Και φέτος, όλα τα σαββατοκύριακα από Οκτώβριο μέχρι Μάϊο, ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται ο απόλυτος προορισμός για παιδιά κάθε ηλικίας. Tα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 ετών και άνω), τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους. Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.

Σαββατιάτικα Οικογενειακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα

(Για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τους γονείς τους)

Σάββατο 5/10 Μια σταγόνα ταξιδεύει

«Γεια σας! Είμαι μια σταγόνα που διαρκώς ταξιδεύει!». Νερό… σύννεφο… πάγος… βροχή…

Πειράματα, θεατρικό παιχνίδι και νεροϊστορίες ταξιδεύουν ενήλικες και παιδιά σε μια σειρά από δραστηριότητες που θα  τους εισάγουν σε ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα, τον κύκλο του νερού!

Σάββατο 12/10 Ξεφόρτωσε την ελιά, να σε φορτώσει λάδι

«Από το κλαδάκι κρέμεται, στην αγορά πουλιέται, το εξωτερικό της τρώγεται, το κόκαλο πετιέται». Μέσα από παιχνίδια και κατασκευές μάς δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε το δέντρο, τον καρπό και το χυμό της ελιάς. Τελικός προορισμός μας είναι ένα παλιό πέτρινο ελαιοτριβείο, που το βλέπουμε να ζωντανεύει στην «Κιβωτό» Εικονικής Πραγματικότητας κι έχει πολλά να μας διηγηθεί.

Ο καρπός και ο χυμός της ελιάς, ο κύκλος εργασιών παραγωγής του ελαιολάδου, οι ευεργετικές ιδιότητες του στον οργανισμό ανοίγουν κύκλο δραστηριοτήτων ιδιαίτερα δημιουργικών ώστε να ανακαλύψουμε το πολύτιμο δέντρο της Ελληνικής γης.

Σάββατο 19/10 Αλεύρι ζυμάρι ψωμί…την ιστορία τους ας γνωρίσουμε μαζί

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία ν’ ανακαλύψουν τα  συστατικά και τα μυστικά του ψωμιού που αποτελεί μία από τις αρχαιότερες λιχουδιές. Μαζί με τους γονείς τους, θα παρακολουθήσουν τη διαδρομή του σπόρου από το χωράφι  ως… το ζύμωμα.

Τρόφιμο με ιδιαίτερη θρεπτική αξία, το ψωμί είναι βαθιά ριζωμένο στις διατροφικές μας συνήθειες. Τα παιδιά θα μάθουν τα συστατικά του, τον τρόπο παρασκευής του και την ιστορία του, μέσα από δραστηριότητες που εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Σάββατο 26/10 Μια Ολυμπιάδα για τους κατοίκους του δάσους

Οι φίλοι μας τα ζώα διοργανώνουν τη δική τους Ολυμπιάδα και καλούν τα παιδιά ν’ αγωνιστούν στο πλάι τους. Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής:  το γέλιο, ο ενθουσιασμός και  η ατελείωτη διάθεση για παιχνίδι. Στο πλαίσιο του νέου αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος, μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν τα Ολυμπιακά αθλήματα με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα τους ζώα! Στόχος του προγράμματος είναι η συνεργασία, η διασκέδαση, το ομαδικό παιχνίδι καθώς και η καλύτερη αντίληψη του σώματος  και της σχέσης του με το χώρο.

Γενικές πληροφορίες για τα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»:

– Για παιδιά 3-5 ετών

-Ώρα έναρξης: 11:30

 -Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά

– Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα)

– Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

– Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://saturdays.hellenic-cosmos.gr/), στην οδό Πειραιώς 254, στον Ταύρο.

– Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά προγράμματα

(Για παιδιά από 5 έως 12 ετών)

Κυριακή 6 Οκτωβρίου Σκάψε, σκάψε, κάτι θα βρεις!

Αρκούν ένα φτυάρι, μυστρί, λεπτά πινέλα, καπέλο και καλή διάθεση ώστε τα παιδιά, σαν μικροί αρχαιολόγοι, να βρουν τα «μυστικά» που κρύβουν τα σκάμματα του “Ελληνικού Κόσμου”!

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά θα βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της ανασκαφής και θα πάρουν μέρος σε ένα εργαστήρι συντήρησης και έκθεσης των ευρημάτων. Δουλεύοντας με πραγματικά εργαλεία μέσα στο σκάμμα και παρακολουθώντας εικονικές αναπαραστάσεις συντήρησης αγγείων, θα νιώσουν για λίγο πραγματικοί αρχαιολόγοι συμμετέχοντας στην μαγευτική διαδικασία που οδηγεί τα ευρήματα από το χώμα στο μουσείο!                                                       

                                                        Κυριακή 13 Οκτωβρίου                                                       Στου καραβιού την πλώρη!

Η τριακόντορος, το  πιστό αντίγραφο του αρχαίου πλοίου που έχει αράξει στον «Ελληνικό Κόσμο» μας ταξιδεύει σε θάλασσες και λιμάνια της αρχαιότητας. Με δραστηριότητες μέσα αλλά και έξω από το πλοίο τα παιδιά γίνονται ναυτικοί των αρχαίων χρόνων για να ανακαλύψουν ιστορία του, τη ζωή πάνω σε αυτό αλλά και τους λόγους που οδήγησαν σε ναυτικά ταξίδια. Η ναυτική ζωή της αρχαιότητας, η ιστορική εξέλιξη των πλοίων αλλά και ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα γίνονται αντικείμενο παιχνιδιού και βιωματικής μάθησης.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου Αρχαίων μαγειρέματα!

«Άκρατος», «άριστον», «εσπέρισμα», «δείπνον»… λέξεις που μπερδεύουν στο άκουσμά τους, αλλά είναι γεμάτες νοστιμιά… αρχαία νοστιμιά! Οι μικροί μας φίλοι μαγειρεύουν συνταγές των Αρχαίων και… καλή μας όρεξη!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες μέσω των οποίων  τα παιδιά ταξιδεύουν στην Αρχαία Ελλάδα για να ανακαλύψουν τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων και τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούσαν. Παράλληλα εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές με τη δική μας εποχή.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 Ο Αριστοφάνης προτείνει…Ειρήνη!

Από την αρχαιότητα έως σήμερα, τα λόγια του επίκαιρα: “ Η Ειρήνη να φανεί και από τη σπηλιά να βγει …”. Μια «συνάντηση» γεμάτη παιχνίδι με μία από τις σημαντικότερες τις κωμωδίες του Αριστοφάνη …

Τα παιδιά ταξιδεύουν στο χρόνο για να αναζητήσουν την εποχή του Αριστοφάνη, να γνωρίσουν την κωμωδία και τις συνήθειες σχετικά με τη θεατρική τέχνη. Με βασικά εργαλεία το θεατρικό παιχνίδι και την αφήγηση μπλέκονται στους στίχους της Αριστοφανικής «Ειρήνης» για να ανακαλύψουν τον ποιητή, το έργο και τα μηνύματα του.

Γενικές πληροφορίες για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»:

– Για Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

– Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30. Διάρκεια προγραμμάτων 90 λεπτά.

–  Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ

– Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

– Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://sundays.hellenic-cosmos.gr/) στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο.

– Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.