Κι ενώ η πρωινή ναυτία, η κούραση και οι πόνοι στη μέση είναι τα πιο γνωστά προβλήματα της εγκυμοσύνης, οι πόνοι στα πόδια και τα πέλματα είναι εξίσου σημαντικοί, ειδικά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούν να σας ανακουφίσουν, ειδικά να ξεκινήσετε να τα εφαρμόζετε στην αρχή της εγκυμοσύνης. Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε και σηκώστε ψηλά τα πόδια σας για να κυκλοφορήσει παντού το αίμα. Αυτό προλαμβάνει τους επικείμενους πόνους. Αν όμως έχουν ήδη αρχίσει, σημαίνει ότι τα υψηλά επίπεδα ορμόνης προκαλούν κατακράτηση υγρών και σας κάνουν να νιώθετε ένα φούσκωμα και πρήξιμο.

Η μόνη περίπτωση ανησυχίας είναι αν παρατηρήσετε πρήξιμο στο πρόσωπο και στα χέρια μαζί με θολή όραση, σοβαρούς συνεχείς πονοκεφάλους και καθημερινή αύξηση βάρους, Αυτά μπορεί να είναι σημάδια προεκλαμψίας και πρέπει να ενημερώσετε αμέσως το γιατρό σας.

Γενικά το υγρό συγκεντρώνεται περισσότερο στα πόδια και τους αστραγάλους λόγω της πίεσης της μήτρας στις φλέβες στο κάτω μέρος του σώματος. Κι εφόσον οι φλέβες στα πέλματα και τους αστραγάλους είναι αρκετά μικρές, το έξτρα υγρό μπλοκάρεται και δεν ρέει κανονικά. Πώς θα ανακουφιστείτε όμως από το πρήξιμο και τους πόνους;

Κοιμηθείτε στο πλάι και όχι ανάσκελα. Αν δεν το κάνετε, η πίεση περιορίζει την επιστροφή του αίματος στο άνω μέρος. Καταναλώστε πολλά υγρά διότι η αφυδάτωση απλά επιδεινώνει το πρήξιμο. Εξίσου σημαντικό είναι να παρακολουθείτε το βάρος σας γιατί τα πολλά κιλά οδηγούν και σε άλλα προβλήματα. Κάποιες ασκήσεις που βοηθούν είναι να καθίσετε με το ένα πόδι σηκωμένο και να κάνετε κυκλικές κινήσεις του αστραγάλου πρώτα με φορά στα δεξιά και μετά στα αριστερά. Επαναλάβετε και στο άλλο πόδι. Τέλος, όσο έχετε σηκωμένα στον αέρα πέλματά σας, βάλτε πάγο μεταξύ των αστραγάλων σας για λίγα λεπτά και κάντε το όσο πιο συχνά μπορείτε.

Αν οι πατούσες είναι πρησμένες, δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο το να μην χωράτε στα παλιά σας παπούτσια. Λογικά θα πρέπει να πάρετε παπούτσια που βοηθούν στην ισορροπία σας, επομένως όχι ψηλά τακούνια. Το θέμα είναι να έχουν καλό πλάτος ώστε να είναι ευρύχωρα για στα πρησμένα πόδια σας.

Κράμπες στα πόδια. Λέγεται ότι προκαλούνται λόγω έλλειψης σιδήρου ή υπερβολικού φωσφόρου που παίρνουμε από αναψυκτικά και επεξεργασμένα κρέατα. Το δεκαπεντάλεπτο περπάτημα κάθε απόγευμα βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, αποφύγετε να στέκεστε όρθια ή να κάθεστε στην ίδια στάση για πολλή ώρα. Αν νιώσετε κράμπα, τεντώστε προς τα πίσω τα δάχτυλα των ποδιών και κρατήστε ίσια τα πόδια σας.