Το πλυντήριο πιάτων λύνει τα χέρια κάθε νοικοκυράς (και νοικοκύρη), όμως θέλει τακτική φροντίδα για να βγάζει πάντα πιατικά και σκεύη πεντακάθαρα. Δείτε κάποια μυστικά για τη σωστή χρήση και τον καθαρισμό του. 

Ποια σκεύη μπαίνουν στο πλυντήριο

–  Όλα τα γυάλινα εφόσον το προβλέπει ο κατασκευαστής. –  Σιγουρευτείτε επίσης ότι πλένονται στο πλυντήριο ακριβά σερβίτσια και κρυστάλλινα ποτήρια. Από τα μεταλλικά σκεύη βάλτε στο πλυντήριο μόνο τα ανοξείδωτα και όχι άλλα π.χ. από αλουμίνιο, ασήμι, κασσίτερο, χαλκό, ανοδιωμένο αλουμίνιο, χυτοσίδηρο κλπ. –  Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν επίσης τα πλαστικά: Τοποθέτησέ τα μόνο στο επάνω ράφι, γιατί η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο κάτω ράφι μπορεί να τα παραμορφώσει. –  Καλύτερα να αποφεύγονται ξύλινες κουτάλες και σκεύη με ξύλινη λαβή, γιατί μπορεί να αποχρωματιστούν, να ραγίσουν ή να στραβώσουν. –  Επίσης αποφύγετε να πειραματιστείτε με τα τηγάνια που έχουν αντικολλητική επίστρωση, εκτός εάν το επιτρέπουν οι οδηγίες χρήσης του σκεύους. –  Μαγειρικά σκεύη με στρώση από καμένο φαγητό στον πάτο δεν θα πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο, γιατί τα υπολείμματα μπορεί να φράξουν τα φίλτρα του. –  Δώστε προσοχή στις ζωγραφιές ή τις χρυσές μπορντούρες σε πιάτα και ποτήρια, γιατί μπορεί να ξεφτίσουν.

Πώς τοποθετούνται σωστά τα σκεύη

–  Τα πιο βρόμικα πιατικά και σκεύη είναι σκόπιμο να τοποθετούνται στο κέντρο του κάτω συρταριού (με τη λερωμένη πλευρά να κοιτάει προς το κέντρο), γιατί από εκεί εκτοξεύεται το νερό της πλύσης. –  Γεμίστε τις θήκες χωρίς να στριμώχνετε τα πιατικά, ώστε να διατηρείται το προβλεπόμενο κενό ανάμεσά τους και να μην κάνουν γρατζουνιές και μικροσπασίματα κατά τη διάρκεια της πλύσης . –  Τοποθετήστε σκεύη όπως κούπες, τηγάνια, μπολ, ποτήρια κλπ. στραμμένα προς τα κάτω, για να μην μείνουν γεμάτα με βρόμικο νερό που δεν μπορεί να στραγγίξει. –  Βάλτε τα μαχαιροπίρουνα στο ειδικό καλάθι με τη λαβή των μαχαιριών να κοιτάει προς τα επάνω και των κουταλιών και πιρουνιών προς τα κάτω (και ποτέ στριμωγμένα) –  Οι μακριές κουτάλες, σπάτουλες, πιρούνες και μεγάλα μαχαίρια θα πρέπει να τοποθετούνται σε οριζόντια θέση. –  Στο πλυντήριο βάλτε μόνο τα χοντρά, ανθεκτικά γυάλινα ποτήρια. Τα πιο λεπτά γυάλινα και οι πορσελάνινες ή κεραμικές κούπες θέλουν προσοχή και πρέπει να τοποθετούνται μόνο στις ακριανές θήκες του επάνω καλαθιού. –  Μην πλένετε πιάτα, ποτήρια και κατσαρόλες μαζί. Καλύτερα τα ομοειδή σκεύη να τοποθετούνται μόνα τους σε μια πλύση.