Το Μουσείο Ηρακλειδών, θέλοντας να εξερευνήσει τη διασύνδεση των Μαθηματικών με τη Ρητορική, την τέχνη και επιστήμη του Λόγου, εγκαινιάζει σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, ένα διαθεματικό κύκλο τεσσάρων εισαγωγικών εργαστηρίων με γενικότερο τίτλο Προφορικός ΛΟΓΟΣ και δημιουργική ΣΚΕΨΗ, που απευθύνεται σε μαθητές Γ΄-ΣΤ΄Δημοτικού (Σχεδιασμός εργαστηρίων και εμψύχωση: Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογος-εκπαιδευτικός).

Ο προφορικός λόγος και η δημιουργική σκέψη συνδέονται με όλες τις δεξιότητες ζωής (life skills), αλλά δεν έχουν βρει ακόμη τη θέση που τους αξίζει μέσα στο ασφυκτικό πρόγραμμα του σχολείου. Η ικανότητα αποτελεσματικής έκφρασης και επικοινωνίας, η αγωγή του ακροατή, η αναζήτηση του κατάλληλου ύφους και των λέξεων που αρμόζουν σε κάθε περίσταση, η ικανότητα παραγωγής πολλών, καλών και πρωτότυπων ιδεών και η σύνθεση όλων των παραπάνω σε μια καλλιτεχνική δημιουργία είναι οι κύριοι στόχοι των τεσσάρων καινοτόμων εργαστηρίων για το Λόγο και τη Σκέψη. Με ατομικά και ομαδικά παιχνίδια εμψύχωσης ομάδων, θεατρικές τεχνικές και παιχνίδια ρόλων, δημιουργικές προφορικές δραστηριότητες, αφηγήσεις, παιχνίδια με λεξικά, εικαστικές συνθέσεις, δημιουργία βίντεο κ.ά. οι μαθητές θα εξερευνήσουν τη δύναμη των λέξεων και των ιδεών.

Η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση είναι μια επιστημονική μη κερδοσκοπική ομάδα ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και φοιτητών, που προωθεί εθελοντικά από το 2006 τη Ρητορική σε όλες τις βαθμίδες της τυπικής εκπαίδευσης και στην εκπαίδευση ενηλίκων: περισσότεροι από 1.500 εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει τα δωρεάν βιωματικά εργαστήρια των μελών της Ένωσης και αρκετοί μαθητικοί και φοιτητικοί ρητορικοί όμιλοι λειτουργούν με την υποστήριξή τους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

1ο εργαστήριο: Σάββατο 7 Μαρτίου 2015, 16:00-18:30 Παιχνίδια Λόγου και Σκέψης© (Παράλληλη καλλιέργεια προφορικού λόγου και δημιουργικής σκέψης) Σκέφτομαι δημιουργικά-επικοινωνώ αποτελεσματικά! Μοιράζομαι τις σκέψεις μου με σεβασμό στις σκέψεις του Άλλου, είμαι καλός ακροατής, έχω θάρρος και αυτοπεποίθηση όταν μιλώ και είμαι πάντα ο εαυτός μου! Μέσα από προφορικά ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, κατανοώ την αξία του διαλόγου και τη δύναμη των λέξεων και εκτιμώ τη σημασία της αυθεντικότητας και της πρωτοτυπίας. Προσκεκλημένες εμψυχώτριες: Φωτεινή Εγγλέζου, Μυρτώ Μαλάμου.

2ο εργαστήριο: Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, 16:00-18:30  Εργαστήριο Φαντασίας© (Η φαντασία ως εργαλείο απόκτησης γνώσης και δημιουργίας) Με τα μάτια της φαντασίας μας μπορούμε να γίνουμε «μάγοι», έστω για λίγο, και να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας. Να γίνουμε εφευρέτες, να σχεδιάσουμε την πόλη μας από την αρχή, να σκεφτούμε πώς μπορούμε να  παίξουμε με ένα κομμάτι χαρτί, να αναζητήσουμε ασυνήθιστες χρήσεις αντικειμένων ή υποθετικές απαντήσεις σε προκλητικά ερωτήματα. Σε αυτό το εργαστήριο κατανοούμε γιατί η φαντασία δεν πρέπει να χάνεται ποτέ! Προσκεκλημένη εμψυχώτρια: Δώρα Μαργέλη.

3ο εργαστήριο: Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, 16:00-18:30 Κυνήγι θησαυρού στο νησί των λέξεων© (Παιχνίδια με ελληνικά και αγγλικά λεξικά) Ο πολυτιμότερος θησαυρός, που δεν τελειώνει ποτέ και που πάντα υπάρχει και άλλος κάπου κρυμμένος, είναι η γλώσσα – η δική μας και οι τόσες πολλές ξένες. Σε αυτό το εργαστήριο μαθαίνω για το ταξίδι των λέξεων στο χρόνο, μιλάω αγγλικά κι ας μην έχω κάνει μαθήματα και γίνομαι λεξικογράφος! Στο τέλος συμμετέχω με την ομάδα μου σε ένα ψηφιακό «τηλεοπτικό παιχνίδι» γεμάτο γλωσσικές προκλήσεις. Προσκεκλημένη εμψυχώτρια: Μαίρη Μαρίν.

4ο εργαστήριο: Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, 16:00-19:30* «Να σου πω μια δική μου ιστορία;»   (Προφορικές και ψηφιακές αφηγήσεις) Έχω φτιάξει τόσες ιστορίες παίζοντας με τα παιχνίδια μου… Σκέφτομαι τόσες σκηνές από βιβλία και ταινίες που αγαπώ και έχω ακούσει τόσα παραμύθια αλλά και αληθινά γεγονότα από τους δικούς μου και τους φίλους μου… Και έχω και τόσες αστείες στιγμές που μου έχουν συμβεί… Καιρός να μάθω να γράφω σενάριο και να γυρίζω ταινίες μικρού μήκους! Προσκεκλημένος εμψυχωτής: Γιάννης Χριστοφόρου.

*Η τελευταία συνάντηση θα διαρκέσει μία επιπλέον ώρα, κατά την οποία οι γονείς θα παρακολουθήσουν και θα συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε δραστηριότητες. Θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να μιλήσουν με τους εμψυχωτές για τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν. Μουσείο Herakleidon, Ηρακλειδών 16, Θησείο, T: 210 3461981.