Ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός ιός (RSV) είναι ένας κοινός ιός που μπορεί να προσβάλει νεογέννητα και μικρά παιδιά, ενώ παράλληλα ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού των βρεφών.

Αυτό που θέλει  ιδιαίτερη προσοχή είναι το γεγονός πως τα συμπτώματα που προκαλεί ο RSV μοιάζουν με αυτά ενός «απλού» κρυολογήματος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η λοίμωξη μπορεί να είναι πιο σοβαρή και να έχει ως συνέπεια την βρογχιολίτιδα και την πνευμονία.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό RSV;

Τα πρόωρα νεογνά που γεννήθηκαν σε μικρότερη από την 35η εβδομάδα κύησης Πρόωρα βρέφη που δεν έχουν συμπληρώσει τον  6 μήνα ζωής τους το Νοέμβριο (είναι η περίοδος  που ξεκινάει έξαρση του ιού) και το αναπνευστικό τους σύστημα είναι ακόμη ανολοκλήρωτο, μιας και δεν πρόλαβαν τα πάρουν τα απαιτούμενα αντισώματα από τη μητέρα τους.

Παιδιά κάτω των 2 ετών με Βρογχοπνευμονική Δυσπλασία.

Βρέφη με Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Ποια είναι τα συμπτώματα λοίμωξης από RSV;

Τα συμπτώματα λοίμωξης από τον RSV μπορεί να περιλαμβάνουν:

Βήχα Πυρετό Καταρροή    Δύσπνοια     Ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή)        Κυάνωση (μπλε χείλη ή νύχια λόγω κακής οξυγόνωσης)   Αφυδάτωση   Αδυναμία και  δυσκολία του βρέφους να φάει

Πως μεταδίδεται στο μωρό ο ιός RSV;

Σε γενικές γραμμές  είναι εύκολο να κολλήσει ένα μωρό τον ιό. Ο RSV είναι ένας ιός που σε γενικές γραμμές μεταδίδεται εύκολα, όπως μέσω επαφής (φιλί, αγκαλιά ή χειραψία) ή μέσω των σταγονιδίων του βήχα και του φτερνίσματος.

Ο ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και μπορεί να ζήσει για ώρες σε αντικείμενα όπως ένα χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο, ενώ είναι ιδιαίτερα συχνός σε χώρους με πολυκοσμία, όπως είναι ο βρεφονηπιακός και παιδικός σταθμός, τα καταστήματα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού;

Τα παιδιά που έχουν νοσήσει από τον Ο ιός RSV μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο αναπνευστικό των παιδιών που έχουν νοσήσει από την λοίμωξη, ενώ πρόσφατες έρευνες συνδέουν την προσβολή από τον RSV στη βρεφική ηλικία με την εμφάνιση αναπνευστικού συριγμού και το παιδικό άσθμα. 

Πως μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο μωρό;

Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών 

Δεν έχουμε επαφή με το μωρό όταν είμαστε κρυολογημένοι, έχουμε πυρετό ή βήχα και κρατάμε μακριά όσους έχουν παρόμοια συμπτώματα.   Εννοείτε πως δεν καπνίζουμε στο σπίτι με το μωρό, αλλά ούτε και εκθέτουμε το μωρό σε οποιοδήποτε χώρο (και εξωτερικό) καπνίζουν.

Ο RSV είναι ένας ιδιαίτερα κολλητικός ιός και οφείλουμε να προστατέψουμε το παιδί μας, ιδιαίτερα όταν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας και συζητήστε μαζί του για τις απορίες σας καθώς και για την προφυλακτική αγωγή που μπορεί να χορηγηθεί στο μωρό σας, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα να αρρωστήσει.