Και τα Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου του 2014, ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται ο απόλυτος προορισμός για παιδιά κάθε ηλικίας. Tα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 ετών και άνω), τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους. Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.

Σαββατιάτικα Οικογενειακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα

(Για παιδιά προσχολικής ηλικίας με τους γονείς τους)

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ο ποντικός και η θυγατέρα του (λαϊκό παραμύθι)

Οι μικροί μας φίλοι θα προσεγγίσουν τη λαϊκή μας παράδοση μέσα από ένα παραμύθι που «ζωντανεύει» με τη βοήθεια ποικίλων δραστηριοτήτων και πολύ παιχνίδι.

Μέσα από το λαϊκό παραμύθι «Ο ποντικός και η θυγατέρα του» ξεδιπλώνεται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο έχει σκοπό  γονείς και παιδιά να γνωρίσουν μια ιστορία που συνδέεται με τη λαϊκή παράδοση και να έρθουν σε επαφή με τα έθιμα του τόπου μας. Τα παιδιά εκφράζονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τη σωματική κίνηση και αναπτύσσουν τον προφορικό λόγο.

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Μια σταγόνα ταξιδεύει…

«Γεια σας! Είμαι μια σταγόνα που διαρκώς ταξιδεύει!»

Νερό… σύννεφο… πάγος… βροχή…

Τα παιδιά ακολουθούν το ταξίδι του νερού μέσα από νεροϊστορίες, παίζουν και πειραματίζονται με πρωταγωνιστή το υγρό στοιχείο!

Πειράματα, θεατρικό παιχνίδι και μια σειρά από δραστηριότητες εισάγουν μικρούς και μεγάλους σε ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα, τον κύκλο του νερού!

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ξεφόρτωσε την ελιά, να σε φορτώσει λάδι

«Από το κλαδάκι κρέμεται, στην αγορά πουλιέται, το εξωτερικό της τρώγεται, το κόκαλο πετιέται». Μέσα από παιχνίδια και κατασκευές δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να γνωρίσουν το δέντρο, τον καρπό και το χυμό της ελιάς. Τελικός προορισμός τους είναι ένα παλιό πέτρινο ελαιοτριβείο, που ζωντανεύει στην «Κιβωτό» Εικονικής Πραγματικότητας κι έχει πολλά να τους διηγηθεί.

Ο καρπός και ο χυμός της ελιάς, ο κύκλος εργασιών παραγωγής του ελαιόλαδου και οι ευεργετικές ιδιότητές του στον οργανισμό αποκαλύπτονται μέσα από ένα κύκλο δημιουργικών δραστηριοτήτων ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν το πολύτιμο δέντρο της Ελληνικής Γης.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Αλεύρι, ζυμάρι, ψωμί… την ιστορία τους ας γνωρίσουμε μαζί

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία ν’ανακαλύψουν τα συστατικά και τα μυστικά του ψωμιού που αποτελεί μία από τις αρχαιότερες λιχουδιές. Μαζί με τους γονείς τους, θα παρακολουθήσουν τη διαδρομή του σπόρου από το χωράφι ως…το ζύμωμα.

Τρόφιμο με ιδιαίτερη θρεπτική αξία, το ψωμί είναι βαθιά ριζωμένο στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Τα παιδιά θα μάθουν τα συστατικά του, τον τρόπο παρασκευής του και την ιστορία του, μέσα από δραστηριότητες που εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Γενικές πληροφορίες για τα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»

– Για παιδιά 3-5 ετών

-Ώρα έναρξης: 11:30

 -Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά

– Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα)

– Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

– Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://saturdays.hellenic-cosmos.gr/), στην οδό Πειραιώς 254, στον Ταύρο.

– Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά προγράμματα

(Για παιδιά από 5 έως 12 ετών)

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ψάλε μας θεά τον τρομερό θυμό του Αχιλλέα!

Πώς έφτασαν με τα καράβια τους οι Αχαιοί στην Τροία και με το ξύλινο άλογο τους μπήκαν στην πόλη; Πώς ξεκίνησε ο τρωικός πόλεμος; Πώς ένα μήλο στάθηκε η αφορμή για να σπείρουν οι θεές τέτοιο μίσος στους ανθρώπους;

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον Όμηρο, τον ποιητή – «παραμυθά» εκείνης της εποχής και ταξιδεύουν με τα έπη του ανάμεσα στο μύθο και την αλήθεια. Ο Τρωϊκός Πόλεμος και τα μήλα των εσπερίδων γίνονται αφορμή ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν το πολύχρυσο μυκηναϊκό πολιτισμό, τα ευρήματα της Τροίας από τον Ερρίκο Σλήμαν αλλά και την Ελένη του Ευριπίδη. Μέσα από τις δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά αναπτύσσουν τη φαντασία τους και ανακαλύπτουν την ιστορικές αλήθειες που κρύβονται στα Ομηρικά έπη.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Μες στον πύργο της κλεισμένη άραγε ποιόν περιμένει; Έναν πρίγκιπα ξεχωριστό να την πάει στον χορό

Πρίγκιπες και πριγκίπισσες από κάθε πολιτεία, είναι όλοι καλεσμένοι στον επίσημο χορό του «Ελληνικού Κόσμου». Ένα παραμύθι ξεχωριστό γεμάτο κέφι και χορό!

Πώς ανατρέφεται ένας πρίγκιπας; Τι ήταν οι κυρίες των τιμών; Πώς ψυχαγωγούνταν την εποχή εκείνη; Ποιος ο ρόλος του γελωτοποιού και τί ήταν η βασιλική αυλή; Με αφορμή τις απόκριες, τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα για την πριγκηπική ζωή. Μουσική, κίνηση, χορός, θεατρικό παιχνίδι, καλλιτεχνική έκφραση και ψυχαγωγία δημιουργούν μια εμπειρία με παραμυθένιες διαστάσεις.

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Οι πειρατές της… Κυριακής!

Κυριακή πρωί και ο Ελληνικός Κόσμος γεμίζει με πειρατικές ιστορίες, θρύλους, θαλασσινές περιπέτειες και πολύτιμους θησαυρούς. Είναι, άραγε, αλήθεια όσα λέγονται για τους πειρατές; Οι πειρατικές ιστορίες είναι γέννημα της φαντασίας κάποιων συγγραφέων ή θρύλοι που ταξίδεψαν στόμα με στόμα;

Αυτή την Κυριακή οι μικροί μας φίλοι γίνονται μικροί πειρατές! Παίζοντας, θα ανακαλύψουν τα καλά κρυμμένα μυστικά των πειρατών, θα γνωρίσουν τις ιστορίες των πιο ονομαστών από αυτούς και θα μελετήσουν πειρατικούς χάρτες και πειρατικές σημαίες!

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Πάρτι, κέφι και χορός με το Διόνυσο αρχηγό

Καρναβάλι … μέρες γλεντιού, μεταμφίεσης και ξεγνοιασιάς. Είναι ώρα τα παιδιά να ανακαλύψουν τις ρίζες του καρναβαλιού στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και να χορέψουν στο ρυθμό του!

Τα παιδιά γνωρίζουν το θεό του κρασιού και του γλεντιού, το θεό Διόνυσο και μαθαίνουν διάφορα στοιχεία για τη λατρεία του στην Αρχαία Ελλάδα από τα οποία γεννήθηκε και η τέχνη του θεάτρου… Ποια η σχέση του με το καρναβάλι; Ποια είναι τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου σχετικά με την αποκριά και πως δημιουργήθηκαν; Παραδοσιακά τραγούδια και παιχνίδια της αποκριάς δίνουν το ρυθμό  για ξεφάντωμα σε αυτό το διασκεδαστικό αποκριάτικο πρόγραμμα.

Γενικές πληροφορίες για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»

– Για Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

– Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30. Διάρκεια προγραμμάτων 90 λεπτά.

–  Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ

– Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

– Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://sundays.hellenic-cosmos.gr/) στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο.

– Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.