Και τα σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου, ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται ο απόλυτος προορισμός για παιδιά κάθε ηλικίας. Tα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 ετών και άνω), τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους. Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.

Σαββατιάτικα Οικογενειακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα (Για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τους γονείς τους)

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ξεφόρτωσε την ελιά, να σε φορτώσει λάδι

«Από το κλαδάκι κρέμεται, στην αγορά πουλιέται, το εξωτερικό της τρώγεται, το κόκαλο πετιέται». Μέσα από παιχνίδια και κατασκευές δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να γνωρίσουν το δέντρο, τον καρπό και το χυμό της ελιάς. Τελικός προορισμός τους είναι ένα παλιό πέτρινο ελαιοτριβείο, που ζωντανεύει στην «Κιβωτό» Εικονικής Πραγματικότητας κι έχει πολλά να τους διηγηθεί. Ο καρπός και ο χυμός της ελιάς, ο κύκλος εργασιών παραγωγής του ελαιόλαδου και οι ευεργετικές ιδιότητές του στον οργανισμό αποκαλύπτονται μέσα από ένα κύκλο δημιουργικών δραστηριοτήτων ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν το πολύτιμο δέντρο της Ελληνικής Γης.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Αλεύρι, ζυμάρι, ψωμί…την ιστορία τους ας γνωρίσουμε μαζί

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία ν’ανακαλύψουν τα συστατικά και τα μυστικά του ψωμιού που αποτελεί μία από τις αρχαιότερες λιχουδιές. Μαζί με τους γονείς τους, θα παρακολουθήσουν τη διαδρομή του σπόρου από το χωράφι ως…το ζύμωμα.

Τρόφιμο με ιδιαίτερη θρεπτική αξία, το ψωμί είναι βαθιά ριζωμένο στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Τα παιδιά θα μάθουν τα συστατικά του, τον τρόπο παρασκευής του και την ιστορία του, μέσα από δραστηριότητες που εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Μια ολυμπιάδα για τους κατοίκους του δάσους Οι φίλοι μας τα ζώα διοργανώνουν τη δική τους Ολυμπιάδα και καλούν τα παιδιά ν’αγωνιστούν στο πλάι τους. Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής: το γέλιο, ο ενθουσιασμός και η ατελείωτη διάθεση για παιχνίδι. Στο πλαίσιο του νέου αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος, μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν τα Ολυμπιακά αθλήματα με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα τους ζώα! Στόχος του προγράμματος είναι η συνεργασία, η διασκέδαση, το ομαδικό παιχνίδι καθώς και η καλύτερη αντίληψη του σώματος και της σχέσης του με το χώρο.

Γενικές πληροφορίες για τα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»:

– Για παιδιά 3-5 ετών

– Ώρα έναρξης: 11:30

– Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά

– Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα)

– Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

– Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://saturdays.hellenic-cosmos.gr/), στην οδό Πειραιώς 254, στον Ταύρο.

– Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά προγράμματα (Για παιδιά από 5 έως 12 ετών)

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Ζήσε σαν αρχαίος Έλληνας!

Μα πώς ζούσαν αυτοί οι αρχαίοι; Tι μάθαιναν στο σχολείο, τι φορούσαν, τι έτρωγαν; Με τι γελούσαν; Τα παιδιά τρυπώνουν στην καθημερινότητά τους και φέρνουν στην επιφάνεια τις συνήθειές τους.  Μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια οι μικροί ταξιδιώτες ανακαλύπτουν τα αστεία των αρχαίων, την ενδυμασία τους, την καθημερινότητα τους στο σχολείο, τα παιχνίδια που προτιμούσαν. Πόσο διαφορετικά ή πόσο όμοια ήταν όλα τότε και σήμερα;

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Αστρικές «συνωμοσίες» του ουρανού μυθολογίες

Σύμπαν, τόσο αχανές αλλά και τόσο γοητευτικό! Πώς γίνεται μυθικά πρόσωπα, δράκοι και ζώα να συνυπάρχουν στον ουρανό; Πραγματικές ιστορίες καλά κρυμμένες στα βάθη του σύμπαντος αποκαλύπτονται σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μικρή και Μεγάλη Άρκτος, Πήγασος, Ωρίων, Κασσιόπη και ακόμα 83 ατερισμοί που στολίζουν την ουράνια θόλο έγιναν γνωστοί στην αρχαία Μεσοποταμία και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες, που τους ενσωμάτωσαν στη μυθολογία τους. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αστερισμών, καθώς και τη μυθοπλασία που τους περιβάλλει και στη συνέχεια θα συνθέσουν και θα αναπαραγάγουν στο χώρο τις διατάξεις αστερισμών, χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Πολύχρωμα γλυπά! Ή αλλιώς: έργα τέχνης με υπέροχη γεύση (Οικογενειακό πρόγραμμα)

Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα λερωθούν…με σαντιγί και σοκολάτα και με πολύχρωμη ζαχαρόπαστα θα δημιουργήσουν τα δικά τους γλυπτά! Ένα εργαστήρι διακοσμητικής ζαχαροπλαστικής που θα δώσει την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να εκφραστούν δημιουργικά, να ανακαλύψουν πληροφορίες για τη ζάχαρη και να απολαύσουν το δημιούργημά τους όχι μόνο αισθητικά αλλά και γευστικά.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Όλη η μαγεία των Χριστουγέννων σε μία γυάλα!

Τώρα οι μικροί μας φίλοι κατασκευάζουν τη δική τους χριστουγεννιάτικη γυάλα κλείνοντας μέσα τη γλύκα και τη ζεστασιά της ξεχωριστής αυτής γιορτινής μέρας. Χορός, χρώμα, φως, παιχνίδι, ευχές, μαγικές χριστουγεννιάτικες ευχές σε μία…..γυάλα που ταξιδεύει για μία ώρα τα παιδιά στον κόσμο του παραμυθιού και της αστερόσκονης…

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Εργαστήρι παιχνιδιών

Χειροποίητα παιχνίδια με μοναδική αξία! Η προσωπική πινελιά των παιδιών και η καλλιτεχνική τους ματιά αλλάζει όψη στα απλά υλικά. Φέτος οι μικροί μας φίλοι θα κάνουν κάτι διαφορετικό για την Πρωτοχρονιά! Αντί να τρέξουν στα καταστήματα παιχνιδιών για να διαλέξουν δώρα και παιχνίδια για τους ίδιους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, θα τρυπώσουν σ’ένα εργαστήρι, σαν κι αυτό του Αϊ-Βασίλη και, όλοι μαζί, σαν τα ξωτικά του, θα κατασκευάσουν τα δικά τους χειροποίητα παιχνίδια. Έτσι θα έχουν τα καλύτερα δώρα να προσφέρουν και να μοιραστούν με τους φίλους τους!

Γενικές πληροφορίες για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»:

– Για Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

– Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30. Διάρκεια προγραμμάτων 90 λεπτά.

– Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ

– Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

– Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://sundays.hellenic-cosmos.gr/) στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο.

– Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.