Το παιδί μου έχει συνάχι και –παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχω κάνει για να του το μάθω- δεν μπορεί να φυσήξει τη μύτη του, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται. Πώς μπορώ να το βοηθήσω;

Αγαπητή αναγνώστρια, η βουλωμένη μύτη μπορεί πραγματικά να ταλαιπωρήσει το παιδί και να αφήσει άυπνη για νύχτες όλη την οικογένεια. Και αυτό, γιατί πολύ απλά το παιδί, που δεν μπορεί να φυσήξει τη μύτη του, καταπίνει τη βλέννα, με αποτέλεσμα να  δυσκολεύεται να κοιμηθεί και να φάει, και με συνέπεια να είναι ανήσυχο και εκνευρισμένο.

Δεν μας αναφέρετε την ηλικία του παιδιού σας, ωστόσο να γνωρίζετε ότι αρκετά παιδιά μαθαίνουν να φυσούν τη μύτη τους περίπου στην ηλικία των 3, ενώ υπάρχουν και μερικά που το καταφέρνουν από την ηλικία των 2. Για να μάθετε στο παιδάκι σας να φυσάει αποτελεσματικά τη μύτη του, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

–         Τα παιδιά είναι γνωστό ότι αντιγράφουν τους γονείς. Αφήστε το, λοιπόν, να σας αντιγράψει. Πάρτε ένα χαρτομάντιλο για σας και ένα για εκείνο, και αρχίστε να φυσάτε τη μύτη σας, συστήνοντάς του να κάνει το ίδιο. Προσπαθήστε να του δείξετε πώς βγάζετε αέρα από τη μύτη σας.

–         Φτιάξτε μια μικρή μπαλίτσα από βαμβάκι και ζητήστε από το παιδί να προσπαθήσει να τη μετακινήσει πάνω σε μια σταθερή επιφάνεια (π.χ. τραπέζι) φυσώντας αέρα από τη μύτη (έχοντας το στόμα κλειστό). Στη συνέχεια, κλείστε με το χέρι σας το ένα ρουθούνι του, ώστε να φυσάει μόνο με το άλλο. Έτσι θα αποκτήσει συνείδηση του τι σημαίνει «φύσα τη μύτη σου».

–         Μάθετέ του πόσο σημαντικό είναι να πλένει τα χέρια του μετά το φύσημα της μύτης του. Εάν η μύτη του παιδιού σας έχει ερεθιστεί από τα πολλά φυσήματα και το ενοχλεί, βάλτε λίγη βαζελίνη ή κάποια άλλη ασφαλή αλοιφή στα ρουθούνια του.