Μέσα από τους δρόμους της μουσικής και των εικαστικών, το νέο αυτό εργαστήριο της Στέγης δίνει την ευκαιρία σε παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση και στους γονείς τους να πειραματιστούν με ήχους και χρώματα. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα από το ομαδικό παιχνίδι και την καθοδήγηση εξειδικευμένων θεραπευτών, τα παιδιά αναπτύσσουν τις γλωσσικές, ακουστικές και λεπτές κινητικές ικανότητές τους και βελτιώνουν την προσωπική τους οργάνωση. Αρχικά, τα παιδιά γνωρίζουν διάφορα μουσικά όργανα, παράγοντας ήχους και μελωδίες. Ο ρυθμός είναι το βασικό συστατικό του εργαστηρίου και, μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εντάξουν καινούργια μουσικοκινητικά παιχνίδια στην καθημερινότητά τους με τα παιδιά. Στόχος; Το παιδί να αισθανθεί την ύπαρξή του, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να παίξει και να ακούσει διαφορετικά είδη μουσικής. Το μουσικό παιχνίδι εναλλάσσεται με τις εικαστικές δραστηριότητες. Τι χρώμα έχει ο ρυθμός; Τι σχήμα έχει η μελωδία; Τα παιδιά γνωρίζουν τα χρώματα και τα σχήματα και, με διάφορα υλικά, αποτυπώνουν στο χαρτί έννοιες που σχετίζονται με τη μουσική, όπως ο ρυθμός, η ένταση, το τονικό ύψος και η μελωδική γραμμή. Με αυτό τον τρόπο ενισχύονται η κινητικότητά τους, η αίσθηση του χώρου και του χρόνου και η φαντασία τους. Δημιουργώντας ατομικά και ομαδικά έργα, τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται και να συνεργάζονται με τα άλλα παιδιά. Επιπλέον, οι γονείς βρίσκουν έναν ακόμη τρόπο να λειτουργήσουν από κοινού μαζί τους, μέσα από την εικαστική έκφραση.
Συντελεστές: Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών, με υπεύθυνη τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου και την εικαστική θεραπεύτρια Ελένη Παλλέ.
Ημερομηνίες & Ώρες: Κύκλοι εργαστηρίων 2015 Τις Τετάρτες 14 και 21 Οκτωβρίου & 4, 11, 18 και 25 Νοεμβρίου Παιδιά 5-7 ετών: 16:00-18:00 Παιδιά 8-11 ετών: 18:00-20:00   Κύκλοι εργαστηρίων 2016 Τα Σάββατα 19 και 26 Μαρτίου & 2, 9, 16 και 23 Απριλίου Παιδιά 5-7 ετών: 10:00-12:00 Παιδιά 8-11 ετών: 12:00-14:00 Προϋποθέσεις: Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά των οποίων το νοητικό δυναμικό δεν είναι χαμηλότερο από αυτό που αντιστοιχεί στη μέτρια νοητική υστέρηση. Κάθε παιδί συνοδεύεται από έναν γονέα. Η πρώτη συνάντηση απευθύνεται μόνο στους γονείς, που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο εργαστήριο. Υποχρεωτική συμμετοχή και στις έξι συναντήσεις του κάθε κύκλου. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κόστος: Δωρεάν Κρατήσεις: Tηλ: 213 017 8002 Email: education@sgt.gr