Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο. Σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, και απευθύνονται στα σχολεία της επαρχίας και του εξωτερικού. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σιωπηλοί πρέσβεις εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Έχουν σχεδιαστεί 4 διαφορετικές Μουσειοσκευές για τα εξής θέματα: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Αρχαία Ελληνική Κεραμική, Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα, και, Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα.

Κάθε Μουσειοσκευή περιέχει αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό και εικαστικά παιχνίδια.

Κάθε χρόνο περισσότερα  από 150 σχολεία από όλη την Ελλάδα δανείζονται και χρησιμοποιούν τις  Μουσειοσκευές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε 15.000 περίπου μαθητές να γνωρίσουν διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.

Οι Μουσειοσκευές στη Νέα Υόρκη

Οι Μουσειοσκευές ταξίδεψαν φέτος για πρώτη φορά σε σχολεία της Νέας Υόρκης και στο Metropolitan Museum of Art.

Μαθητές σχολείων στη Νέα Υόρκη, μεταξύ αυτών και παιδιά Ελλήνων, έχουν τώρα την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά και να γνωρίσουν με δημιουργικό τρόπο τον κόσμο των μουσείων. Έτσι, το ΜΚΤ έγινε γέφυρα επικοινωνίας διαφορετικών πολιτισμών.

Εκτός από τα σχολεία  η Μουσειοσκευή του Κυκλαδικού Πολιτισμού εντάχθηκε και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη, όπου ακόμα περισσότερα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, Τηλ.: 210 7228321-3, www.cycladic.gr