Το οίδημα, κοινώς πρήξιμο, στα χέρια, πόδια και αστραγάλους είναι πολύ συχνό φαινόμενο (ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού) της εγκυμοσύνης. Μετά της εικοστή εβδομάδα, μπορεί να συμβεί στο λαιμό και το πρόσωπο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι αλλαγές στη χημεία του αίματος αλλάζουν τη ροή των υγρών μέσα στους ιστούς και μέχρι το τρίτο τρίμηνο, το βάρος της μήτρας πιέζει τις φλέβες των ποδιών.

Να ανησυχήσω για το πρήξιμο της εγκυμοσύνης; Όταν το οίδημα συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, μπορεί να γίνει ανησυχητικό. Αν βλέπετε ότι το ένα πόδι είναι πιο πρησμένο από το άλλο και νιώθετε πόνο, ίσως να μιλάμε για θρόμβο. Αν έχετε πονοκέφαλο και η όρασή σας είναι κάπως θολή, ίσως είναι σημάδια προεκλαμψίας, ενώ οι πόνοι στο στήθος με δυσκολία στην αναπνοή σας προειδοποιούν για πρόβλημα στην καρδιά. Αν παρουσιάζετε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι μπορώ να κάνω για τα πρησμένα πόδια και τους αστραγάλους; Όσο φυσιολογικό και να είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορείτε να συνηθίσετε την ιδέα των πρησμένων ποδιών μέσα στα παπούτσια σας. Αυτά που μπορούν να βοηθήσουν είναι να πίνετε πολύ νερό, να περπατάτε όσο περισσότερο μπορείτε και να βάζετε τα πόδια σας πάνω σε ένα μεγάλο κουτί όσο δουλεύετε στο γραφείο. Η θεραπεία με μασάζ, το κολύμπι και το να μην σταυρώνετε τα πόδια σας είναι κάποιοι επιπλέον τρόποι για να έχετε το πρήξιμο των ποδιών υπό έλεγχο. Ξεχάστε τη συμβουλή με τη μείωση του αλατιού γιατί δεν έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με το πρήξιμο.

Πότε φεύγει το πρήξιμο; Οι περισσότερες γυναίκες βλέπουν μεγάλη διαφορά 24 ώρες μετά τον τοκετό. Όσο όμως διαρκεί, θυμηθείτε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό και θα περάσει. Είναι μία καλή αφορμή για να έχετε ψηλά τις πατούσες σας, είτε στο γραφείο είτε στη δουλειά.