Μέχρι τώρα ήταν λίγοι εκείνοι που γνώριζαν ότι είστε έγκυος. Πλέον η κοιλίτσα σας θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο φουσκωμένη και δεν θα χρειάζεται να εξηγήσετε για ποιο λόγο ζητάτε να σας δώσουν μια θέση στο Μετρό. Τις εβδομάδες που ακολουθούν, έχετε να μάθετε πολλά για το μωρό σας. Στους υπερήχους, αντί για τη μικρή παλλόμενη κουκίδα που βλέπατε μέχρι τώρα, θα μπορείτε να δείτε ένα κανονικό μωρό, με όλα τα μέλη του σχηματισμένα, και μερικές δικές του συνήθειες, όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα. Κάποια στιγμή μεταξύ 18ης και 22ης εβδομάδας, μπορείτε -εάν, βέβαια, θέλετε- να μάθετε με σιγουριά ποιο είναι το φύλο του μωρού που περιμένετε. Παράλληλα, το έμβρυο θα αρχίσει να κάνει πολύ πιο αισθητή την παρουσία του, αφού θα μπορείτε πια να το νιώθετε να κινείται μέσα στο σώμα σας. Για κάποιες γυναίκες, αυτό συμβαίνει ήδη από τη 16η εβδομάδα, όμως οι περισσότερες -ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη- θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την 22η για να «ακούσουν» το μωρό τους. Την ίδια στιγμή, μέσα στο σώμα σας ένα πολύ σημαντικό μέρος του θαύματος έχει ήδη πραγματοποιηθεί: Οι βασικές ζωτικές λειτουργίες του εμβρύου έχουν ολοκληρωθεί, και πλέον το μωρό σας εκμεταλλεύεται κάθε πολύτιμη ώρα που περνάει κολυμπώντας ευτυχισμένο μέσα στην ασφαλή αγκαλιά της μήτρας σας, για να μεγαλώσει, να αυξήσει το βάρος του και να αποκτήσει όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν σε μερικούς μήνες να βγει στον κόσμο. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας συστήσει να ξεκινήσετε τώρα να παίρνετε κάποια συμπληρώματα διατροφής (εάν δεν το κάνετε ήδη), όπως ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών, για να είστε σίγουρη ότι το μωρό σας έχει στη διάθεσή του όλα όσα χρειάζεται για να αναπτυχθεί.  Τρεις μήνες γεμάτοι θετικά συναισθήματα  Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν πλέον τα συναισθήματά τους να ισορροπούν. Το αρχικό αίσθημα άγχους και ευθύνης δίνει τη θέση του σε μια πιο ήρεμη περίοδο αναμονής, όπου ο ενθουσιασμός κορυφώνεται με κάθε νέο ερέθισμα (η πρώτη του κλοτσιά, η πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα μωρού στον υπέρηχο, ακόμα και η ανάγκη για πιο φαρδιά ρούχα). Η εγκυμοσύνη γίνεται πλέον αντιληπτή ως κάτι αληθινό, και το συναίσθημα αυτό είναι ταυτόχρονα καθησυχαστικό και συναρπαστικό. Ο οργανισμός της εγκύου αρχίζει να αποκτά μια νέα ορμονική ισορροπία, γεγονός που της δίνει πίσω τη χαμένη ενέργεια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πλέον νιώθετε σχεδόν όπως πριν μείνετε έγκυος: δυνατή, ήρεμη και… έτοιμη για όλα. Την ίδια στιγμή, τα μαλλιά σας είναι πιο πυκνά από ποτέ, η επιδερμίδα σας γίνεται πιο στιλπνή και εσείς νιώθετε όμορφη και λαμπερή. Είναι η καλύτερη περίοδος για να προγραμματίσετε μια απόδραση με το σύντροφό σας, για να απολαύσετε το χρόνο που μπορείτε να περάσετε οι δυο σας – σύντομα θα είστε τρεις και θα χρειάζεται να οργανώνετε ολόκληρο στρατηγικό πλάνο για να καταφέρετε να βρεθείτε για λίγο μόνοι.  Αυτοί οι μήνες είναι ιδανικοί για να…  Εβδομάδες 12 έως 16 

  • Αρχίσετε να σκέφτεστε πότε θα σταματήσετε από τη δουλειά σας πριν από τον τοκετό και να οργανώσετε τις υποχρεώσεις σας, για να μπορείτε να πάρετε την άδειά σας χωρίς άγχος. 
  • Ενημερώσετε τον εργοδότη σας για την εγκυμοσύνη σας. 
  • Πείτε το χαρμόσυνο νέο στον ευρύτερο κοινωνικό σας κύκλο

Εβδομάδες 16 έως 20 

  • Αρχίσετε να ξεφυλλίζετε περιοδικά, προκειμένου να σχηματίσετε μια ιδέα για το πώς θα θέλατε να φτιάξετε το παιδικό δωμάτιο
  • Κάνετε αμνιοπαρακέντηση (εφόσον ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο). 
  • Αποφασίσετε εάν θέλετε να μάθετε το φύλο του παιδιού πριν γεννήσετε. 
  • Εμπλουτίσετε την γκαρνταρόμπα σας με μερικά ρούχα εγκυμοσύνης, καθώς η κοιλιά τώρα θα αρχίσει να φαίνεται και εσείς να μη χωράτε ούτε στα πιο φαρδιά από τα παλιά σας ρούχα. 

Εβδομάδες 20 έως 24 

  • Κάνετε μια «έρευνα αγοράς», για να επιλέξετε το μαιευτήριο όπου θα θέλατε να γεννήσετε. 
  • Ξεκινήσετε τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού
  • Επιλέξετε τη μαία που θα σας βοηθήσει στον τοκετό και να της θέσετε όλες τις απορίες σας. 

Εβδομάδες 24 έως 28 

  • Προσέξετε τη διατροφή και το βάρος σας. Το μωρό αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και τα κιλά σας μπορεί να αυξηθούν πολύ εάν δεν πάρετε τα μέτρα σας. 
  • Κάνετε καμπύλη ανοχής στη γλυκόζη, μια εξέταση αίματος που δείχνει εάν υπάρχει τάση να εμφανίσετε διαβήτη κύησης, μια σοβαρή επιπλοκή που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά εάν διαπιστωθεί έγκαιρα. 

Με τη συνεργασία του Ιωάννη Καλογήρου (Γυναικολόγος – Μαιευτήρας).