Η ώρα είναι περασμένη κι εσείς ακόμη στριφογυρνάτε στο κρεβάτι σας προσπαθώντας -τι άλλο- να κοιμηθείτε και να δείτε όνειρα γλυκά. Ο ξεκούραστος ύπνος μπορεί αν γίνει μια μακρινή ανάμνηση στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αιτία; Τα διάφορα προβλήματα που οφείλονται στην εγκυμοσύνη, τα οποία σας ταλαιπωρούν και σας κρατούν ξύπνια τη νύχτα. Μπορείτε όμως να τα ξεπεράσετε και να απολαύσετε όνειρα γλυκά, χωρίς ενοχλητικές διακοπές ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Κόψτε την καφεΐνη

Προσπαθήστε να περιορίσετε την καφεΐνη, η οποία απλώς σας…βοηθά να μένετε ξάγρυπνη την νύχτα. Μην πίνετε λοιπόν μεγάλες ποσότητες καφέ, τσαγιού κι αναψυκτικών τύπου κόλα. Να τα αποφεύγετε, ιδίως λίγες ώρες πριν από τον ύπνο. Δοκιμάστε ένα ηρεμιστικό χαμομήλι με μέλι ή ένα φλιτζάνι γάλα.

Σνακ για τη ναυτία

Για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες της ναυτίας, φροντίστε να τρώτε ένα μικρό και ελαφρύ σνακ λίγο πριν πέσετε για ύπνο.

Χαλαρώστε και διώξτε την ένταση

Αποφύγετε πριν από τον ύπνο δραστηριότητες που αυξάνουν τους παλμούς της καρδιά. Αντίθετα, οι τεχνικές χαλάρωσης είναι ο τέλειος τρόπος για να διώξετε το στρες και να χαλαρώσετε. Εξασκηθείτε στις βαθιές αναπνοές, τη αυτοσυγκέντρωση ή κάντε λίγες και ήπιες ασκήσεις γιόγκα πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Μην αγχώνεστε

Ανησυχίες για τα γεγονότα της ημέρας και σκέψεις για το τι θα γίνει την επόμενη θα ταράξουν οπωσδήποτε τον ύπνο σας. Προσπαθήστε να «καθαρίζετε» το μυαλό σας πριν πέσετε στο κρεβάτι. Φτιάξτε το πρωί μια λίστα με το τι πρέπει να κάνετε, ώστε οι πιο ασήμαντες εκκρεμότητες να έχουν λυθεί μέχρι την ώρα του ύπνου.

Κάντε μασάζ

Εάν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, ένα ηρεμιστικό μασάζ λίγο πριν τον ύπνο κάνει θαύματα. Εξοπλίστε τον σύντροφό σας με ένα μπουκαλάκι αιθέριου ελαίου για μασάζ και αφήστε τον να σας τρίψει και να σας χαϊδέψει την πλάτη, τον λαιμό, τους ώμους και τα πόδια.

Πείτε «όχι» στο φαγητό πριν τον ύπνο

Τα πλούσια γεύματα λίγο πριν τον ύπνο, πρέπει ν’ αποφεύγονται γενικά, πόσο μάλλον στην περίοδο της εγκυμοσύνης, γιατί μπορεί να σας προκαλέσουν δυσπεψία.  Να αποφεύγετε επίσης τα πικάντικα  φαγητά γιατί μπορεί να έχουν τα ίδια αποτελέσματα.  Φάτε το βασικό σας γεύμα λίγες ώρες πριν κοιμηθείτε.

Κάντε ένα μπάνιο

Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Χαμηλώστε τον φωτισμό, ή ανάψτε μερικά κεριά και αφήστε το χλιαρό νερό να σας πέφτει στο σώμα σας.  Επιλέξτε ένα αφρόλουτρο με άρωμα που σας αρέσει και αφεθείτε στις αισθήσεις του. Μετά το μπάνιο ξαπλώστε στο κρεβάτι προσπαθώντας να κάνετε μόνο όμορφες σκέψεις.

Μη  μετράτε προβατάκια

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μένετε ξαπλωμένη κοιτάζοντας το ταβάνι, ελπίζοντας ότι θα αποκοιμηθείτε και ανησυχώντας ότι δεν θα χορτάσετε ύπνο. Εάν δεν σας παίρνει ο ύπνος, πηγαίνετε για λίγο σε ένα άλλο δωμάτιο, ακούστε απαλή μουσική ή διαβάστε ένα βιβλίο μέχρι να νυστάξετε.
Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Τσιαούση (μαιευτήρας – γυναικολόγος)