Τα νεογνά δεν έχουν την ικανότητα να ελέγχουν καλά τη θερμοκρασία τους, οπότε είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν ζεστά και στεγνά. Αν γεννήσατε κολπικά και είστε και οι δύο σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να πάρετε αμέσως το μωρό πάνω σας ώστε να στεγνώσει εκεί. Θα είναι καλυμμένο με μία ζεστή πετσετούλα και ένα ειδικό σκουφάκι για να έχει το κεφάλι του στη σωστή θερμοκρασία.

Η σωματική επαφή δεν βοηθά μόνο στη θερμοκρασία του αλλά και στην ανάπτυξη του δεσμού σας. Μην ανησυχήσετε αν δεν μπορέσετε να κρατήσετε το μωρό σας αμέσως μετά τον τοκετό λόγω ιατρικών αιτιών. Το δέσιμο μπορεί να περιμένει για λίγο αργότερα. Ο γιατρός θα κόψει τον ομφάλιο λώρο (ή ο σύντροφός σας αν το θέλει) και κρατάει ένα κομμάτι για να ελέγξει την ομάδα αίματος του μωρού ή για να κάνει κάποιες άλλες απαραίτητες εξετάσεις.

Όσο εσείς κοιτάζεστε με το νεογέννητο, οι ειδικοί συνεχίζουν να το παρατηρούν ώστε να σιγουρευτούν ότι όλα βαίνουν καλώς. Ο γιατρός ελέγχει τους χτύπους της καρδιάς, την αναπνοή, το μυϊκό σύστημα, τα αντανακλαστικά και το χρώμα του. Όλα αυτά γίνονται ενώ το μωρό ξεκουράζεται πάνω στο σώμα σας.