Μια βραδιά με φίλους ή ένα ρομαντικό δείπνο με το σύντροφό σας είναι απολαύσεις που δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερηθείτε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και εάν σας αρέσει η «εξωτική» κουζίνα, μπορείτε να την απολαμβάνετε, αρκεί να ακολουθείτε κάποιους στοιχειώδεις κανόνες και να μάθετε να διαλέγετε τα σωστά πιάτα. Μην ξεχνάτε ότι η εγκυμοσύνη, εφόσον όλα πάνε καλά, είναι μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προσφέρετε στον εαυτό σας μια έξοδο σε ένα εστιατόριο. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορείτε να διαλέξετε από την ποικιλία που μας προσφέρουν τα εξωτικά μενού:
Κινέζικο; Ναι σε όλα!
Μοναδικό πρόβλημα όσον αφορά στο κινέζικο μπορεί να είναι η υγιεινή και η καθαριότητα. Γι’ αυτό η καλύτερη προστασία είναι να προτιμήσετε ένα κινέζικο εστιατόριο με εξασφαλισμένη ποιότητα. Ίσως θα είναι λίγο πιο ακριβό, αλλά αξίζει τον κόπο.
Οργανώστε το μενού σας αρχίζοντας με ένα αρωματικό και ελκυστικό πιάτο, π. χ. μια σούπα. Για τη συνέχεια προτιμήστε πιάτα μαγειρεμένα στον ατμό με βάση τα λαχανικά και λίγο κρέας ή ψάρι και σάλτσα σόγιας για νοστιμιά. Συνοδεύστε τα με ρύζι, που είναι εύπεπτο και χωρίς λιπαρά, με λίγο λάδι, εάν είναι αλμυρό, όπως το περίφημο καντονέζικο ρύζι. Εξαιρετική επιλογή είναι επίσης οι συνταγές μαγειρεμένες σε μεταλλική πλάκα. Είναι χωρίς λιπαρά, πεντανόστιμες κι έχουν το πλεονέκτημα του γρήγορου μαγειρέματος, που τους επιτρέπει να διατηρούν όλες σχεδόν τις θρεπτικές ουσίες τους και τις πραγματικές γεύσεις των συστατικών τους. Εάν είστε πιο «τολμηρές» και σας αρέσουν οι έντονες και ασυνήθιστες γεύσεις, απολαύστε ένα πιάτο γλυκόξινο ή με μπαχαρικά, όπως το κάρι, αρώματα και μυρωδιές που κάνουν ορεκτικά και πρωτότυπα ακόμη και τα πιο κοινά πιάτα, ενώ ταυτόχρονα σας χορταίνουν αμέσως, γιατί δεν ικανοποιούν μόνο τη γεύση, αλλά και την όσφρηση και την όραση.
Τα πιάτα της κινέζικης κουζίνας είναι όλα πλούσια σε λαχανικά με ζωηρά χρώματα, τα οποία μαγειρεύονται ελάχιστα κι έτσι παραμένουν τραγανά και νόστιμα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε στον οργανισμό σας τις απαραίτητες δόσεις λαχανικών. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ένα κινέζικο γεύμα συνοδεύεται πάντα από τσάι, το οποίο πίνεται σε μεγάλες ποσότητες κι έτσι ο οργανισμός εφοδιάζεται με αρκετά υγρά, για να διαλύει τις τροφές. Επομένως, επιτρέπονται τα πάντα; Σχεδόν. Αρκεί να περιορίζεστε σε ένα μόνο πιάτο τηγανιτών, τα οποία προσφέρονται σε χίλιες εκδοχές, ώστε να αποφύγετε τον πειρασμό να υπερβάλλετε με τις σάλτσες που τα συνοδεύουν.
Να φάω σούσι;
Η γιαπωνέζικη κουζίνα, με βάση το ωμό ψάρι, είναι πραγματικά ασυνήθιστη. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να βαδίζετε εκ του ασφαλούς. Για παράδειγμα, μην επιχειρήσετε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά σούσι και σασίμι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν η γεύση και η όσφρηση γίνονται υπερευαίσθητες. Η ποιότητα αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση. Αλλά, γενικά μπορείτε να είστε ήσυχες, γιατί τα εστιατόρια αυτά συνήθως έχουν υψηλά ποιοτικά στάνταρ, ενώ όταν το ψάρι δεν είναι φρέσκο φαίνεται αμέσως, καθώς η μυρωδιά και η γεύση δεν καλύπτονται από καρυκεύματα! Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε το ωμό ψάρι και προτιμήστε πιάτα μαγειρεμένα στη μεταλλική πλάκα και στη σχάρα, ιδανικά για την εγκυμοσύνη. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε γιακινίτου και γιακιτόρι (κρέας και κοτόπουλο αντίστοιχα ψημένο στη σχάρα), τόφου (ένα είδος τυριού σόγιας), τακογιάκι (κεφτέδες από χταπόδι) και γκιόζα (ραβιόλια) ψημένα στη σχάρα. Και, βέβαια, συνοδέψτε το γεύμα σας με τσάι.
Καυτερό και… μεξικάνικο
Τα μεξικάνικα είναι ίσως τα πιο «επιβαρυμένα» έθνικ πιάτα όταν πρόκειται για γυναίκα σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Ο λόγος είναι ότι περιλαμβάνουν πολλά τηγανιτά, πολύ κρέας, πολλές διαφορετικές πρωτεΐνες στο ίδιο πιάτο (οι οποίες δυσκολεύουν την πέψη) και πολλά πικάντικα μπαχαρικά. Ωστόσο δεν χρειάζεται να την αποκλείσετε εντελώς τη μεξικάνικη κουζίνα. Εάν σας αρέσει, μπορείτε να την απολαμβάνετε πού και πού προσέχοντας στην επιλογή του μενού.
Για παράδειγμα, προτιμήστε τις σαλάτες, οι οποίες συνήθως προσφέρονται σε μεγάλη ποικιλία, εμπλουτισμένες με ψάρι ή κρέας ή πιάτα μαγειρεμένα στη σχάρα. Εάν προτιμάτε τα κλασικά τάκος και τις τορτίγιας (τσιπς και ομελέτες με βάση το καλαμπόκι) που συνοδεύουν τσίλι κον καρνέ (που είναι πάρα πολύ καυτερό) ή μαύρα φασόλια, απλά περιορίστε πολύ την ποσότητα και φροντίστε απλά να «τσιμπήσετε».
Με τη συνεργασία της Μυρτώς Σωτηροπούλου (μαιευτήρας – γυναικολόγος).