*Για παιδιά 2 – 4 ετών Ανακαλύπτοντας τις τέχνες

Η δημιουργική επαφή με την τέχνη προϋποθέτει ένα ασφαλές πλαίσιο που δίνει στα μικρά παιδιά τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους, να νιώσουν ελεύθερα και να αστειευτούν. Μία ενεργητική σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, Σπυριδούλα Χρόνη και Παναγιώτη Τσιρίδη, στα παιδιά και τους γονείς τους, κατά τη διάρκεια της οποίας ο καθένας μαθαίνει μαζί με τον άλλον.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

Ημερομηνίες:   9, 16, 23, 30  Νοεμβρίου                    

Ώρα: 10:30-11:30 & 12:00-13:00

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80 €

*Για παιδιά 4 – 6 ετών Ταξίδι στη φύση μέσα από την τέχνη

Μία ξέφρενη ξενάγηση-περιήγηση στη φύση μέσα από ανατρεπτικές ιστορίες με την εικαστικό Γεωργία Χατζηβασιλειάδη. Τα παιδιά πρωταγωνιστούν σε ένα ταξίδι μυθοπλασίας στον κόσμο των ορατών – από τον κρυμμένο μικρόκοσμο έως τον μυστήριο μακρόκοσμο – με σκοπό να αντιληφθούν την ανθρώπινη  κλίμακα σε σχέση με το σύμπαν. Αναλύονται οι βασικές αρχές των πλαστικών τεχνών (σχέδιο, χρώμα, γλυπτική, χαρακτική) μέσα από ένα ανέμελο παιχνίδι με ζουλήγματα, τυπώματα, αγγίγματα, σφηνώματα, σταξίματα και ζυμώματα.

Ημερομηνία: 7 Νοεμβρίου Ηφαίστεια και Παγετώνες

Ώρα: 18:00-19:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

*Για παιδιά 4 – 6 ετών Αναζητώντας το φως

H εικαστικός  Έφη Φουρίκη με αφετηρία το καλλιτεχνικό της έργο και “εργαλεία” φακούς, καλειδοσκόπια, καθρέφτες, προβολείς, μουσικά όργανα προσκαλεί τα παιδιά να εξερευνήσουν, να πειραματιστούν και να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες της Φυσικής, των Εικαστικών και της Μουσικής (αντανάκλαση, παλμός, ρυθμός, μοτίβο, σύνθεση). Ανακαλύπτουν πως συνδέεται η Φύση με την Τέχνη και δημιουργούν το δικό τους έργο.

Ημερομηνίες:

14 Νοεμβρίου Η ιστορία της μικρής φλόγας

21 Νοεμβρίου Ο κόσμος είναι μαγικός

28 Νοεμβρίου Ο κόσμος είναι πολύχρωμος

5 Δεκεμβρίου Το ουράνιο τόξο κατοικεί στις σαπουνόφουσκες και στα φτερά των παγωνιών!

12 Δεκεμβρίου Μέσα στο φως θαυμάζουμε τις σκιές

19 Δεκεμβρίου Η μέρα και η νύχτα γεννούν φώτα

Ώρα: 18:00-19:30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

*Για παιδιά 6 – 12 ετών Διάσημοι ζωγράφοι

Ένα ταξίδι με την Κάτια Παπασπηλιοπούλου στην περιπέτεια της ζωγραφικής μέσα από έργα γνωστών ζωγράφων από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Κάθε εργαστήριο παρουσιάζει ένα ζωγράφο, τη ζωή και το έργο του μέσα από την γενική εξέλιξη της ιστορίας της τέχνης, ενώ ακολουθεί σχετική εικαστική δραστηριότητα.

Ημερομηνία : 6  Νοεμβρίου Eugène Delacroix

Ώρα: 18:00-19:30

Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 75 €

*Για παιδιά 6 – 12 ετών Διάσημοι Μοντέρνοι Ζωγράφοι

Το ταξίδι με την Κάτια Παπασπηλιοπούλου στην περιπέτεια της ζωγραφικής συνεχίζεται. Mέσα από έργα γνωστών ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα παρουσιάζεται η μεγάλη επανάσταση του Μοντερνισμού. Κάθε εργαστήριο παρουσιάζει ένα ζωγράφο, τη ζωή και το έργο του μέσα από την γενική εξέλιξη της ιστορίας της τέχνης, ενώ ακολουθεί σχετική εικαστική δραστηριότητα.

Ημερομηνίες:

13 Νοεμβρίου Claude Monet

20 Νοεμβρίου Paul Cézanne

27 Νοεμβρίου Henri Matisse

4 Δεκεμβρίου Pablo Picasso

11 Δεκεμβρίου René Magritte

18 Δεκεμβρίου Joan Miró

Ώρα: 18:00-19:30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

*Για παιδιά 8 – 12 ετών Κατασκευάζω και μαθαίνω για τις γιορτές και τις εποχές

Τρίωρα εργαστήρια για τη δημιουργία χειροποίητων εικαστικών κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά. Μία πρωτότυπη προσέγγιση των εποχών, των εορτών και των παραδόσεων μας με την εικαστικό Έφη Μπαρτσώτα, μέσα από τη δημιουργία κατασκευών με ασυνήθιστα υλικά.

Ημερομηνία: 3 Νοεμβρίου Το φθινοπωρινό δάσος

Ώρα: 10:00-13:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 25 €

Για παιδιά 8 – 12 ετών Ο μικρός εκτιμητής τέχνης

Τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν ένα έργο τέχνης. Με οδηγό την Ελένη Σπυριδάκη, ανακαλύπτουν την ιστορία ενός ξεχωριστού αντικειμένου τέχνης κάθε φορά , αναλύοντας τα χαρακτηριστικά,  την τεχνική και την χρησιμότητα του, καθώς και τους σημαντικότερους πολιτισμούς της Ευρώπης και την αισθητική τους. Μια διαδραστική εμπειρία με σκοπό την όξυνση της αντίληψης και της παρατηρητικότητας που υπόσχεται στα παιδιά τον ενθουσιασμό μιας ‘ανακάλυψης’.

Ημερομηνία:10 Νοεμβρίου Αντικείμενο τέχνης από την Ελληνιστική Εποχή

Ώρα: 11:00-12:30

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 15€

Παιδικές Παραστάσεις και Αφηγήσεις

*«Συνέβη σε μία βίδα» για παιδιά 3 – 6 ετών

Ένα γνωστό σε όλους, συνηθισμένο αντικείμενο πρωταγωνιστεί σε αυτήν την ιστορία. Πρόκειται για μια Βίδα που αναζητά την αποστολή της. Όπως όλοι οι ήρωες των λαϊκών παραμυθιών, απομακρύνεται από την πατρίδα της, το οικείο της περιβάλλον και αγωνίζεται να αποδείξει τις  δυνατότητές της. Στην προσπάθειά της αυτή ζει πρωτόγνωρες εμπειρίες, χαρές και απογοητεύσεις.

Θέματα και στόχοι της αφήγησης:

Η χρήση, η μετατροπή, η μεταποίηση, η ανακύκλωση των αντικειμένων, το άχρηστο και η αξιοποίησή του είναι τα θέματα  που πραγματεύεται αυτή η ιστορία.

– Πως ένα απλό, καθημερινό αντικείμενο μετατρέπεται  σε έργο τέχνης;

– Πως η τέχνη αναζητά την έμπνευσή της στον υλικό κόσμο που μας περιβάλλει;

– Πως ένα άχρηστο αντικείμενο μετατρέπεται σε χρήσιμο;

– Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ευτελή υλικά που βρίσκονται γύρω μας;  

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με γνωστά έργα της παγκόσμιας τέχνης, τα οποία, με την τεχνική του animation, ζωντανεύουν και αποκτούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λαμβάνουν και τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε έργο τέχνης που προβάλλεται, ενώ καλούνται να συμμετάσχουν, τόσο με τις παρατηρήσεις τους, όσο και σωματικά, ακολουθώντας τις αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις της Βίδας.

Σενάριο, σκηνοθεσία και αφήγηση: Χριστίνα Παλαιολόγου

Animation: Γρηγόρης Περίκο

Μουσική – Τραγούδι: Κατερίνα Μακρή

Ημερομηνία: 3 Νοεμβρίου

Ώρα: 11:00-12:00

Κόστος συμμετοχής: 10 €

*Ο Πέτρος και ο Λύκος σε παγίδα για πιάνο για παιδιά 4-9 ετών

Ένα διαφορετικό παραμύθι βασισμένο στα μουσικά θέματα του έργου του Σεργκέι Προκόφιεφ. Μια διαδραστική μουσική παράσταση η οποία  μυεί τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής ενώ παράλληλα τα ευαισθητοποιεί σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη σχέση τους με τη φύση.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελευθέριος Βασιλάκης, Μαριάνθη Φωτάκη

Πιάνο: Νίκος Δρογώσης

Σκηνικά: Κωνσταντής Μιχαλακέας

Φωτισμοί: Γεράσιμος Δενδρινός

Οργάνωση παραγωγής: Ομάδα «Λόγου Παίγνιον»  http://www.logoupaignion.com Κείμενο/Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Τσιρίδης  http://panayiotistsirides.gr

Ημερομηνία: 10 Νοεμβρίου

Ώρα: 11:00-12:00

Κόστος εισιτηρίου: 10 €  Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν, Αθήνα, Τ: 210-3611206 (εσ. 1051), F: 210-3611380, E: mkampouroglou@theocharakis-foundation.gr, W: [www.thf.gr]www.thf.gr