Κανένας μόνος του στην προωρότητα

Δεκατρία πρόωρα παιδιά φωτογραφίζονται για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας στις 17 Νοέμβρη και δωρίζουν στα μωρά ένα πλεκτό χταπόδι.

Κάθε χρόνο 1 στα 10 μωρά γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή πριν από την 37η εβδομάδα κύησης. Αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι πρόκειται για μικρά μωρά που μένουν για λίγες μέρες στη θερμοκοιτίδα, ώσπου να αποκτήσουν ικανοποιητικό βάρος και να πάνε στο σπίτι τους. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι τα μωρά αυτά δεν είναι απλώς μικρά, είναι ατελή, η ανάπτυξη των οργάνων τους δεν έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύει συχνά η ίδια τους η ζωή, αλλά και η υγεία και η αρτιμέλειά τους. Η 17η Νοέμβρη έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Στο πλαίσιο αυτό, το 31ebdomades.gr, ένα site για την ενημέρωση και την υποστήριξη των γονέων με πρόωρα μωρά, διοργάνωσε μία φωτογράφιση για καλό σκοπό. Δώδεκα παιδιά και μία μητέρα που έχουν γεννηθεί πρόωρα φωτογραφήθηκαν κρατώντας ένα ή περισσότερα πλεκτά χταπόδια, χαμογελώντας στον φακό και γνωστοποιώντας στο κοινό την εβδομάδα κύησης στην οποία ήρθαν στη ζωή. Κάποια ήταν πολύ μικρά. Ορισμένα διεκδικούν ακόμη ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Όλα όμως βγήκαν νικητές στη μάχη για τη ζωή.

Τα χταπόδια που κρατούν είναι ένα μικρό, συμβολικό δώρο για τα πρόωρα μωρά που νοσηλεύονται σήμερα σε κάποια εντατική μονάδα δίνοντας τον δικό τους αγώνα. Το πρότζεκτ «Μικρό χταπόδι» που ξεκίνησε στη Δανία το 2013 έφτασε στην Ελλάδα χάρη στους συντελεστές του site, μια μικρή ομάδα μαμάδων που γέννησαν πρόωρα, και σε δύο ομάδες πλεκτριών που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς να τα πλέξουν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Η τοποθέτηση ενός τέτοιου πλεκτού χταποδιού στη θερμοκοιτίδα έχει παρατηρηθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα: το μωρό συχνά τυλίγει τα δαχτυλάκια του στα πλοκάμια του, που μοιάζουν με τον ομφάλιο λώρο, με αποτέλεσμα να είναι πιο ήρεμο και να μην τραβά τα καλώδια στο σώμα του. Αυτό με τη σειρά του έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος. Παράλληλα, τα χταπόδια αυτά είναι και ένα δώρο για τους γονείς που βιώνουν την άγρια πραγματικότητα της εντατικής, μια παρηγοριά, το αίσθημα ότι κάποιος τους σκέφτηκε. Τα πλεκτά χταποδάκια θα μοιραστούν σε μονάδες όλης της χώρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας μεταφέροντας ένα μοναδικό μήνυμα: «κανένα μωρό μόνο του στη θερμοκοιτίδα, κανένας γονιός μόνος του έξω από την εντατική, κανένας μόνος του στην προωρότητα!». Οι συντελεστές του site ελπίζουν και εύχονται η δράση «Μικρό χταπόδι» να πάρει τεράστιες διαστάσεις και στη χώρα μας.

Δείτε περισσότερα στο www.31ebdomades.gr

Τις φωτογραφίες τράβηξε η Κυριακή Φραγκιαδάκη.

Το εικαστικό επιμελήθηκε η Χριστίνα Παντέλη.

Χταπόδια έπλεξαν οι ομάδες Plexi Plexi βελονάκι crochetholic και ΠΛΕΚΤΟΠΑΡΕΑΚΙ με τη διαμεσολάβηση της Μαρίας Ατραΐδου. 

Τους ευχαριστούμε θερμά για την αφιλοκερδή προσφορά τους.