Πώς γίνεται η εγκυμοσύνη μου να είναι διαφορετική αυτή τη φορά; Κάθε εγκυμοσύνη είναι ξεχωριστή και μπορεί να έχει τόσο κοινά όσο και διαφορές με την πρώτη. Οπότε δεν μπορείτε να προβλέψετε τι θα σας συμβεί με ακρίβεια.

Θα φανεί νωρίτερα αυτήν τη φορά; Δεν είναι ότι το μωρό μεγαλώνει γρηγορότερα αυτήν τη φορά, αλλά ναι, ίσως ανακαλύψετε ότι τώρα θα φανεί πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κοιλιακοί μυς έχουν χαλαρώσει από την πρώτη εγκυμοσύνη με φυσικό τρόπο. Προετοιμαστείτε γιατί μάλλον θα χρειαστείτε ελαστικά ρούχα λίγο πιο νωρίς.

Θα νιώθω το ίδιο κουρασμένη; Πιθανότατα ναι. Μάλιστα κάποιες γυναίκες νιώθουν ακόμα πιο κουρασμένες από την πρώτη εγκυμοσύνη κι αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι υπάρχει κι άλλο παιδί στο σπίτι. Επομένως, μειώνεται ο χρόνος ξεκούρασης και ύπνων και οι γύρω σας δεν σας φέρονται τόσο προσεκτικά και με φροντίδα, εφόσον το έχετε ξαναπεράσει.

Θα έχω περισσότερους πόνους; Αν είχατε πόνους στη μέση στην πρώτη εγκυμοσύνη, μάλλον θα το ξαναβιώσετε. Αν οι κοιλιακοί μυς δεν έχουν επανέλθει, οι πιθανότητες για πόνους αυξάνονται. Καλό είναι να ασκηθείτε, όσο σας επιτρέπεται φυσικά, για να δυναμώσετε τους κοιλιακούς σας. Μην ξεχνάτε να λυγίζετε τα γόνατα, πριν σηκωθείτε και καθίσετε.

Θα νιώσω κλωτσιές και συσπάσεις νωρίτερα αυτήν τη φορά; Μάλλον ναι. Οι μαμάδες που έχουν την εμπειρία, αναγνωρίζουν πιο γρήγορα τη γνώριμη αίσθηση.

Τι θα συμβεί με τα κλασικά συμπτώματα; Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορείτε να αποτρέψετε ή να μειώσετε τα συμπτώματα. Αν την πρώτη φορά υποφέρατε από δυσκοιλιότητα ή αιμορροΐδες, φροντίστε να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, να πίνετε πολύ νερό και να κινείστε. Αν έχετε ραγάδες, είναι αρκετά πιθανό να σας ξανασυμβεί και η πιθανότητα αυτή αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία. Αυτό που βοηθά είναι το να μην πάρετε πολύ βάρος.

Τι γίνεται με τις επιπλοκές στην εγκυμοσύνη; Αν είστε υγιής, δεν έχετε να φοβάστε για κάτι. Οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο από ρήξη πλακούντα ή επιλόχειο αιμορραγία είναι εκείνες που έχουν γεννήσει πολλά παιδιά. Αν την προηγούμενη φορά υπήρξαν επιπλοκές, όπως προεκλαμψία ή πρόωρος τοκετός, είναι πιθανό να ξανασυμβούν. Επίσης, αν μετά την πρώτη εγκυμοσύνη αναπτύξατε προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, παχυσαρκία ή υψηλή πίεση, μπορεί να έχετε υψηλό ρίσκο συγκεκριμένων επιπλοκών. Αντιθέτως, αν δεν είχατε προεκλαμψία, η πιθανότητα να σας συμβεί τη δεύτερη φορά είναι πολύ πιο μικρή από ό,τι στην πρώτη.

Θα έχω τις ίδιες αλλαγές στη διάθεσή μου; Θα υπάρχουν εναλλαγές αλλά τα συναισθήματά σας δεν θα αφορούν στα ίδια πράγματα. Αυτήν τη φορά, θα ανησυχείτε για το αν θα είστε οικονομικά σε κατάσταση να μεγαλώσετε κι άλλο παιδί, για το αν θα τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους και αν θα αλλάξει κι άλλο η σχέση που έχετε με το σύντροφό σας.

Πότε να πω στο άλλο παιδί/ά ότι είμαι έγκυος; Αν και είναι μία καθαρά προσωπική απόφαση, καλό είναι να ενημερώσετε όταν η εγκυμοσύνη έχει σχετικά σίγουρη πορεία, και αυτό συμβαίνει αφού περάσει το πρώτο τρίμηνο.