Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης υποβάλλουν σε πολλές δοκιμασίες το σώμα σας, δεν χρειάζεται όμως να υποφέρετε σιωπηλά. Οι περισσότερες ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης έχουν γιατρειά!
Η περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει τεράστιες διαφορές από άτομο σε άτομο. Κάποιες γυναίκες έχουν περισσότερες ενοχλήσεις κάποιες άλλες λιγότερες. Αλλά ας δούμε ποιες είναι αυτές που πιθανόν να σα ταλαιπωρήσουν:

«Νιώθω το στήθος μου περίεργο!»

Η περίεργη αίσθηση του στήθους είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ότι είστε έγκυος. Ένας συνδυασμός μυρμηγκιάσματος και πρηξίματος δείχνει ότι οι ορμόνες σας έχουν βάλει μπροστά τις μηχανές για την παραγωγή γάλακτος. Τι να κάνετε: Φορέστε ένα ειδικό σουτιέν ακόμη και τη νύχτα αν χρειάζεται. Θα βοηθήσει.

«Θα έχω κι εγώ ναυτίες το πρωί;»

Το 80% των γυναικών έχει λίγο πολύ ναυτία το πρωί. Τα συμπτώματα διαφέρουν, από απλή ευαισθησία του στομάχου μέχρι κάθε τρεις και λίγο εμετό. Η ναυτία μπορεί ν σας πιάσει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα… ευτυχώς δεν διαρκεί για πάντα. Αρχίζει την 6η με 7η εβδομάδα και συνεχίζει μέχρι την 14η με 17η εβδομάδα.  Τι να κάνετε: Να τρώτε λίγο και συχνά και καταναλώνετε πολύ βιταμίνη Β6, που βρίσκεται στα δημητριακά, στις μπανάνες, στις ψητές πατάτες, τις φακές και το ψάρι. Μπορεί να βοηθήσει επίσης το να πιέζετε ή να φοράτε έναν επίδεσμο στον καρπό πάνω στο σημείο βελονισμού Ρ6, τρία δάκτυλα από το σπάσιμο του καρπού. Επίσης πιείτε ένα ρόφημα με τζίντζερ, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην στην ανακούφιση της ναυτίας και του εμετού.

«Την μία έχω κυκλοθυμία, την άλλη θλίψη»

 Η εγκυμοσύνη είναι περίοδος τεράστιων ορμονικών αλλαγών. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη συναισθηματική όσο και τη σωματική σας κατάσταση και να προκαλέσουν προς κάθε κατεύθυνση αλλαγές στη διάθεσή σας. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε και απολαύστε την εγκυμοσύνη σας. Μην ανησυχείτε αν είστε ευσυγκίνητη, είναι απόλυτα φυσιολογικό για πολλές γυναίκες. Τι να κάνετε: Βεβαιωθείτε ότι τρώτε τα σωστά φαγητά καθώς οι διατροφικές ελλείψεις είναι πιθανό να προκαλούν ορμονική ανισορροπία και προβλήματα στη συναισθηματική υγεία. Η έλλειψη ψευδάργυρου είναι ένα συχνό σύμπτωμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προσπαθήστε να τρώτε φαγητά πλούσια στο συστατικό αυτό, όπως αυγά, ηλιόσπορους και ψωμί ολικής άλεσης. Επιπλέον, ενισχύστε την πρόσληψη βιταμίνης C όλα τα είδη της βιταμίνης B. Αποφύγετε τα γλυκά, τα διεγερτικά, όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας.

«Τι συμβαίνει με το πεπτικό μου σύστημα;»

Περίπου μια στις πέντε γυναίκες πάσχει από δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ορμόνες χαλαρώνουν τους μυς του εντέρου και το μωρό πιέζει το μεγάλο έντερο. Η δυσκοιλιότητα δυστυχώς ευνοεί και τις αιμορροΐδες, οι οποίες γίνονται ακόμη χειρότερες από το έξτρα βάρος που κουβαλάτε. Τι να κάνετε: Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να επιδεινώσουν επιπλέον την κατάσταση. Αν υποφέρετε, πίνετε άφθονο νερό και τρώτε πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Για ανακούφιση από τις αιμορροϊδες συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, εκείνος είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας προτείνει κάποιο φαρμακευτικό σκευάσμα. Οι ασκήσεις για τη λεκάνη μπορεί επίσης να βοηθήσουν, καθώς αυξάνουν την κυκλοφορία στην περιοχή. Τα καλά νέα είναι ότι οι αιμορροΐδες εξαφανίζονται μετά τη γέννα. Μην ξεχνάτε την τακτική, ήπια άσκηση.

«Υποφέρω από δυσπεψία και καούρες»

Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 50% των γυναικών υποφέρουν από καούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένοχη γι’ αυτό είναι η προγεστερόνη που, κανονικά, κάνει τους μυς να κλείνουν την είσοδο του στομάχου, να χαλαρώνουν. Έτσι επιτρέπουν στο οξύ να γλιστράει προς τον οισοφάγο. Τι να κάνετε: Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα και αποφύγετε τα λιπαρά, τηγανητά και πικάντικά φαγητά. Αλκαλικές τροφές, όπως το γιαούρτι και τα γάλα, βοηθάνε, όπως και οι ελαφρώς όξινες τροφές, όπως ο ανανάς, τα οποία περιέχουν πεπτικά ένζυμα. Προσπαθήστε να κοιμάστε ανασηκωμένη. Αν καμία από αυτές τις τακτικές δε βοηθήσει, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

«Και ξαφνικά απέκτησα κιρσούς»

Η ανάπτυξη κιρσών είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως ο όγκος του αίματος, χαλαρά μυϊκά τοιχώματα, το βάρος της μήτρας και η κληρονομικότητα. Συχνά εξαφανίζονται μετά τη γέννα. Τι να κάνετε: Στο μεταξύ, κάντε ήπιες ασκήσεις και αποφύγετε να στέκεστε για πολλή ώρα. Μη σταυρώνετε τα πόδια σας όταν κάθεστε.

«Γιατί ξαφνικά παθαίνω κράμπες στα πόδια;»

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνό το φαινόμενο των κραμπών στις γάμπες κυρίως. Παρόλο που οι σπασμοί είναι σύντομοι, είναι πολύ επώδυνοι. Οι κράμπες τείνουν να είναι χειρότερες τη νύχτα και το πρωί, που το τέντωμα μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στους μυς. Τι να κάνετε: Για να ανακουφιστείτε, τεντώστε το μυ εκτείνοντας τη φτέρνα σας μακριά σας και στρέφοντας τα δάχτυλα του ποδιού προς το μέρος σας. Τρίψτε το δέρμα με απαλές και γρήγορες κινήσεις για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία του αίματος.

«Με πονάει η πλάτη μου!»

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε ποσοστό κοντά στο 50% γυναικών υποφέρουν λίγο έως πολύ από πόνο στην πλάτη. Αυτό οφείλεται στην εξασθένηση των συνδέσμων και σε μια ανισότητα του μυϊκού τόνου ανάμεσα στην πλάτη και το στομάχι. Τι να κάνετε: Ανακουφίστε την πλάτη σας με συχνές αλλαγές στάσης, τέντωμα ανά τακτά διαστήματα μέσα στην ημέρα και να κοιμάστε στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.

Έχω «ατυχηματάκια» όταν βήχω ή γελάω.

Παρόλο που οι μυς σας είναι χαλαρωμένοι ούτως ώστε να καταφέρετε, όταν φτάσει εκείνη η ώρα, να σπρώξετε το μωρό σας με ευκολία, υπάρχουν και ενοχλητικές παρενέργειες. Ο έλεγχος της κύστης σας είναι ένα από αυτά. Το πρόβλημα επιδεινώνεται αν ήδη έχετε κάνει ένα παιδί και οι κάτω μυς της λεκάνης είναι αδύναμοι. Τι να κάνετε: Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, φοράτε μια ενισχυμένη σερβιέτα. Μην ξεχνάτε τις ασκήσεις σας. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση των μυών της λεκάνης κατά την εγκυμοσύνη μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο ακράτειας μετά τη γέννα.

«Νιώθω απίστευτη κούραση. Λέτε να έχω αναιμία;»

Έχετε υπόψη σας ότι όλες οι έγκυες νιώθουν κάποιες στιγμές κούραση. Αν έχετε έλλειψη σιδήρου, υποφέρετε από πρωινή ναυτία που επιμένει, ή χάνατε πολύ αίμα κατά την περίοδό σας, τότε μπορεί να είστε αναιμική. Τι να κάνετε: Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει σίδηρο σε ταμπλέτες, οι οποίες, όμως, μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, γι’ αυτό κάντε πρώτα μια εκτενή συζήτηση για τη διατροφή σας. Στις τροφές που περιέχουν σίδηρο συγκαταλέγονται τα φυλλώδη λαχανικά, το κόκκινο κρέας, τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά, τα φασόλια, τα ξερά φρούτα κα οι ξηροί καρποί. Μειώστε την καφεΐνη, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου και πίνετε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού με τα γεύματα, που την ευνοεί.

«Γιατί έχω παντού φαγούρα;»

Είναι πολύ πιθανό να νιώθετε φαγούρα καθώς τεντώνεται το δέρμα πάνω από την κοιλιά που μεγαλώνει. Υπάρχει, όμως και το ενδεχόμενο να υποφέρετε από μια πάθηση γνωστή ως εξάνθημα εγκυμοσύνης. Αρχίζει από την κοιλιά και εξαπλώνεται στους μηρούς, ακόμη και στα μπράτσα και τα οπίσθια. Συνήθως εμφανίζεται μετά την 34 εβδομάδα και εξαφανίζεται μετά τη γέννα. Τι να κάνετε: Φοράτε φαρδιά βαμβακερά ρούχα και έχετε μια λοσιόν καλαμίνας στο ψυγείο. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας για περιπτώσεις γυναικολογικής χολόστασης.

«Είναι φυσιολογικό να έχω πρησμένα πόδια;»

Ναι, αυτό σημαίνει ότι έχετε έξτρα υγρά στο σώμα σας και είναι πολύ κοινό. Μπορεί να σας προκαλεί δυσχέρεια, όμως, θα εξαφανιστεί μετά τη γέννα. Τι να κάνετε: Στο μεταξύ, φοράτε φαρδιά ρούχα και παπούτσια, σηκώνετε ψηλά τα πόδια σας, όποτε αυτό είναι δυνατό, πίνετε πολύ νερό και φορέστε υποστηρικτικά καλσόν.

«Τι συμβαίνει αν πρηστούν απότομα το πρόσωπο και τα χέρια μου;»

Απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Μπορεί να είναι δείγμα προεκλαμψίας, που μπορεί να βλάψει πιο πολύ εσάς παρά το μωρό σας. Η προεκλαμψία συνήθως ανιχνεύεται στους προγενετικούς ελέγχους αν παρουσιάσετε ενδείξεις υψηλής πίεσης του αίματος και πρωτεΐνη στα ούρα. Η θεραπεία απαιτεί την επίσπευση του τοκετού.
Με την συνεργασία του κ. Γρηγόρη Κυρούση (Μαιευτήρας – Γυναικολόγος)