Έχετε δίκιο να ανησυχείτε για τη σωματική ακεραιότητα της κόρης σας, γιατί όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, δεν μπορούν να ελέγξουν τη δύναμή τους, ούτε να φανταστούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Επειδή, λοιπόν και το άλλο κοριτσάκι είναι πολύ μικρό, πιθανότατα να θεωρεί την όλη διαδικασία παιχνίδι.

Μη γνωρίζοντας το παιδί, δεν μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά για τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς. Είναι μήπως επιθετική και με άλλα παιδάκια; Μήπως και η μικρούλα την πειράζει, απλά δεν έχει τη σωματική δύναμη να την πονέσει; Δεν θα πρέπει να καταδικάσουμε το μεγαλύτερο κοριτσάκι, χωρίς να παρατηρήσουμε την αλληλεπίδρασή τους.

 Αυτό που θα σας πρότεινα είναι να υπάρξει μια μεγαλύτερη επίβλεψη στον κοινό τους χρόνο αλλά και μια κουβέντα (πάντα ανάλογη της ηλικίας τους) για το πώς πρέπει να παίζουμε με τους άλλους. Οι τιμωρίες και ιδιαίτερα οι σωματικές εντείνουν τη συμπεριφορά, γιατί λειτουργούν ως πρότυπο για το παιδί. Μια συμβολική τιμωρία (π.χ. αν δεν φέρεστε καλά, δεν θα μπορείτε να περνάτε τόσο χρόνο μαζί), θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Νέλλη Θεοδοσίου, παιδοψυχολόγος