Πίσω από κάθε δραστήριο, δημιουργικό παιδί βρίσκεται και ένας υπέροχος προσωπικός χώρος που το εμπνέει καθημερινά. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού όλα όσα χρειάζονται τα παιδιά, δράση, χώρος, φαντασία, ευελιξία, παιχνίδι, ασφάλεια, αποτελούν  τη φιλοσοφία αλλά και την πρακτική της ΙΚΕΑ για τα πιο πολύτιμα πρόσωπα στον κόσμο, τα παιδιά!

Κι επειδή κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του, αναπτύσσει διαφορετικές ανάγκες αλλά και διαφορετικές ικανότητες, μέσα από τις οποίες αξιοποιεί το χρόνο, και το περιβάλλον του, θα πρέπει να φροντίσετε ο προσωπικός του χώρος να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες της ηλικιακής του ανάπτυξης.  Συγκεκριμένα, η εμπειρία, η επιστημονική κατάρτιση αλλά και η σύγχρονη τεχνογνωσία των ειδικών της IKEA πάνω στη διαμόρφωση, τις αλλαγές και τις απαιτήσεις του παιδικού δωματίου δείχνουν ότι αυτές σχετίζονται άμεσα με την ηλικιακή ανάπτυξη του παιδιού, την οποία μάλιστα την κατηγοριοποιούν σε τρία βασικά στάδια. 

1. Στάδιο Ανάπτυξης 0-2 ετών  2. Στάδιο Ανάπτυξης 3-7 ετών  3. Στάδιο Ανάπτυξης 8-12 ετών

Με γνώμονα την παραπάνω ηλικιακή κατάταξη και προκειμένου να καλυφθούν απόλυτα οι ανάγκες που η κάθε μία απαιτεί, είναι απόλυτα ουσιαστικό για τους γονείς να επιλέγουν προϊόντα που βοηθούν στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μέσα στο σπίτι -ώστε τα παιδιά να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν, διασκεδάζοντας, δημιουργώντας, παίζοντας και μαθαίνοντας μέσα από το παιχνίδι. Με λίγα λόγια, διαφοροποίηση, ασφάλεια και εξέλιξη είναι η βάση για την επιλογή των προϊόντων ανάλογα με την ηλικία του παιδιού αλλά και τις συνήθειες του.

Στάδιο Ανάπτυξης 0-2 ετών:

Στο στάδιο 0-2 ετών, τα παιδιά ξεκινούν να ανακαλύπτουν τον κόσμο και να τον εξερευνούν. Τα χέρια  και το στόμα τους είναι τα εργαλεία τους για να αναπτύξουν τις αισθήσεις τους. Και φυσικά τα μόνα άτομα που έχουν ανάγκη είναι οι γονείς τους. Μαθαίνουν το σώμα, την κίνηση και τη δύναμή τους καθώς  σ΄αυτό το στάδιο ξεκινούν να μπουσουλάνε και στη συνέχεια κάνουν και τα πρώτα τους βήματα. Ταυτόχρονα, η επικοινωνία τους γίνεται και λεκτική. Πλέον, θα μάθουν τις πρώτες τους λεξούλες και θα μπορέσουν να μιλήσουν και να σχηματίζουν μικρές προτάσεις με 2 ή περισσότερες λέξεις.  Τα βιβλία με φωτογραφίες  είναι το αγαπημένο τους παιχνίδι καθώς  μπορούν να αναγνωρίσουν από την καθημερινότητα τους εικόνες και αντικείμενα, βοηθώντας τα παράλληλα να επικεντρωθούν σε μια δραστηριότητα καθώς σε αυτές τις ηλικίες δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και η προσοχή τους αποσπάται εύκολα. Οι αισθήσεις τους  οξύνονται μέρα με τη μέρα και έλκονται από τα χρώματα, τους ήχους, τις εικόνες. Έτσι, με απερίγραπτο ενθουσιασμό θα πάρουν στα χέρια τους ένα πάνινο βιβλίο που ακονίζει τις αισθήσεις τους, και βοηθά στο συντονισμό τους, όπως ένα βιβλίο με ζώα που τους μπορούν να αγγίξουν (αφή) αλλά και να ακούσουν τους ήχους που βγάζει (ακοή) , ενώ το αγγίζουν.

LEKA, βιβλίο παιχνιδιού

Στάδιο Ανάπτυξης 3-7 ετών:

Στο στάδιο 3-7 ετών, τα παιδιά συνειδητοποιούν με περισσότερη σαφήνεια την εικόνα του κόσμου γύρω τους. Η σκέψη τους γίνεται πιο συγκροτημένη, αναγνωρίζουν και κατανοούν περισσότερα πράγματα. Απορροφούν σαν σφουγγάρι τα ερεθίσματα από το περιβάλλον τους και η περιέργεια και η φαντασία τους  πραγματικά δεν έχουν όρια. Τα μολύβια, τα χρώματα, οι μαρκαδόροι είναι τα «όπλα» της έκφρασής τους και λατρεύουν να τραγουδούν, να κινούνται, να  παίζουν με άλλα παιδιά και να αφιερώνουν απίστευτες ώρες σε παιχνίδια ρόλων και μίμησης. Η ικανότητα και η ανταπόκριση στην επικοινωνία είναι πιο οξυμένες, ενώ  μαθαίνουν την υπομονή, το σεβασμό και την τήρηση των κανόνων. Μπορούν και μετρούν, μαθαίνουν την αλφάβητα αλλά και γράφουν το όνομα τους. Λατρεύουν επίσης να πλένονται και να ντύνονται χωρίς βοήθεια. Σε αυτό το στάδιο η ανάπτυξή τους γίνεται ολοένα και πιο εμφανής και αλλάζουν και οι αναλογίες τους.

Η διάθεση για δημιουργία είναι από τα αναπόσπαστα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας και ποια θα μπορούσε να είναι καλύτερη αφορμή για δημιουργία και μάλιστα καλλιτεχνική, από έναν πίνακα ζωγραφικής, έναν καμβά γεμάτο φαντασία, έμπνευση, χρώματα, αισθήματα.  Ένα παιδί και ένας πίνακας, ίσον εκατομμύρια ζωγραφιές.

MALA, καβαλέτο

Στάδιο Ανάπτυξης 8-12 ετών:

Στο στάδιο 8-12 ετών, τα παιδιά είναι πιο κοινωνικά και επιδιώκουν να ανήκουν σε μια ομάδα. Αναπτύσσουν συζητήσεις, και μοιράζονται μυστικά με τους φίλους τους οι οποίοι αποτελούν πια σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς τους. Διαμορφώνεται σταδιακά η δική τους προσωπικότητα, την οποία και εξωτερικεύουν με έντονους τρόπους και  εκφράζουν την επιθυμία τους να είναι ανεξάρτητοι και αυτόβουλοι. Επιδιώκουν την αναγνωρισιμότητα και τη διάκριση στο σχολείο και το περιβάλλον τους, ενώ τους ενδιαφέρει η εμφάνιση και η εικόνα, την οποία και «θαυμάζουν» πολλές ώρες μπροστά στον καθρέφτη αλλάζοντας στιλ αρκετά συχνά. Η  αβεβαιότητα και η αναποφασιστικότητα είναι συχνές σε αυτές τις ηλικίες και το μόνο βέβαιο και σταθερό είναι  ο προσωπικός τους χώρος. Το δωμάτιό τους είναι o προσωπικός τους χώρος που εκφράζουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους, επικοινωνούν,  χαλαρώνουν, διαβάζουν, μιλούν και παίζουν με τους φίλους τους. Το  κρεβάτι είναι όχι μόνο το κέντρο αυτού του χώρου, αλλά και το απόλυτο σκηνικό για να ξεδιπλωθούν όχι μόνο τα όνειρα αλλά και η καθημερινότητά τους. Τα κρεβάτια για αυτές τις ηλικίες δεν είναι μόνο άνεση για έναν καλό ύπνο. Είναι η έκφραση του παιδιού και η προσωπική του πινελιά στον χώρο.  Κι ακόμα περισσότερο είναι η ανάγκη του παιδιού να επικοινωνήσει, να χαλαρώσει με τα αδέλφια, τους φίλους του, να μοιραστεί μυστικά, να φτιάξει τους δικούς του μύθους, να χτίσει αναμνήσεις, να ανέβει τη σκάλα των ονείρων του…. Ή αλλιώς  τη σκάλα μιας κουκέτας που μπορεί να παίξει το ρόλο του δεντρόσπιτου, του ονειρόσπιτου, του χώρου που θα φιλοξενήσει όχι μόνο την ξεκούραση και την ηρεμία του αλλά και την παρέα του, τον ελεύθερο χρόνο του, τα όνειρά του.

NORDDAL, κρεβάτι κουκέτα