Πώς μπορώ να έχω καλύτερη εμπειρία με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό αν απογοητεύτηκα την πρώτη φορά; Αν η πρώτη φορά ήταν απογοητευτική, σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές. Μπορεί να πρέπει να αλλάξετε γιατρό, μαία ή νοσοκομείο. Μαζί με το γιατρό, μπορείτε να συζητήσετε για το είδος του τοκετού που μπορείτε να έχετε και ποια είναι η σωστή επιλογή για τη δική σας περίπτωση.

Πού θα αφήσω το μεγάλο μου παιδί; Αυτό το θέμα χρειάζεται οργάνωση από πριν ώστε να μην αγχωθείτε όταν θα έρθει η ώρα. Εκτός του ότι πρέπει να αποφασίσετε για το αν θέλετε να μείνει με φίλους ή συγγενείς, είναι καλό να του μιλήσετε και να το προετοιμάσετε για τον ερχομό του μωρού ώστε να ξέρει τι θα συμβεί τις πρώτες μέρες.

Θα είναι διαφορετικός ο τοκετός αυτήν τη φορά; Αν και δεν είναι σίγουρο, ο τοκετός θα διαρκέσει λιγότερο αυτήν τη φορά. Στατιστικά, οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερες ώρες στην πρώτη τους φορά, με το δεύτερο τοκετό να διαρκεί λιγότερες ώρες. Επίσης, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να καταλήξετε με ράμματα αυτήν τη φορά.

Θα είναι διαφορετική η επιλόχειος ανάρρωση; Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχετε πιο έντονους πόνους μετά τη γέννα. Αυτές οι κράμπες προκαλούνται από τις διαστολές της μήτρας καθώς επιστρέφει στο μέγεθος πριν την εγκυμοσύνη έχοντας κάνει ήδη ένα παιδί. Αυτοί οι πόνοι διαρκούν λίγο στην πρώτη εγκυμοσύνη και αυξάνονται κάθε φορά που κάνετε ένα παιδί. Τέλος, μην εκπλαγείτε αν χρειαστείτε περισσότερο καιρό για να επανέλθετε σε φόρμα. Αυτήν τη φορά, θα χρειαστεί να ασκηθείτε περισσότερο.

Θα πρέπει να σταματήσω το θηλασμό αν είμαι έγκυος; Αν επιλέξετε, μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε. Κάποιοι ειδικοί προτείνουν να σταματήσετε όταν είστε πλέον σε προχωρημένη εγκυμοσύνη εάν υπάρχει ρίσκο πρόωρου τοκετού. Ίσως όμως να πρέπει να σταματήσετε αν το στήθος σας είναι πολύ ευαίσθητο ή αν νιώθετε πολύ κουρασμένη. Έρευνα εξάλλου έχει δείξει ότι περισσότερο από τα 2/3 των παιδιών που θηλάζουν, σταματούν μόνα τους όταν η μαμά είναι έγκυος.