Οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουν επειδή μεγαλώνουν. Μεγαλώνουν επειδή σταματούν να παίζουν. Αυτή την τρυφερή αλήθεια που –δυστυχώς-την μαθαίνουμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας, έρχεται να μας θυμίσει με εξαιρετική ευαισθησία και νοσταλγία το Μουσείο Παιχνιδιών. Σαν ένα ταξίδι στο χρόνο, σαν μια διαδρομή στην παιδική ηλικία ανά τα χρόνια, σαν ανάμνηση, σαν γνώση, σαν χαρά, σαν το δικό μας παιχνίδι, αυτό που ξεχάσαμε μεγαλώνοντας σε κάποια γωνιά των πατρικών μας. Ένα ταξίδι χαράς και νοσταλγίας για να θυμηθούμε οι μεγαλύτεροι και να γνωρίσουν οι μικρότεροι..

Το πρώτο Μουσείο Παιχνιδιών είναι έτοιμο και τα παιχνίδια ανυπομονούν να κάνουν τους πρώτους τους φίλους. Περιμένουν με χαρά να σας συστηθούν, να σας δείξουν το καινούριο τους σπίτι και να σας εξιστορήσουν τις περιπέτειες τους. Σε 20 μέρες, λοιπόν, το Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη στο Παλαιό Φάληρο θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό, δίνοντάς μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε πάνω από 20.000 εκθέματα από όλο τον κόσμο.
Ένας εντυπωσιακός πέτρινος πύργος εκλεκτικιστικού ρυθμού στο Τροκαντερό, ο Πύργος Κουλούρα που κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη η Βέρα Κουλούρα, θεωρήθηκε ο ιδανικός χώρος για να στεγαστεί η συλλογή παιχνιδιών του μουσείου, πυρήνας της οποίας είναι η συλλογή που η Μαρία Αργυριάδη δώρισε το 1992.
Στις συλλογές του περιλαμβάνονται 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού – από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής.
Σκοπός του Μουσείου Παιχνιδιών είναι να καλύψει όλες τις εκφάνσεις και πτυχές του θέματος Παιδί και Παιχνίδι, ερευνώντας τόσο το παιχνίδι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και την καθημερινή ζωή του παιδιού στην παραδοσιακή και αστική ελληνική κοινωνία.
Η ενότητα της ελληνικής συλλογής περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά αντικείμενα και παιχνίδια από τους αρχαίους, τους ρωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους, χειροποίητα παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια και αντικείμενα του 18ου-20ού αι., λαϊκά πανηγυριώτικα και αστικά εμπορικά του 20ού αι., ομαδικές παιδιές, επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και εθιμικά εποχιακά παιχνίδια.
Ξεχωριστό σύνολο αποτελούν οι ανακατασκευές λαϊκών παιχνιδιών των αρχών του 20ού αι., από μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων).
Η ενότητα της ευρωπαϊκής συλλογής αποτελείται από κούκλες και παιχνίδια, αστικά και λαϊκά, της περιόδου από τον 17ο έως τον 20ό αι., τα οποία προέρχονται κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες του 19ου και 20ού αι. με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Βιβλία-μελέτες που αφορούν στο Παιδί και στο Παιχνίδι, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, στοιχεία για Έλληνες κατασκευαστές παιχνιδιών, 3.000 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και εκπαίδευσης ή γενικά πληροφοριακά, συνθέτουν μια εξειδικευμένη βιβλιοθήκη για κάθε ενδιαφερόμενο.
Στις 22 Οκτωβρίου, το Μουσείο Παιχνιδιών θα ανοίξει τις πύλες του με δωρεάν είσοδο για το κοινό ενώ θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 10.00-18.00.
Τιμή εισιτηρίου: 9 ευρώ, μειωμένο 7 ευρώ. Διεύθυνση: Λεωφ. Ποσειδώνος 14, Παλαιό Φάληρο.
(αναλυτικές οδηγίες για την πρόσβασή σας εδώ Τηλέφωνο: 2130258498.