Χρόνια τώρα οι ερευνητές ανά τον κόσμο, στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν την ανθρώπινη φύση, ανακαλύπτουν πράγματα που κάποτε ήταν αδιανόητα για τον κοινό νου. Πολλές φορές, μάλιστα, καταπιάστηκαν με το θαυμαστό κόσμο των εμβρύων, καταλήγοντας σε συμπεράσματα για την ενδομήτρια ζωή τους που την καθιστούν τόσο όμοια με τη ζωή μετά τη γέννηση!

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα έμβρυα έχουν λόξιγκα, πιπιλίζουν το δάχτυλό τους, καταπίνουν ή τεντώνονται μέσα στη μήτρα της μητέρας τους. Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «PLoS ONE», αποκαλύπτει ότι άλλη μία συνήθεια των εμβρύων είναι να χασμουριούνται.

Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει και παλαιότερα την επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως να έχει αποφανθεί σχετικά. Εκείνο που κάποιοι γιατροί έκριναν ως χασμουρητό, κάποιοι άλλοι υποστήριζαν ότι είναι ένα απλό άνοιγμα του στόματος. Η μελέτη των βρετανών ειδικών από τα Πανεπιστήμια του Ντάραμ και του Λάνκαστερ έρχεται να δώσει τέλος στη διαφωνία τους.

Η μελέτη τους περιελάμβανε 20λεπτης διάρκειας βιντεοσκοπημένους υπερήχους 4D 15 υγιών εμβρύων (8 κοριτσιών και 7 αγοριών), που βρίσκονταν μεταξύ της 24ης και της 36ης εβδομάδας της κύησης. Παρατήρησαν, λοιπόν, πως τα έμβρυα χασμουριούνταν συχνά, ενώ μετά την 28η εβδομάδα καταγράφηκε σταθερή μείωση του χασμουρητού.  Παρόλο που η λειτουργία και η σημασία του χασμουρητού παραμένουν ακόμα άγνωστες, οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για μια φυσική διαδικασία που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εμβρύου, και κατά συνέπεια θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμα δείκτη για την υγεία του.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Νάτζα Ρέισλαντ, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, λέει χαρακτηριστικά: «Τα ευρήματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι η συχνότητα του χασμουρητού των εμβρύων στη μήτρα πιθανόν να σχετίζεται με την ωρίμανση του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την κύηση».  Και συμπληρώνει: «Αντίθετα με εμάς, τα έμβρυα δεν χασμουριούνται ούτε επαναλαμβανόμενα ούτε επειδή νυστάζουν. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα».