Έκπληξη, ενθουσιασμός και λίγο άγχος είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν όταν περιμένεις δίδυμα. Είτε μιλάμε για κανονική σύλληψη είτε για εξωσωματική γονιμοποίηση, η ψυχολογική διαδικασία είναι η ίδια και θα χρειαστούν αρκετά ραντεβού με το γιατρό αλλά και ενημέρωση για το τι έρχεται στη ζωή σου.

Όταν το ανακαλύπτεις

Όταν έχεις ναυτία και τάση προς έμετο από πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, είναι πιο πιθανό να περιμένεις δίδυμα. Αν έχεις προβεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι πιο πιθανό να σου συμβεί όταν έχεις εμφυτεύσει πάνω από ένα έμβρυο ή αν κάνεις χρήση φαρμάκων γονιμότητας που βοηθούν στο να συλλάβεις. Ο υπέρηχος όμως θα σου δώσει τη σίγουρη απάντηση. Στους 10-12 μήνες εγκυμοσύνης φαίνεται ξεκάθαρα αν κυοφορείς δίδυμα και αν είναι μονοζυγωτικά ή ετεροζυγωτικά.

Φροντίδα και γέννα

Η κυοφορία των διδύμων είναι πιο πολύπλοκη διαδικασία και χρειάζεται περισσότερη φροντίδα. Οι επαγγελματίες υγείας προτείνουν έναν ειδικό στον προγεννητικό έλεγχο, που μπορεί να εντοπίσει νωρίς τυχόν επιπλοκές και να τις θεραπεύσει. Ανάλογη υποστήριξη παρέχει και ένας μαιευτήρας. Αν δεν έχεις αποφασίσει ακόμα για το πού θα γεννήσεις, οι ειδικοί σε αποτρέπουν να το κάνεις στο σπίτι ή σε κάποιο κέντρο γεννήσεων. Το νοσοκομείο είναι το ασφαλέστερο μέρος για να φέρεις στον κόσμο δίδυμα, ειδικά αν αυτό συμβεί πρόωρα.

Αν τα δίδυμα έχουν ξεχωριστό πλακούντα, θα κάνεις υπερηχογράφημα στις 12-13 εβδομάδες, στις 20 εβδομάδες και μετά κάθε 4 εβδομάδες, ίσως και συχνότερα. Αν πάλι τα μωρά μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα, καλό είναι να κάνεις υπέρηχο κάθε 2 εβδομάδες επειδή η εγκυμοσύνη είναι λίγο πιο πολύπλοκη.

Συμπτώματα και σωματικές αλλαγές

Η κούραση, η ναυτία, τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, οι εμετοί και η δυσκοιλιότητα είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται νωρίς στην εγκυμοσύνη.

Όταν κυοφορείς δίδυμα παίρνεις κατά μέσο όρο 16-20 κιλά, ενώ όταν κυοφορείς ένα παίρνεις γύρω στα 10-15. Επίσης, οι ραγάδες, οι αιμορροΐδες και το πρήξιμο είναι πιο συχνά φαινόμενα στη διπλή κύηση.

Διατροφή: όλοι οι ειδικοί προτείνουν ν ακολουθούμε ισορροπημένη διατροφή από όλες τις ομάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εφόσον όμως μιλάμε για δίδυμα, καλό θα είναι να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό για να σου πει πόσες πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλσιο και σίδηρο πρέπει να παίρνεις στο καθημερινό διατροφολόγιό σου.

Τα δίδυμα γεννιούνται πρόωρα; Κατά μέσο όρο, τα δίδυμα γεννιούνται στις 36 εβδομάδες, τα τρίδυμα στις 33 εβδομάδες και τα κλασικά μονά στις 40 εβδομάδες. Οι ειδικοί θεωρούν ιδανική γέννα για τα δίδυμα τις 37-38 εβδομάδες εκτός αν υπάρξουν λόγοι για καθυστέρηση του τοκετού ή υπάρχουν επιπλοκές νωρίτερα.

Κανονικός τοκετός ή καισαρική; Οι έρευνες δείχνουν ότι η καισαρική κερδίζει έδαφος με διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τον κλασικό τοκετό. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σου θα σε καθοδηγήσει ανάλογα για το ποια είναι η ιδανική επιλογή για εσένα και τα μωρά σου.