«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» έλεγαν οι παππούδες μας – και έρχονται και οι έρευνες για να επιβεβαιώσουν ότι ένα απλό μήλο είναι πραγματικά μια φυσική τροφή – φάρμακο χάρη: στις βιταμίνες,στις διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, στις αντιοξειδωτικές ουσίες και τα φλαβονοειδή,που περιέχουν.  Και αυτό γιατί:
–      βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων
–      συμβάλλουν στη μείωση της  «κακής»  χοληστερόλης
–      βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών,
–      ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
–      διατηρούν σε σταθερό επίπεδο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
–      μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού,
–      βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου
–      βελτιώνουν το αναπνευστικό σύστημα και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος
–      βοηθάνε στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού
–      μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη
–      χαρίζει λαμπερή και λεία επιδερμίδα
–      αυξάνει τα επίπεδα ακετυλοχολίνης στον οργανισμό με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η γήρανση του εγκεφάλου. 
–      Βοηθά στην πρόληψη της νόσου Aλτσχάιμερ, γιατί προφυλάσσει από τις κυτταρικές βλάβες που εξασθενίζουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου.
–      Βοηθούν στη λεύκανση των δοντιών και στην αντισηψία του στόματος..
Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που πίνουν χυμό μήλου τακτικά – είτε είναι φρέσκος ο χυμός είτε συσκευασμένος – έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα. Πιστεύεται ότι εξαιτίας των φυτοχημικών που περιέχει μπορεί να ανακουφίσει τις φλεγμονές των αεραγωγών.
Το ίδιο ισχύει και για τις έγκυες που καταναλώνουν πολλά μήλα… παρέχουν στα παιδιά τους μεγαλύτερη προστασία στις αλλεργίες, όπως το άσθμα και τον εαρινό πυρετό. Σε έρευνες έχει βρεθεί ότι οι μητέρες οι οποίες έτρωγαν τουλάχιστον 4 μήλα την εβδομάδα είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με άσθμα.
Καλό θα ήταν για να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες του μήλου, αν  είναι δυνατόν, η καθημερινή κατανάλωσή του, με τη φλούδα εφόσον είναι βιολογικά και να επιλέγουμε ποικιλία χρωμάτων μήλων γιατί διαφορετικά χρώματα υποδηλώνουν και διαφορετική περιεκτικότητα σε ευεργετικές ουσίες.Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα γιατί έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυξήστε την κατανάλωση της ημερήσιας πρόσληψης προσθέτοντάς τα σε σαλάτες, σε συνταγές, σε μηλόπιτα, ψητά στο φούρνο Προσοχή πριν την κατανάλωσή τους είναι αναγκαίο ένα καλό πλύσιμο. Επιλέγουμε βιολογικά μήλα  γιατί έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.