Όχι, δεν είστε μόνο εσείς. Κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης φέρνει μια καινούργια μικρή έκπληξη και δεν είναι πάντα κάτι για το οποίο έχετε προειδοποιηθεί. Για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως συνεχίστε το διάβασμα. 1. Ευαισθησία στο φως Τυφλώνεστε από το φως; Δε φαντάζεστε πράγματα. Η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει τα μάτια σας πιο ευαίσθητα στη φωτεινότητα, ιδιαίτερα στον ήλιο, επομένως θυμηθείτε να πάρετε γυαλιά ηλίου έξω (ή ακόμα και σε ένα ιδιαίτερα ηλιόλουστο σημείο μέσα) ώστε να αποφύγετε τη δυσφορία.

2. Δερματικά σημάδια Μικρά δερματικά σημάδια συχνά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά το δεύτερο εξάμηνο. Αν και δεν κάνουν κακό ή φαγούρα, αυτά τα μικρά σαρκώδη κομμάτια – συνήθως στο ίδιο χρώμα ή ελαφρώς πιο σκούρα από το κανονικό χρώμα του δέρματος – εξακολουθούν να είναι ανεπιθύμητα. Μπορούν να εμφανιστούν στο λαιμό και τα βλέφαρά σας, κάτω από το στήθος σας, στις μασχάλες σας, στο στομάχι σας, ακόμα και στη βουβωνική χώρα σας ή γύρω από τα γεννητικά όργανά σας. Αποφύγετε τα φάρμακα που προορίζονται για αφαίρεση, καθώς τα χημικά ενδέχεται να μην είναι ασφαλή για το μωρό σας. Άλλες λάθος μέθοδοι απομάκρυνσης μπορούν να οδηγήσουν σε λοίμωξη και ουλές, οπότε μην τις επιχειρήσετε στο σπίτι. Εκτός αυτού, αυτά τα αβλαβή σημάδια συχνά εξαφανίζονται μετά τον τοκετό και μπορείτε να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για να τα απομακρύνει με ασφάλεια αν δεν φύγουν από μόνα τους. 3. Σπάσιμο μαλλιών Οι σπασμένες άκρες και οι άλλοι τύποι θραύσης των μαλλιών είναι διαδεδομένοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των αλλαγών στην υφή της τρίχας καθώς και της ξηρασίας που προκαλείται από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης, γεγονός που αποδυναμώνει τα μαλλιά.

4. Απώλεια όσφρησης Αν γίνεστε πράσινη ακόμα και με την ελάχιστη δυσοσμία, πιθανότατα θα ζηλεύετε τις εγκύους με ανοσμία, που είναι μια ολική απώλεια όσφρησης. Η ανοσμία μπορεί να είναι γενετική ή να προκληθεί από ένα τραύμα στη μύτη, αλλά μια προσωρινή περίπτωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί από το πουθενά όταν είστε έγκυος. Δεν είναι πάντοτε εντελώς ανεπιθύμητο – η ανοσμία σχετίζεται στην πραγματικότητα με λιγότερες πιθανότητες ναυτίας και εμετού κατά την εγκυμοσύνη. Αν και η συνήθης όσφρησή σας πιθανόν να επιστρέψει μετά τον τοκετό, ίσως θελήσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν δεν μπορείτε πλέον να σταματήσετε και να μυρίσετε τα τριαντάφυλλα, καθώς μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες όπως οι αλλεργίες ή η ρινική συμφόρηση. 5. Μπλε ευαίσθητη περιοχή Εάν η ευαίσθητη περιοχή σας φαίνεται λίγο μπλε, δε φαντάζεστε πράγματα. Πριν από την εφεύρεση των τεστ εγκυμοσύνης, οι γιατροί δήλωναν μια γυναίκα έγκυο με βάση μια μπλε απόχρωση στον τράχηλο, τα χείλη και τον κόλπο, μια κατάσταση γνωστή ως σημείο Chadwick. Αυτό είναι αιτία για γιορτή, όχι για ανησυχία!

6. Διάφανο δέρμα Επειδή το δέρμα γύρω από το στήθος σας τεντώνεται τόσο γρήγορα, μπορεί να υποστείτε κάποια δυσφορία, όπως κνησμό. Κάποιες φορές, το δέρμα μπορεί επίσης να εμφανίζεται ως λεπτό χαρτί ή ακόμα και εντελώς διαφανές, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα αγγειακά μοτίβα που προηγουμένως ήταν αόρατα με γυμνό μάτι, μπορούν τώρα να παρατηρηθούν χωρίς υπερηχογραφήματα ή ακτινογραφίες! Επιπλέον, οι πολλές φλέβες που διασχίζουν τα στήθη και τις θηλές σας φαίνονται πιο σκούρες από ό,τι αλλού, επειδή το σώμα αντλεί αυξημένη παροχή αίματος σε αυτήν την περιοχή. Θυμηθείτε ότι γίνεται για έναν καλό λόγο: τη διατροφή του μωρού σας.