Εργαστήριο ζωγραφικής. Για παιδιά 9-12 χρονών Με τον ζωγράφο Διονύση Καμπόλη και την παιδαγωγό Γκέλυ Τζαμουράνη

Κύκλος 3 συναντήσεων: Σάββατο 31 Ιανουαρίου, 7 και 14 Φεβρουαρίου, 13:00-15:00

Μορφές στις ταφικές σκηνές από την αρχαιότητα μέχρι τον Ελ Γκρέκο

Η απεικόνιση των μορφών, τα έντονα πολλές φορές συναισθήματα που αποτυπώνονται στις αφηγηματικές παραστάσεις των αγγείων και στα έργα του Γκρέκο, δίνουν την αφορμή στα παιδιά να δημιουργήσουν τις δικές τους συνθέσεις. Θα απομονώσουν μορφές και πρόσωπα, όπως του Αχιλλέα και της βασίλισσας των Αμαζόνων Πενθεσίλεια, της Ιφιγένειας και του Αίαντα, καθώς και τα πρόσωπα από την «Ταφή του Χριστού» και τις δύο «Πιετά» του Γκρέκο, θα παρατηρήσουν τα συναισθήματα και πως αποδίδονται στα αγγεία και στους πίνακες και θα μεταφέρουν στα δικά τους έργα. Στις δύο πρώτες συναντήσεις θα χρησιμοποιήσουμε μολύβι και κάρβουνο σε χαρτί, ενώ στην τελευταία συνάντηση θα επιλέξουμε μία από τις δημιουργίες μας και θα την μεταφέρουμε σε καμβά με τέμπερες.  

Συμμετοχή: €45

ΦΙΛΟΙ ΜΚΤ: €40 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €40

Ηλικίες: 19-12 χρονών

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Εργαστήριο 3D γραφικών. Για παιδιά 10-12 χρονών με τον μουσειοπαιδαγωγό-digital artist Βαγγέλη Κολότσιο

Κύκλος 8 συναντήσεων: Σάββατο 31 Ιανουαρίου, 7,14,28 Φεβρουαρίου, 7,14,21, 28 Μαρτίου 13.00-15.00

Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα ασχοληθούν με την τεχνική του τρισδιάστατου γραφικού, 3D. Θα γνωρίσουν από κοντά τις μόνιμες συλλογές του μουσείου και θα φτιάξουν στον υπολογιστή το δικό τους ψηφιακό 3D μουσείο, για να στεγάσουν τα δικά τους εκθέματα. Θα συνδυάσουν τα εκθέματα που υπάρχουν ήδη με άλλα δικά τους που θα κατασκευάσουν στον υπολογιστή. Θα έρθουν σε επαφή με την έννοια της συλλογής και στο τέλος θα φτιάξουν μία δική τους έκθεση μέσα σε ένα φανταστικό μουσείο που θα κατασκευάσουν μόνοι τους σε 3D ψηφιακό χώρο στον υπολογιστή.

1η συνάντηση:

-παρουσίαση και ανάλυση των τεχνικών 3D που έχουν χρησιμοποιηθεί σε παρόμοια project

-γνωριμία με τα κυκλαδικά ειδώλια και τις άλλες μόνιμες συλλογές του μουσείου

-εκμάθηση ψηφιακής ζωγραφικής στον υπολογιστή

2η συνάντηση:

-παρουσίαση της έννοιας της συλλογής σε ένα μουσείο

-κατασκευή από τα παιδιά της δικής τους συλλογής σύμφωνα με τα έργα του μουσείου και των δικών τους ενδιαφερόντων

-παρουσίαση του προγράμματος 3D στον υπολογιστή, με το οποίο θα γίνει το τελικό animation

3η-8η συνάντηση:

-χτίσιμο του 3D φανταστικού μουσείου στον υπολογιστή

-κατασκευή των 3D εκθεμάτων για το μουσείο τους

Συμμετοχή:  Κύκλος 8 συναντήσεων €100 Φίλοι ΜΚΤ: €90 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €90 Ηλικίες: 10-12 χρονών _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Διαδρομές στο Μουσείο. Για γονείς και παιδιά από 5 χρονών και άνω

Με την αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, 11.30-12.30

Πολύτιμα Υλικά της Αρχαιότητας

(κυνήγι θησαυρού στις Μόνιμες Συλλογές)

Ποια υλικά θεωρούνταν πολύτιμα στην αρχαιότητα; Ποιοι μπορούσαν να τα αποκτήσουν; Τι συμβόλιζαν ;Ποιοι γνώριζαν τα μυστικά της κατεργασίας τους; Όσοι βρουν τις σωστές απαντήσεις, θα βρουν και το θησαυρό  του μουσείου.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, 11.30-12.30

Οι ασχολίες των αρχαίων Κυκλαδιτών

Κυκλαδικός Πολιτισμός: Οι ασχολίες των αρχαίων Κυκλαδιτών Πώς ήταν η ζωή στις Κυκλάδες πριν από 5000 χρόνια; Με τη βοήθεια των ειδωλίων, των αγγείων και άλλων αντικειμένων της Κυκλαδικής Συλλογής, φανταζόμαστε την καθημερινότητα ενός Κυκλαδικού οικισμού.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, 11.30-12.30

Αρχαία φυλακτά και μαγικά αντικείμενα

Φοβούνταν οι αρχαίοι Έλληνες το κακό μάτι; Σε αυτή διαδρομή θα αναζητήσουμε τα φυλακτά που τους προστάτευαν ,θα μάθουμε για  τα μαγικά τους σύμβολα και θα μαντέψουμε ποια άλλα αντικείμενα των Μόνιμων Συλλογών είχαν μαγικές δυνάμεις. Ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, για να μην ματιαστούμε…

Συμμετοχή: €7 (για 1 παιδί και 1 συνοδό). Επιπλέον ενήλικας  €7. Επιπλέον παιδί €5

Ηλικίες: από 5 χρονών και άνω _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Η Χαρά των Παιχνιδιών! Εργαστήριο για γονείς & παιδιά 2-3,5 χρονών

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την εξελεγκτική ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, 11:30 – 13:00 και Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, 11:30-13:00

Στο μήνα της Αποκριάς η Χαρά αποφάσισε να κάνει ένα πάρτυ μασκέ. Κάλεσε όλους τους φίλους της, τα ζώα της άγριας ζούγκλας: τον ελέφαντα, την κυρία καμηλοπάρδαλη, την πεταχτούλα τη μαϊμού, τον κύριο λαγό και φυσικά τον βασιλιά των ζώων, το λιοντάρι.

Εκτός όμως από τα ζώα της ζούγκλας κάλεσε και όλους εσάς! Κι επειδή το πάρτυ είναι μασκέ, μην ξεχάσετε την μεταμφίεση σας! Αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε κοστούμια, μην ανησυχείτε! Γιατί σ’ αυτό το εργαστήριο θα φτιάξουμε τις δικές μας μάσκες ζώων για να μεταμφιεστούμε κατάλληλα για το πάρτυ!

Ελάτε να παίξουμε με papier mâché, πολύχρωμα χαρτιά κι εφημερίδες, να στολίσουμε με χρυσόσκονη, κομφετί και σερπαντίνες, να βάλουμε χρώματα και να χορέψουμε φορώντας τις μάσκες που θα μας μεταμφιέσουν σε άγρια ζώα της ζούγκλας!

Υ.Γ: Γονείς και παιδιά φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Συμμετοχή: €15

ΦΙΛΟΙ ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

Ηλικίες: 2-3,5 χρονών _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Ταξιδεύοντας στους Πολιτισμούς της Γης

Εργαστήριο εικαστικής έκφρασης για παιδιά 5-7 χρονών

Με την εικαστικό–art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

Την φετινή χρονιά στο Μουσείο τα παιδιά γίνονται εξερευνητές και, μέσα από τη μυθολογία, τους θρύλους και τα παραδοσιακά παραμύθια, γνωρίζουν τα ήθη και τα έθιμα αρχαίων χαμένων πολιτισμών, ανακαλύπτουν τα μυστικά τους και, με αφορμή τα αντικείμενα των διαφορετικών πολιτισμών, δημιουργούν τα δικά τους έργα. Τον Φεβρουάριο τα παιδιά θα «ταξιδέψουν» και θα γνωρίσουν τον πολιτισμό των Μαορί και των Αβορίγινων.

Σάββατο 7 Φεβουαρίου, 11:00-13:00 Μαορί Αυτή τη φορά, με συντροφιά τους μύθους, τη μουσική και την κίνηση θα ταξιδέψουμε στη Νέα Ζηλανδία, τη χώρα των Μαορί και των εξήντα εκατομμυρίων προβάτων!  Οι Μαορί κατοικούν στα νησιά της Νέας Ζηλανδίας για περισσότερα από χίλια χρόνια. Ο πολιτισμός τους χαρακτηρίζεται από πλούσια καλλιτεχνική έκφραση, που έχει τις ρίζες της βαθιά στις πεποιθήσεις τους. Μέσα από τα ξύλινα, οστέινα και λίθινα γλυπτά τους, θα γνωρίσουμε  και θα παίξουμε με τους συμβολισμούς που κρύβονται σε αυτά και που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την φύση και δίνουν μια εικόνα για τη φιλοσοφία της ζωής τους. Στη συνέχεια, με τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού, θα ανακαλύψουμε τα δικά μας σύμβολα, όπως της φιλίας, της δύναμης, της χαράς, του παιχνιδιού, της αιώνιας σχέσης του ανθρώπου με τα άλλα πλάσματα της Γης κ.ά. και θα κατασκευάσουμε τα δικά μας φυλαχτά-μενταγιόν με πηλό.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, 11:30-13:30  Αβορίγινες Οι σύγχρονοι Αυστραλοί Αβορίγινες είναι οι απόγονοι των πρώτων εξερευνητών της ιστορίας. Στο εργαστήριο, θα μάθουμε για την ιστορία τους, τη ζωή τους, τις συνήθειες και τους θρύλους τους. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι θα “συναντήσουμε” τα ζώα της Αυστραλίας (κοάλα, καγκουρό, ιγκουάνα κ.ά.) τις θεότητες, τον ιερό βράχο Ουλουρού και άλλα θέματα  που αναπαρίστανται σκαλισμένα ή ζωγραφισμένα στους βράχους. Θα γνωρίσουμε τον ήχο του didgeridoo, του αρχαιότερου μουσικού οργάνου του κόσμου, που, με περίπλοκους ρυθμούς, οι ιθαγενείς προσπαθούν να αναπαράγουν τους ήχους της φύσης και να επικοινωνήσουν με τους θεούς. Τέλος, θα φτιάξουμε ένα έργο με την τεχνική του dot painting (dot art), μια ιδιαίτερη τεχνική των Αβοριγίνων της Αυστραλίας.Την φετινή χρονιά στο Μουσείο τα παιδιά θα γίνουν εξερευνητές και μέσα από τη μυθολογία, τους θρύλους και τα παραδοσιακά παραμύθια θα γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα  αρχαίων χαμένων πολιτισμών, θα ανακαλύψουν τα μυστικά τους και με αφορμή τα αντικείμενα των διαφορετικών πολιτισμών, θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

Συμμετοχή: €12

ΦΙΛΟΙ ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10

Ηλικίες: 5-7 χρονών

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Ταξιδεύοντας στους Πολιτισμούς της Γης

Εργαστήριο εικαστικής έκφρασης για παιδιά 8-10 χρονών

Με την εικαστικό–art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, 11:30-13:30 Μαορί Αυτή τη φορά, με συντροφιά τους μύθους, τη μουσική και την κίνηση θα ταξιδέψουμε στη Νέα Ζηλανδία, τη χώρα των Μαορί και των εξήντα εκατομμυρίων προβάτων! Οι Μαορί κατοικούν στα νησιά της Νέας Ζηλανδίας για περισσότερα από χίλια χρόνια. Ο πολιτισμός τους χαρακτηρίζεται από πλούσια καλλιτεχνική έκφραση, που έχει τις ρίζες της βαθιά στις πεποιθήσεις τους. Μέσα από τα ξύλινα, οστέινα και λίθινα γλυπτά τους, θα γνωρίσουμε και θα παίξουμε με τους συμβολισμούς που κρύβονται σε αυτά και που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την φύση και δίνουν μια εικόνα για τη φιλοσοφία της ζωής τους. Στη συνέχεια, με τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού, θα ανακαλύψουμε τα δικά μας σύμβολα, όπως της φιλίας, της δύναμης, της χαράς, του παιχνιδιού, της αιώνιας σχέσης του ανθρώπου με τα άλλα πλάσματα της Γης κ.ά. και θα κατασκευάσουμε τα δικά μας φυλαχτά-μενταγιόν με πηλό.

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, 11:00-13:00  Αβορίγινες Οι σύγχρονοι Αυστραλοί Αβορίγινες είναι οι απόγονοι των πρώτων εξερευνητών της ιστορίας. Στο εργαστήριο, θα μάθουμε για την ιστορία τους, τη ζωή τους, τις συνήθειες και τους θρύλους τους. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι θα “συναντήσουμε” τα ζώα της Αυστραλίας (κοάλα, καγκουρό, ιγκουάνα κ.ά.) τις θεότητες, τον ιερό βράχο Ουλουρού και άλλα θέματα  που αναπαρίστανται σκαλισμένα ή ζωγραφισμένα στους βράχους. Θα γνωρίσουμε τον ήχο του didgeridoo, του αρχαιότερου μουσικού οργάνου του κόσμου,  που, με  περίπλοκους ρυθμούς, οι ιθαγενείς προσπαθούν να αναπαράγουν τους ήχους της φύσης και να επικοινωνήσουν με τους θεούς. Τέλος, θα φτιάξουμε ένα έργο με την τεχνική του dot painting (dot art), μια ιδιαίτερη τεχνική των Αβοριγίνων της Αυστραλίας.

Συμμετοχή: €12

ΦΙΛΟΙ ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10

Ηλικίες: 8-10 χρονών

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Γύρω – Γύρω όλοι ….στις Κυκλάδες

Εργαστήρι για παιδιά 4-5 χρονών

Με την αφηγήτρια Δέσποινα Σακελλαρίου και την εξελεγκτική ψυχολόγο Αντωνία Βέλλιου

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!».  Οδ. Ελύτης, Άξιον Εστί

Στη Δήλο, στη Σέριφο, στην Αμοργό, στη Μύκονο, στη Νάξο και στη Σίφνο, κάθε εργαστήριο κι ένας διαφορετικός προορισμός. Ένα ταξίδι στις Κυκλάδες, τις παραδόσεις, τη μουσική, τις φορεσιές, την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τους μύθους και τα παραμύθια τους. Στο φετινό εργαστήριο, κάθε μήνα ταξιδεύουμε και σ’ ένα διαφορετικό νησί των Κυκλάδων, βλέπουμε εικόνες, ακούμε και χορεύουμε τραγούδια του τόπου, λέμε τους μύθους και τα παραμύθια τους και ανακαλύπτουμε τις παραδοσιακές τεχνικές που έχει το κάθε νησί.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με την παράδοση και τον πολιτισμό των Κυκλάδων και πάνω σ’ αυτήν τη βάση να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, καθώς και να εξασκήσουν τόσο τις δεξιότητες όσο και την κοινωνικότητά τους. Μια δημιουργική διαδικασία όπου όλα είναι αλληλένδετα. Ο λόγος ενεργοποιεί τη φαντασία. Η φαντασία ζωντανεύει εικόνες. Οι εικόνες γεννούν την έμπνευση. Κι εκεί μπαίνουν στο παιχνίδι τα υλικά για να την αλλάξουν και να την πάνε σε δικά τους μονοπάτια.  Η τεχνική σφραγίζει το ταξίδι δίνοντας την τελική μορφή – το έργο.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, 11:30-13:00 & Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, 11:00-12:30

Αποκριάτικο εργαστήριο: Νάξος. Στα ίχνη του Διόνυσου

Στο αποκριάτικό μας εργαστήρι θα επισκεφτούμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, για να ακούσουμε τους μύθους και τις ιστορίες της, και να μυηθούμε στα διονυσιακά της έθιμα που έρχονται από τα βάθη των αιώνων. Θεοί και ήρωες, Νύμφες και Βάκχες, όλοι μπλέκονται στους μύθους της, από τον Δία και τον Διόνυσο ως τον Θησέα και την Αριάδνη.

Σ’ αυτό το νησί, με το άνοιγμα του Τριωδίου, θα ακολουθήσουμε τα ίχνη του Διόνυσου στις παραδοσιακές γιορτές της Νάξου, στα αποκριάτικα γλέντια και στους χορούς, όπου επιβιώνουν στοιχεία της πανάρχαιας Διονυσιακής λατρείας. Θα πειραματιστούμε με χαρτιά και εφημερίδες, θα κόψουμε και θα κολλήσουμε, θα στολίσουμε και θα χρωματίσουμε και στο τέλος θα έχουμε τις δικές μας «προσωπίδες» με ό,τι μορφή θέλουμε. Και αφού τις φορέσουμε, θα βάλουμε πάνω μας κουδούνια και θα χορέψουμε μαζί με τους υπόλοιπους «κουδουνάτους», χορούς με πανάρχαια βήματα και ρυθμό!

Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!

Συμμετοχή: €10

ΦΙΛΟΙ ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

Ηλικίες: 4-5 χρονών

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 7294220 / Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00-13.00 ——————————————————————

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή, Νεοφύτου Δούκα 4 / Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1, Αθήνα, Τ: (+30) 210 7228321-3, Μ: museum@cycladic.gr