Ένα παιδί στην ηλικία των 14 μηνών κάνει καλό βραδινό ύπνο όταν κοιμάται συνεχόμενα για 8-10 ώρες. Στη δική σας περίπτωση, πρέπει κανείς να αποκλείσει κάποια ενδεχόμενα που πιθανόν διαταράσσουν τον ύπνο του και να τα αντιμετωπίσει κατάλληλα. Τέτοια ενδεχόμενα είναι:

1. Ξυπνά επειδή πεινάει, εφόσον δεν συμπλήρωσε ικανοποιητικά τα γεύματά του. Σ’ αυτή την περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι  ο μικρός σας δεν πεινάει.

2. Ξυπνά επειδή πονάει κάπου, οπότε ενοχλημένος από τον πόνο, που στην ηλικία αυτή είναι συνήθως πόνος οδοντοφυΐας, ζητά γάλα για να παρηγορηθεί.

3. Ξυπνά επειδή θέλει να βλέπει την μητέρα του ακόμη και το βράδυ. Πολλές φορές τα μωρά στην ηλικία αυτή κάνουν διακοπτόμενο ύπνο και όταν ξυπνούν μέσα στη νύχτα κλαίνε γοερά μέχρι να εμφανιστεί η μαμά .Το γάλα είναι ένας τρόπος για να βρεθούν στην αγκαλιά της και να συνεχίσουν τον ύπνο τους.

 4. Ξυπνά επειδή βλέπει κάποιο έντονο όνειρο, ίσως κάτι που τον τρόμαξε ή του έκανε εντύπωση στη διάρκεια της ημέρας.

Ό,τι κι αν είναι από αυτά, είναι σκόπιμο να μη σηκώνετε το μωρό από την κούνια του, αλλά να το καθησυχάζετε καθώς είναι ξαπλωμένο, ελέγχοντας ταυτόχρονα, ότι δεν έχει πυρετό, ότι δεν είναι βρεγμένος με τα ούρα του και δεν έχει κακά στην πάνα του. Δώστε του να πιει λίγο νερό, χαϊδέψτε την πλατούλα του λέγοντάς του «καληνύχτα» και ότι πρέπει να κάνει «νάνι». Καλή επιτυχία

Χρυσάνθη Λαθήρα, παιδίατρος