Υπαίθριο Εργαστήριο Ζωγραφικής «Μικροί Κηπουροί με πινέλα» 

Οι «Μικροί Κηπουροί με πινέλα» επιστρέφουν στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, για ακόμα μια φορά, να συμμετάσχουν σε ένα πρωτότυπο δημιουργικό υπαίθριο εργαστήριο, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 11.00, στην παιδική χαρά του Καφέ της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων «Gaz à l’eau».

Παιδιά 3-12 ετών περιηγούνται μαζί με τους συνοδούς τους στο παλαιό εργοστάσιο φωταερίου, εμπνέονται απ’ αυτό και παίρνουν τα πινέλα τους για να ζωγραφίσουν μικρές κεραμικές γλάστρες.

Στη συνέχεια, γίνονται «μικροί κηπουροί» και, με τη βοήθεια ειδικών, φυτεύουν στα γλαστράκια τους πολύχρωμα λουλούδια ενώ μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα τους.

Για οικογένειες και παιδιά 3-10 ετών

Πότε: Κυριακή 11 Οκτωβρίου

Ώρες: 11.00-12.30

Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά

Κόστος Συμμετοχής: 6 ευρώ

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, τηλ.: 210-3475535, 210-3461589, 210-3475518. Για συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια, απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.