Θα πρέπει να διερευνήσετε καλά όλα τα περιβάλλοντα που κινείται το παιδί, ώστε να καταλάβετε γιατί αντιδρά τόσο έντονα. Μήπως δυσκολεύεται με τα σχολικά του μαθήματα και δεν θέλει να ματαιώνεται; Ίσως υπάρχει κάποια μαθησιακή δυσκολία. Μήπως οι αισθάνεται πως οι αδερφές του σχηματίζουν μια ομάδα και εκείνος είναι κάπως απομονωμένος;

Επιπλέον, πολλές φορές τα μεγαλύτερα παιδιά επιφορτίζονται με περισσότερες ευθύνες και οι γονείς έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τη συμπεριφορά τους («είσαι ο μεγάλος αδερφός και πρέπει να φέρεσαι καλύτερα», «πρέπει να τις προσέχεις» κ.α.). Στη προσπάθεια, λοιπόν, να κάνουν πιο υπεύθυνο το μεγάλο παιδί, εκείνο μπορεί να αισθάνεται τις προσδοκίες πολύ πιεστικές και να αντιδρά άσχημα.

Τέλος, μήπως έχει βρει αυτό τον τρόπο για να τραβά τη προσοχή πάνω του και μακριά από τα άλλα του αδέρφια; Ειδικά η δική σας- αναμενόμενη- έντονη αντίδραση, λειτουργεί σαν «βούτυρο στο ψωμί του» και τον ωθεί να επαναλαμβάνει αυτή τη συμπεριφορά, ακόμα πιο έντονα. Πρέπει να υπάρξει μια διερεύνηση για τη ρίζα του προβλήματος, γιατί αλλιώς καμία τιμωρία και καμία συζήτηση δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.  

Νέλλη Θεοδοσίου (παιδοψυχολόγος)