Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γίνεται απόλυτος προορισμός και  φέτος για τα παιδιά από 2-12 ετών… Aπό τον Οκτώβριο έως και το Μάιο, κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και μουσική!

ΠΑΙΔΙΑ 2- 3,5 ΕΤΩΝ

«Ένας ποντικός στα πέρατα του κόσμου»

Εργαστήριο για γονείς και παιδιά

Κυριακές 11, 18 Οκτωβρίου 11.30-13.00

Ήταν και δεν ήταν…ήταν ένας ποντικός. Μια μέρα ξεκίνησε ένα ταξίδι κι έφτασε ως τα πέρατα του κόσμου. Είδε πράγματα πολλά και θαυμαστά και σαν γύρισε πίσω τα είπε και σ’εμάς…κι εμείς θα τα πούμε σ’εσάς…

Σε αυτό το εργαστήριο, ακολουθούμε τον ποντικό στο μακρινό του ταξίδι και στη συνέχεια εξερευνούμε όλες τις γωνιές του χώρου μας, ανακαλύπτουμε μέρη και σημεία που μπορούμε να ζωγραφίσουμε, παίζουμε με διαφορετικά υλικά (κραγιόνια, κιμωλίες, νερομπογιές…) και δημιουργούμε ζωάκια με γραμμές!

Πειραματιζόμαστε, επίσης, με γραμμές όλων των ειδών, ίσιες, καμπύλες, κάθετες, οριζόντιες, ζικ-ζακ, καθώς και διαφορετικές επιφάνειες, όπως χαρτόνια, εφημερίδες, χαρτόκουτα και άλλα.

Σε αυτή την ηλικία στα παιδιά αρέσουν οι μεγάλες επιφάνειες που τους επιτρέπουν να κάνουν κινήσεις με όλο τους το σώμα, αναπτύσσοντας έτσι τις κινητικές τους δεξιότητες. Η ζωγραφική πέρα από ότι ενθουσιάζει τα παιδιά, τα βοηθάει επίσης να συντονίσουν τα μάτια με τα χέρια τους, να ελέγξουν τους μυς τους και να πειραματιστούν με τα χρώματα και τα σχέδια.

Ελάτε  να παίξουμε με τις γραμμές και τα χρώματα! Γονείς και παιδιά φορέστε άνετα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί με τη συνεργασία της παιδαγωγού και εικονογράφου Άννας Παπαϊωάννου

Εισιτήριο:€15 Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ

«Ο μικρός Owly και το σκουλήκι»

Μια ιστορία με κόμικ!

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 11.00-12.30

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 11.30-13.00

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια κουκουβάγια, ο Owly. Ζούσε μέσα στο δάσος κι έψαχνε να βρει φίλους, μα κανένας δεν τον έκανε παρέα, μέχρι που μια μέρα…

Με αφορμή το κόμικ «Owly» του Andy Runton, τόσο αγαπημένο από τα παιδιά, ξεκινάμε το ταξίδι μας στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών και των ιστοριών. Αφηγούμαστε την ιστορία του Owly μέσα από τις εικόνες του δημιουργού του και ανακαλύπτουμε εύκολους και πρωτότυπους τρόπους για να φτιάξουμε το πορτρέτο της μικρής κουκουβάγιας.

Στη συνέχεια οι μικροί μας δημιουργοί ζωγραφίζουν σε κόμικ μια νέα περιπέτεια του Owly και την παρουσιάζουν στην υπόλοιπη παρέα. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη του κόμικ, μαθαίνουν τα βασικά του εργαλεία, τις εκφράσεις, τα μπαλόνια, τα καρέ και δημιουργούν το δικό τους κόμικ!

Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα!

Για παιδιά 4-5 ετών

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί με τη συνεργασία της αφηγήτριας Βασιλείας Βαξεβάνη. Εισιτήριο: €10  Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 8-10  ΕΤΩΝ

Λέοναρντ  Κοέν (1934 –  ) Αποσκευές Αρ. 31

Μέσα από το ποίημα του Λέοναρντ Κοέν* Αποσκευές Αρ. 31, αυτοσχεδιασμούς και θεατρικό παιχνίδι, θα κάνουμε ένα ταξίδι στη Βόρεια Αμερική. Με το φανταστικό μας τρένο θα διασχίσουμε από άκρη σε άκρη τον Καναδά για να δούμε τα ατέλειωτα δάση και τις γαλάζιες  λίμνες. Θα χρησιμοποιήσουμε φωτογραφίες, λέξεις και εικόνες ενώ με την τεχνική του κολάζ  κάθε παιδί θα φτιάξει τη δική του βαλίτσα για να πάρει μαζί του ό,τι αυτό θεωρεί πιο σημαντικό.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται δύο φορές, μία για παιδιά 5-7 ετών και μία για παιδιά 8-10 ετών. *Λογοτέχνης, συνθέτης και τραγουδιστής. Γνωστός για τις μπαλάντες του.

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 10 Οκτωβρίου 11.00-13.00

Για παιδιά 8-10 ετών: Κυριακή 25 Οκτωβρίου 11.30-13.30

Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

Εισιτήριο €12

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10 

Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Έμιλυ Ντίκινσον (1830 – 1886)   Ελπίδα

Βρισκόμαστε στην Αμερική του 19ου αιώνα. Τα ποιήματα της Έμιλυ Ντίκινσον* θα είναι ο οδηγός μας και μαζί τους θα ανακαλύψουμε τους Ινδιάνους με τις πολύχρωμες φορεσιές, τους σκονισμένους καουμπόηδες και τα σιδερένια άλογα που διασχίζουν τη χώρα πάνω σε ολόισιες ράγες.  Τα παιδιά θα δώσουν το δικό τους νόημα στις λέξεις και τους στίχους και τα συναισθήματα θα μεταμορφωθούν σε  γύψινη μάσκα την οποία τα παιδιά θα στολίσουν με  χάντρες, χρώματα, εφημερίδες και άλλα υλικά.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται δύο φορές, μία για παιδιά 5-7 ετών και μία για παιδιά 8-10 ετών. *Αμερικανίδα ποιήτρια, από τους πιο αναγνωρισμένους και αντιπροσωπευτικούς Αμερικανούς ποιητές του 19ου αιώνα.

Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 18 Οκτωβρίου 11.30-13.30

Για παιδιά 8-10 ετών: Σάββατο 17 Οκτωβρίου 11.00-13.00

Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

Εισιτήριο €12

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10 

Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Τζον Κέντρικ  Μπανγκς (1862-1922)*

Με τα ποιήματα του Τζον Κέντρικ Μπανγκς* θα κάνουμε μια βουτιά στο χρόνο και θα φτάσουμε στην Αμερική του 20ου αιώνα. Μέσα από θεατρικό παιχνίδι, παντομίμα και αυτοσχεδιασμούς θα εξερευνήσουμε τη χώρα με τις απέραντες πεδιάδες και τα ανεξερεύνητα  δάση.  Εκεί θα συναντήσουμε το μικρό Ξωτικό του Μπανγκς και με τη βοήθειά του,  κάθε παιδί θα κατασκευάσει  μία μικρή μαριονέτα-ξωτικό, κάθε μία με το δικό της χαρακτήρα. *Αμερικανός κωμικογράφος, συγγραφέας και ποιητής

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 24 Οκτωβρίου 11.00-13.00

Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

Εισιτήριο €12

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10 

Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Κυνήγι Θησαυρού στις Μόνιμες Συλλογές

Κυριακή 11 Οκτωβρίου, 11:30-12:30

Οι Διαδρομές στο Μουσείο αρχίζουν με κυνήγι θησαυρού! Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας ψάξουμε να τον βρούμε στις αίθουσες των Μόνιμων Συλλογών. Με ποιον τρόπο; Παρατηρώντας τις κινήσεις των κυκλαδικών ειδωλίων, διαβάζοντας μύθους πάνω στα αρχαία ελληνικά αγγεία, αποκρυπτογραφώντας τη γραφή της αρχαίας Κύπρου και χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα των αρχαίων Αθηναίων. 

Για παιδιά 6 ετών και άνω με τους γονείς τους

Με την Κατερίνα Σταμίδη, αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό

Εισιτήριο €7 (για ένα παιδί και συνοδό) Επιπλέον ενήλικας €7. Επιπλέον παιδί €5

 

Κυκλαδικός Πολιτισμός

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 11:30-12:30

Πόσο αρχαίος ήταν ο Κυκλαδικός Πολιτισμός; Πώς ζούσαν οι αρχαίοι Κυκλαδίτες; Με τι μοιάζει ένα «βιολόσχημο», ένα «τηγανόσχημο» και μία «καντήλα»; Τι σχέση έχει μία πυξίδα με ένα γουρούνι; Τι είναι ο οψιανός, το κιννάβαρι και ο αζουρίτης;

Μέσα από ένα παιχνίδι λέξεων εικόνων και φαντασίας, ανακαλύπτουμε την Κυκλαδική Συλλογή του μουσείου.

Για παιδιά 6 ετών και άνω με τους γονείς τους

Με την Κατερίνα Σταμίδη, αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό

Εισιτήριο €7 (για ένα παιδί και συνοδό) Επιπλέον ενήλικας €7. Επιπλέον παιδί €5

ΓΙΑ  ΠΑΙΔΙΑ 9-12 ΕΤΩΝ

Ζωγραφίζοντας στο Μουσείο

                   Κύκλος 8 συναντήσεων: 31/10 – 19/12/15

Σε αυτό το εργαστήριο ζωγραφικής παιδιά 9-12 ετών γνωρίζουν, μέσα από τις συλλογές του Μουσείου, το έργο ελλήνων και ξένων ζωγράφων, χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Σχεδιάζουν  με μολύβι και κάρβουνο, ζωγραφίζουν με τέμπερες, παστέλ και μαρκαδόρους, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές και δημιουργούν τα δικά τους έργα. Έχουν ακόμα την ευκαιρία να επισκεφθούν τις συλλογές του Μουσείου, να εμπνευστούν από τα αντικείμενα και να συνθέσουν τα έργα τους.  

Οι θεματικές του εργαστηρίου θα είναι:

Αρχαίο ή μοντέρνο;

Τι σχέση έχει ο Modigliani με τα κυκλαδικά ειδώλια;

Τον 19ο και τον 20ο αιώνα ζωγράφοι και γλύπτες όπως οι C. Brancusi, Henry Moore, A. Modigliani, J. Epstein, A. Derain, B.Hepworth κ.ά. προσπαθούν να εγκαταλείψουν τον ακαδημαϊκό τρόπο ζωγραφικής και τη ρεαλιστική αναπαράσταση της πραγματικότητας. Ανακαλύπτουν στα μουσεία τα κυκλαδικά ειδώλια και γοητεύονται από την απλότητα και την αφαίρεση που χαρακτηρίζει τις μορφές αυτές. Τα παιδιά, παρατηρώντας τα κυκλαδικά ειδώλια του Μουσείου και συγκρίνοντάς τα με τις μορφές στα έργα του Modigliani, θα ζωγραφίσουν τις δικές τους συνθέσεις σε χαρτί, με μολύβια, ξυλομπογιές και μαρκαδόρους και θα δημιουργήσουν τρισδιάστατες συνθέσεις με τη χρήση χρωματιστών χαρτιών.

Η Γεωμετρική Τέχνη στην αγγειογραφία και ο κυβισμός στα έργα του Picasso.

Ο Πικάσο κάποτε είπε: «Ζωγραφίζω τα αντικείμενα όπως τα σκέφτομαι, όχι όπως τα βλέπω».

Στις συνθέσεις του, ιδιαίτερα στην κυβιστική περίοδο, αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσω της γεωμετρικής δομής του αντικειμένου, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, τις καθαρές φόρμες, το περίγραμμα και τα γεωμετρικά σχήματα. Οι καθαρές φόρμες του Picasso και οι γεωμετρικές μορφές, καθώς και τα γεωμετρικά σχήματα στα αγγεία του Μουσείου θα δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα αγγεία από…πολλές οπτικές γωνίες, να ζωγραφίσουν «πολύπλευρες» μορφές και σχήματα και να συνθέσουν τα δικά τους έργα, με μολύβια, ξυλομπογιές, τέμπερες και χρωματιστά χαρτιά.                               

Η ζωγραφική του Chagall  και του Παρθένη  

Πώς μπορούμε να αποτυπώσουμε τα όνειρα σε έναν καμβά;

Τα παιδιά θα γνωρίσουν δυο ζωγράφους, τον Chagall και τον Παρθένη, που η ζωγραφική τους είναι σαν μια ονειρική αποτύπωση της ζωής και των ανθρώπων γύρω τους. Θα μάθουν πως οι δυο αυτοί ζωγράφοι χειρίζονται το περίγραμμα και την φόρμα στα έργα τους και θα παρατηρήσουν πως χρησιμοποιούν το χρώμα για να αποδώσουν αυτή την μοναδική ατμόσφαιρα στις συνθέσεις τους. Θα γνωρίσουν ακόμα πως απεικονίζονται τα ζώα στο έργο του Chagall και θα ανακαλύψουν ποια ζώα κρύβονται στις συλλογές του Μουσείου. Χρησιμοποιώντας λοιπόν την φαντασία τους, θα δημιουργήσουν τις δικές τους παραμυθένιες και ονειρικές συνθέσεις με ξηρά παστέλ, λαδοπαστέλ και τέμπερα και θα τις μεταφέρουν σε καμβά.

Πρόσωπα και προσωπογραφίες στην αρχαία Ελληνική Τέχνη και στο έργο ελλήνων και ξένων ζωγράφων του 20ου αιώνα.

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα οι καλλιτέχνες στις προσωπογραφίες προσπαθούσαν να αποτυπώσουν κατά κύριο λόγο το πρόσωπο ρεαλιστικά, όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα γινόταν . Με την εμφάνιση όμως των νέων ρευμάτων της τέχνης, όπως του μοντερνισμού, του κυβισμού, του φοβισμού οι καλλιτέχνες ελευθερώθηκαν και άρχισαν να αποτυπώνουν περισσότερο τον εσωτερικό κόσμο, τον ψυχισμό και τα συναισθήματα του προσώπου που απεικόνιζαν όπως τα αντιλαμβάνονταν οι ίδιοι οι δημιουργοί.

Στον κύκλο αυτό θα εμπνευστούμε από έργα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Cezanne, του Klee, του Kokoschka, του Munch, του Dali αλλά και του Εγγονόπουλου και θα μάθουμε πως να σχεδιάζουμε πρόσωπα, στην αρχή σε χαρτί με υλικά σχεδίου και μετά σε τελάρο με τέμπερες. Η φαντασία θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των συνθέσεων αυτών που σε συνδυασμό με το χρώμα θα έχει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.    

Για παιδιά 9-12 ετών

Κύκλος 8 συναντήσεων: 31/10 – 19/12/15

Mε τον ζωγράφο Διονύση Καμπόλη και την παιδαγωγό Γκέλυ Τζαμουράνη

Σάββατο, 13.00-15.00

Συμμετοχή: €120 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €100)

Φίλοι ΜΚΤ: €100 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Παρέχονται τα υλικά. Η παρουσία των παιδιών είναι απαραίτητη και στις οκτώ

συναντήσεις του κύκλου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αγγλόφωνα παιδιά

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, T: 210 7228321-3, www.cycladic.gr

Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ. 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00