Σίγουρα έχετε ακούσει πόσο μεγάλη σημασία έχει η σωστή διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πιθανόν όμως να μη γνωρίζετε ότι η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων είναι σημαντική πριν ακόμα μείνει μια γυναίκα έγκυος, κατά την αναπαραγωγική ηλικία, καθώς συμβάλλει στην αύξηση της γονιμότητας και τη βελτίωση της υγείας της, επιτρέποντάς της να φέρει εις πέρας μια καλή εγκυμοσύνη και να γεννήσει ένα υγιές μωρό. Ήδη πριν μείνετε έγκυος λοιπόν χρειάζεστε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή που θα σας εξασφαλίσει επάρκεια αποθεμάτων θρεπτικών συστατικών, όπως: Φυλλικό οξύ: Συμμετέχει στη σύνθεση των αμινοξέων και των πρωτεϊνών και επηρεάζει  την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων και προστατεύει το  έμβρυο από μεγαλοβλαστική αναιμία, χαμηλό βάρος γέννησης και μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Σίδηρος: Προστατεύει τη μέλλουσα μητέρα αλλά και το παιδί από αναιμία και μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης  του νεογνού. Διαιτητικές  ίνες: Ενισχύουν την καλή απορρόφηση του ασβεστίου, του  μαγνησίου και του σιδήρου και ενδυναμώνουν  το  ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας. Επίσης, διατηρούν την καλή εντερική  λειτουργία και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που συχνά εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη.   Ω-λιπαρά  οξέα: Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μειώνουν τις φλεγμονές. Σε ό,τι αφορά το έμβρυο ενισχύουν τη σωστή νευρολογική ανάπτυξη και δομή του  εγκεφάλου του, τη δημιουργία αμφιβληστροειδούς χιτώνα και την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία του εμβρύου και μειώνουν τον κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης. Τέλος  ενισχύουν την καλή σωματική και ψυχική υγεία της εγκύου και μειώνουν τις πιθανότητες να πάθει επιλόχεια κατάθλιψη Προβιοτικά  Bifidus: Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελλοντικά παιδικής παχυσαρκίας και βοηθούν τη μητέρα στην ταχύτερη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι διατροφικές απαιτήσεις σευδατάνθρακες αυξάνονται κατά 35% πρωτεΐνες αυξάνονται κατά 54% φυτικές ίνες αυξάνονται κατά 12% σίδηρο αυξάνονται κατά 50% φυλλικό οξύ αυξάνονται κατά 50% ψευδάργυρο αυξάνονται κατά 38% Ωστόσο, όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες, οι Ελληνίδες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα υδατανθράκων, μικροθρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, ενώ καταναλώνουν πλεονάζουμε ποσότητα λιπαρών.  

Οι πιθανές επιπτώσεις από τις διατροφικές  ελλείψεις στην εγκυμοσύνη

 Συστατικά

 Έγκυος

  Έμβρυο

Ω-3  λιπαρά  οξέα

επιλόχεια  κατάθλιψη

κίνδυνος  αποβολής

χαμηλό  βάρος  γέννησης

Πρωτεϊνη

ανωμαλίες  πλακούντα

χαμηλό  βάρος  γέννησης

Σίδηρος

αναιμία

πρόωρος  τοκετός ,

χαμηλό  βάρος  γέννησης ,

εμβρυϊκή  θνησιμότητα

Ψευδάργυρος

προβλήματα  κατά  τον

τοκετό

δυσπλασίες ,  ανωμαλίες

νευρικού  σωλήνα

Φυλλικό  οξύ

αναιμία

δισχιδής  ράχη

Μερικές χρήσιμες διατροφικές συμβουλές – Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών εξασφαλίζει αποθέματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων – Προτιμάτε ψωμί ολικής άλεσης  – Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, μπισκότων, ανθρακούχων ποτών που απλά σας φορτώνουν με περιττές θερμίδες – Προτιμάτε το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι και βεβαιωθείτε ότι τα καταναλώνετε καλοψημένα – Αποφεύγετε τις κονσέρβες επειδή περιέχουν συντηρητικά και άλλα  πρόσθετα – Μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση αλατιού – Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα ώστε να αποφεύγεται η δυσπεψία – Μην τρώτε βιαστικά – Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ – Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης – Μην καταναλώνετε συχνά πρόχειρο φαγητό – Κόψτε εντελώς το κάπνισμα  Ξέρατε ότι… Για τις ανάγκες της κύησης και του θηλασμού, υπάρχει τώρα το Frezylac Mommy, ένα γάλα σε σκόνη ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες αυτής της ιδιαίτερης περιόδου. Περιέχει τις ιδανικές αναλογίες απαραίτητων συστατικών (φυλλικό οξύ, σίδηρο, ψευδάργυρο, bifidus, διαιτητικές ίνες, ω6 και ω3). Χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη και με υπέροχη γεύση βανίλιας.