ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Νέα διαδραστική έκθεση

Μια έκθεση για τους διαφορετικούς φόβους που νιώθουν τα παιδιά και πώς να ζήσουν μαζί τους καλύτερα. Ο σκοπός της νέας έκθεσης είναι να προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς και στους ενήλικες που τα φροντίζουν, να γνωρίσουν, να επεξεργαστούν και να προσεγγίσουν το συναίσθημα του φόβου μέσα από το παιχνίδι με τα εκθέματα!

Η διαδραστική έκθεση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να δώσει την ευκαιρία στους ενήλικες με τα παιδιά που συνοδεύουν να παίξουν, να μοιραστούν και να ψυχαγωγηθούν παρέα, μέσα από το παιχνίδι με τα εκθέματα.

Ημερομηνίες: 27,30 και όλα τα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10π.μ. έως 1μ.μ.

Είσοδος στην έκθεση: 4 ευρώ

Εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους

Κάθε Σαββατοκύριακο και τις καθημερινές των Χριστουγεννιάτικων σχολικών διακοπών όταν κλείνει η έκθεση του μουσείου ξεκινάει στη 1 το μεσημέρι ένα εργαστήρι σχεδιασμένο για ενήλικες και παιδιά μαζί!

1. «Παραμυθοκαμώματα της Αγάπης!»

Το Δεκέμβριο τα παραμυθοκαμώματα είναι αφιερωμένα στο συναίσθημα της αγάπης.

Λίγα λόγια για το εργαστήρι…

«Μπορεί η αγάπη να ζει μέσα σε χρυσοστόλιστο κλουβί φυλακισμένη, προστατευμένη και αποστειρωμένη;! Τι θα λέγατε να ανοίξουμε την πορτούλα του χρυσοστόλιστου κλουβιού να δούμε τι θα γίνει;» Ένα δημιουργικό εργαστήρι που μας βοηθάει μέσα από τη μυθοπλασία και τη διάδραση με το παραμύθι να επεξεργαστούμε το συναίσθημα της αγάπης.

Ημερομηνίες:  7, 8, 14, 21, 22 Δεκεμβρίου Ηλικίες: 5 έως και 12 χρονών Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ. Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ (στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου 10 π.μ. έως 1μ.μ.)

2. «Όνειρα και επιθυμίες… Χριστουγέννων;!»

Χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα για να κάνουμε όνειρα και να νιώθουμε τις επιθυμίες μας; Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές είναι ευκαιρία να το σκεφτούμε και να το ξεκαθαρίσουμε! Αν ένα τζίνι ξεπηδούσε ξαφνικά μέσα από το ποτήρι μας και ρωτούσε μια επιθυμία μας για να την πραγματοποιήσει τι θα του ζητούσαμε; Όταν ονειρευόμαστε με τα μάτια ανοιχτά τι βλέπουμε; Μπορούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και την παρέα μας καλύτερα μέσα από τα όνειρα και τις επιθυμίες μας; Ένα εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους που τους αρέσει να ονειρεύονται και θέλουν να ξέρουν τι θέλουν.

Ημερομηνίες: 1 & 15 Δεκεμβρίου Ηλικίες: 6 έως και 12 χρονών Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ. Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ (στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου 10π.μ. έως 1μ.μ.)

3. «Καλλικατζαρόσουπα»

Οι καλικάτζαροι υπάρχει περίπτωση να μαγειρεύουν κάτι καλό;! Δύσκολο, σκανταλιά μαγειρεύουν και πολύ μεγάλη μάλιστα!! Αρπάζουν λέει… επιθυμίες …!!! άκου πράγματα και χωρίς επιθυμίες τι γίνεται;  Ένα δημιουργικό εργαστήρι που μας βοηθάει μέσα από τη μυθοπλασία και τη διάδραση με το παραμύθι να επεξεργαστούμε το συναίσθημα της επιθυμίας.

Ημερομηνίες: 27, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου Ηλικίες:  5  έως και 12 χρονών Ώρα: 1μ.μ. έως 2μ.μ. Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ (στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου 10 π.μ. έως 1μ.μ.)

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες

Τι είναι ο φόβος; Τι φοβόμαστε εμείς οι άνθρωποι; Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν νιώθουμε φόβο;  Ο φόβος μας προστατεύει ή μας δυσκολεύει; Μπορούμε να μη φοβόμαστε να φοβόμαστε;

Η ανασφάλεια και ο φόβος συχνά οδηγούν σε επιθετικές συμπεριφορές. Όταν δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν τους φόβους τους μέσα από το παιχνίδι, τους χαρίζουμε τη δυνατότητα να τους κατανοήσουν καλύτερα, να ζήσουν αρμονικά μαζί τους και να βρουν το δικό τους δημιουργικό τρόπο να τους αντιμετωπίσουν. Επιπλέον επεξεργαζόμενα τους φόβους τους τα παιδιά ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους.

Ο σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!» δεν είναι η θεωρητική προσέγγιση του θέματος αλλά η δημιουργική προσέγγιση του μέσα από το παιχνίδι με τα διαδραστικά εκθέματα. Οι μαθητές παίρνουν ερεθίσματα μέσα στο ασφαλές περιβάλλον του Μουσείου Συναισθημάτων για να γνωρίσουν καλύτερα, να επεξεργαστούν και να αντιμετωπίσουν δημιουργικά το συναίσθημα του φόβου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ανάλογα προσαρμοσμένα για:

· Νηπιαγωγείο,  Α΄και Β΄Δημοτικού

· Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού

· Α΄, Β΄και Γ΄Γυμνασίου

· Φοιτητές και Επαγγελματικά Λύκεια

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΚΑΡΑΤΖΑ 7, ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ, ΤΗΛ.: 210 9218329, ΦΑΞ: 210 9218323, E-MAIL: info@mce.gr / www.mce.grΓια πληροφορίες και κρατήσεις, η Γραμματεία λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 10:00 – 14:00.