Η φωτογράφος και μαμά Alice Proujansky ταξιδεύει από το 2006 σε όλο τον κόσμο, απαθανατίζοντας τη μοναδική εμπειρία του τοκετού. Αποτέλεσμα της υπέροχης δουλειάς της είναι μια φωτογραφική συλλογή με τίτλο «Birth Culture».

Από τα μαιευτήρια και τις γέννες στο σπίτι στις ΗΠΑ μέχρι τις αίθουσες τοκετού στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι φωτογραφίες της είναι άκρως ρεαλιστικές και αποδίδουν με σαφήνεια την κουλτούρα κάθε χώρας.

«Ποτέ μου δεν κατάλαβα το θαύμα της γέννησης – ακόμα δυσκολεύεται το μυαλό μου να αντιληφθεί το μέγεθός του. Ήθελα, λοιπόν, να αποτυπώσω αυτή τη μεταβατική, οικουμενική ανθρώπινη στιγμή και να δώσω απαντήσεις στις απορίες μου φωτογραφίζοντάς το. Άλλωστε, όλες μας αποφεύγουμε να μάθουμε περισσότερα για τον τοκετό, μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί σ’ εμάς», εξηγεί η ίδια.

Ένας από τους στόχους της ήταν να σπάσει τη σιωπή ή -μάλλον καλύτερα- την άγνοια γύρω από τις εικόνες της γέννησης.

«Έχω δει πολλούς ανθρώπους να σοκάρονται βλέποντας τις φωτογραφίες αυτές ή ακόμα και να αντιδρούν με αποστροφή, ενώ είναι δεκτικοί και εξοικειωμένοι με εικόνες πολέμου, τραυματισμού ή θανάτου», εξηγεί και προσθέτει: «Μπορεί η στιγμή της γέννησης να είναι όντως πολύ προσωπική, αλλά γιατί έχουμε αποφασίσει ότι είναι αποδεκτό να φωτογραφίζουμε, να δημοσιεύουμε και να βλέπουμε σκηνές βίας, βαφτίζοντας τη σκηνή του τοκετού ακατάλληλη και σοκαριστική;».  

Η ίδια δίνει μερικές πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτό: «Πιστεύω ότι η εικόνα της γέννησης προκαλεί αμηχανία στους ανθρώπους, επειδή συνδυάζει στοιχεία σεξουαλικότητας, βίας, γυναικείας δύναμης και ωμής βιολογίας… πράγμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες του πολιτισμού μας για τη μητρότητα!».