Το πρώτο βήμα για την εξασφάλιση της καλής υγείας -της δικής μας και κυρίως των παιδιών- είναι η καθαρή ατμόσφαιρα σε όλο το σπίτι. Τι πρέπει να προσέξετε ώστε να εξασφαλίσετε ένα υγιεινό περιβάλλον;

1. Καταπολεμήστε τη σκόνη 

Ο βασικός «εχθρός» που θα πρέπει να πολεμήσετε στο σπίτι είναι η σκόνη. Εκτός από τους διάφορους χημικούς ρύπους, μέσα στη σκόνη συγκεντρώνονται πάρα πολλά είδη βακτηρίων, ακάρεων και μικροοργανισμών, που βρίσκουν στα αιωρούμενα σωματίδια το ιδανικό «μεταφορικό μέσο» για να εξαπλωθούν στο περιβάλλον. Τα ακάρεα, που τρέφονται από σωματίδια απολέπισης του ανθρώπινου σώματος, μπαίνουν στα σκεπάσματα, τα στρώματα, τα μαξιλάρια, τα χαλιά, όπου συγκεντρώνονται έως και 30.000 ανά γραμμάριο σκόνης. Το περιβάλλον του σπιτιού προσφέρει την καλύτερη φιλοξενία, αφού τους παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν. Κι αυτό γιατί τα «αόρατα» διά γυμνού οφθαλμού ζωύφια πολλαπλασιάζονται όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται από 10 έως 30 βαθμούς και η υγρασία από 60 έως 85%.

2. Αφήστε το σπίτι ν’ αναπνεύσει

Αν καταφέρετε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία στους 20-21 βαθμούς (είναι η ιδανική θερμοκρασία για παιδιά αλλά και μωρά, αρκεί να διατηρείται στα ίδια επίπεδα και σε όλα τα δωμάτια) και υγρασία γύρω στο 65%, θα μειώσετε τον αριθμό των ακάρεων, τον πολλαπλασιασμό τους και συνεπώς την κυριαρχία τους στο σπίτι. Ανοίξτε διάπλατα τα παράθυρα κάθε πρωί, ώστε να μπει καθαρός αέρας, ακόμα κι αν ζείτε σε πόλη όπου η ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά καθαρή θα μπορούσαμε να την πούμε. Όπως και να έχει, το σπίτι πρέπει να αερίζεται καθημερινά. 3. Καθαριότητα στην κουζίνα Φροντίστε να έχετε πάντα ανοιχτό τον απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε και να αλλάζετε το φίλτρο του τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Απολυμάνετε τις επιφάνειες προετοιμασίας του φαγητού πριν και μετά την παρασκευή ενός γεύματος ή ενός σνακ, δίνοντας έμφαση στις επιφάνειες κοπής και στα σκεύη που χρησιμοποιείτε. Σημειώστε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε την ίδια επιφάνεια κοπής για όλα τα τρόφιμα, για παράδειγμα όταν κόβετε το κοτόπουλο, μην κόψετε στη ίδια επιφάνεια ψωμί ή τα λαχανικά της σαλάτας. 4. Μην υπερβάλλετε με τα αποσμητικά χώρου  Μην κάνετε κατάχρηση αποσμητικών έχοντας την ψευδαίσθηση ότι ένα αρωματισμένο σπίτι είναι και καθαρό. Συχνά, τα προϊόντα αυτά σε συνδυασμό με το υγρό και θερμό περιβάλλον του μπάνιου ελκύουν ουσίες που προκαλούν αλλεργίες στα παιδιά. Αν το μπάνιο σας δεν έχει παράθυρο, φροντίστε να εγκαταστήσετε ένα καλό σύστημα εξαερισμού. Θα πρέπει να απολυμαίνετε τακτικά την τουαλέτα και να καθαρίζετε τα πλακάκια και την κουρτίνα του ντους. 5. Δώστε προσοχή στο παιδικό δωμάτιο Να αποφεύγετε, αν είναι δυνατόν, μοκέτες και ταπετσαρίες τοίχου. Εξοντώστε τα ακάρεα προστατεύοντας το στρώμα, το μαξιλάρι και το πάπλωμα με ειδικές θήκες. Βάλτε τα χνουδωτά ζωάκια του παιδιού για μία ώρα στο ψυγείο, το ψύχος εξοντώνει τα ακάρεα και επιπλέον, φροντίστε να τα πλένετε τακτικά.   6. Απορρυπαντικά: Δώστε προσοχή Απαραίτητα για την καθαριότητα του σπιτιού, τα απορρυπαντικά, όπως δηλώνει η ίδια η λέξη, απομακρύνουν τη ρύπανση από τα σπίτια μας. Εδώ, όμως, βρίσκουμε το εξής παράδοξο: Ένα ποσοστό της ρύπανσης μέσα στα σπίτια οφείλεται συχνά στην υπερβολική ή εσφαλμένη χρήση των απορρυπαντικών. Τα προϊόντα αυτά είναι χημικά και περιέχουν ουσίες πολλές φορές επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών και τη δική μας. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή και στη σωστή χρήση τους ή να επιλέγουμε εναλλακτικούς τρόπου καθαρισμού. Διαβάστε επίσης: 20 φυσικοί τρόποι για να καθαρίσετε με ξύδι!