Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν ένας άντρα στην απόφαση να πάρει διαζύγιο; Το πρώτο που έρχεται στο νου είναι στερεότυπα όπως «Μήπως γνώρισε καμία πιτσιρίκα που τον ξεμυάλισε;» «Τον κούρασε η γκρίνια της γυναίκας του» ή «Περνάνε και οι άντρες κλιμακτήριο (ανδρόπαυση)».  Ο Αυστραλός σύμβουλος γάμου, Κλίντον Πάουερ εξηγεί πως κανένας γάμος δεν τελειώνει από τη μία μέρα στην άλλη, και κατονομάζει τους 5 βασικούς λόγους που οδηγούν στο διαζύγιο. 

Συχνοί τσακωμοί 

Είναι καθοριστικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ άντρα και γυναίκας, ώστε να καλύπτει ο ένας τις συναισθηματικές ανάγκες του άλλου. Όταν συμβαίνει το αντίθετο, τότε η κατάσταση εξελίσσεται σε προβληματική. Οι αντιπαραθέσεις και οι τσακωμοί είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ένας άντρας γυρνάει την πλάτη του στο γάμο του. Όταν ένα ζευγάρι είναι εγκλωβισμένο σε έναν τροχό κριτικής και υπεράσπισης, ενώ θα έπρεπε να νιώθει ασφάλεια, σιγουριά και αγάπη, οι πιθανότητες να σωθεί ο γάμος τους είναι μηδαμινές.

Καθόλου τσακωμοί 

Δυστυχώς, το να μη μαλώνει καθόλου ένα ζευγάρι, δεν είναι επίσης η λύση. Υπάρχουν ζευγάρια που δεν μαλώνουν ποτέ, κι όμως επισκέπτονται τον Πάουερ, λίγο πριν το διαζύγιο. Αυτά τα ζευγάρια θάβουν τα προβλήματα και τις διαφωνίες τους και αποφεύγουν να μιλήσουν ξεκάθαρα και με ειλικρίνεια, ώστε να λύσουν τις διαφορές τους. Πρόκειται για τις περιπτώσεις ανδρών που καταπίνουν χρόνια την όποια δυσαρέσκεια τους και ξαφνικά ανοίγουν την πόρτα και φεύγουν.

Δεν υπάρχει ερωτική επαφή

Όταν απουσιάζει σε ένα ζευγάρι η σωματική επαφή, όπως οι αγκαλιές και τα χάδια, και παράλληλα το σεξ δεν είναι ικανοποιητικό, ο γάμος μοιραία διαβρώνεται. Οι άντρες δεν υποφέρουν μόνο από την έλλειψη ερωτισμού, αλλά αισθάνονται ανίσχυροι, απογοητευμένοι και απελπισμένοι.   

Τον απατάει 

Η ερωτική απιστία την γυναίκας είναι μεγάλο χτύπημα για την ανδρική αυτοπεποίθηση και οδηγεί στο να αμφισβητείται ότι κράταγε το γάμο όρθιο. Μπορεί να σωθεί ένας γάμος μετά από κάτι τέτοιο; Ο Πάουερ είναι σκεπτικός.»Ένα ζευγάρι μπορεί να συνέλθει από μια απιστία, αλλά αυτό προϋποθέτει πολύ δουλειά και να έρθεις αντιμέτωπος με πολύ πόνο».   

Δεν τον θαυμάζει 

Όταν ένας άντρας αισθάνεται πως η γυναίκα του δεν τον εκτιμάει και δεν τον θαυμάζει στο ελάχιστο, θα ψάξει να βρει αλλού τον θαυμασμό. Και αυτό οδηγεί με τη σειρά του στην αναζήτηση συναισθηματικής στήριξης (και ερωτικής σχέσης στη συνέχεια) από άλλη γυναίκα. Κατά τον Πάουερ, όταν ένα ζευγάρι εντοπίσει ένα από τα πέντε παραπάνω σημάδια,ο γάμος του βρίσκεται σε κίνδυνο και καταλήγει,»Όταν είσαι χρόνια με έναν άνθρωπο, που έχεις αγαπήσει και στον οποίο έχεις επενδύσει, τότε πρέπει να κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου για να σώσεις το γάμο σου. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσεις.»