Μια καλοκαιρινή εγκυμοσύνη μπορεί να φαντάζει εξαντλητική στα μάτια μας, με το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο και τον ήλιο να καίει περισσότερο από ποτέ. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν και κάποια οφέλη που θα σας κάνουν να τη δείτε με διαφορετικό μάτι…

1. Είναι η καλύτερη εποχή για τις εξορμήσεις σας

Το περπάτημα και το κολύμπι είναι οι δύο… καλύτεροι φίλοι μιας μέλλουσας μαμάς. Είναι δύο δραστηριότητες με χαμηλή επικινδυνότητα, κάνουν καλό στην καρδιά και αποτελούν την τέλεια επιλογή για να πάρετε τον αέρα σας!

«Το περπάτημα είναι μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή μπορούν να το κάνουν όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από τη φυσική τους κατάσταση και το μήνα που διανύουν», εξηγεί η δρ. Τζένιφερ Τζόνσον, που ειδικεύεται στην περιγεννητική άσκηση. «Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η μορφή άσκησης έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο, όπως είναι η παροχή περισσότερου οξυγόνου στους μυς και τους ιστούς της μητέρας κι επομένως και στο μωρό μέσω του πλακούντα». Αυτό μεταφράζεται σε μια καλύτερη λειτουργία του πλακούντα και σε περισσότερα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του μικρού σας. Συμβουλή: Να φοράτε άνετα και βολικά παπούτσια, και να έχετε μαζί σας αρκετό νερό.

Το κολύμπι συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους της εγκύου και προσφέρει ανακούφιση από το οίδημα, την πίεση, τη χαλάρωση των αρθρώσεων και την έντονη ζέστη του καλοκαιριού, λέει η δρ. Τζόνσον. Αν το περπάτημα σας φαίνεται κουραστικό ή άβολο, επιχειρήστε να το κάνετε μέσα στο νερό. Η υδάτινη αεροβική είναι από τις πιο αγαπημένες ασκήσεις των εγκύων, μιας και στο νερό νιώθουν πιο ανάλαφρες ενώ παράλληλα είναι δροσερό και άκρως αναζωογονητικό.

2. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι σε αφθονία

Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικά είναι τα θρεπτικά συστατικά αυτών των τροφίμων για την υγεία της μαμάς και του μωρού της. «Όταν κάνει ζέστη, είναι πιο πιθανό να θέλουμε να φάμε δροσερά τρόφιμα, όπως είναι τα ωμά φρούτα και λαχανικά. Μια ωραία επιλογή για το κυρίως πιάτο μπορεί να είναι μια σαλάτα είτε με  σολομό είτε με μοσχάρι είτε με κοτόπουλο», εξηγεί η δρ. Μπρίτζετ Σουίνι, συγγραφέας του βιβλίου «Eating Expectantly: Practical Advice for Healthy Eating Before, During and After Pregnancy».    

3. Ηλιοφάνεια = Βιταμίνη D

Ενώ είναι πολύ σημαντικό να προστατεύεστε από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία και να φοράτε πάντα το αντιηλιακό σας, η συνετή έκθεσή σας στον ήλιο τις προβλεπόμενες ώρες (νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα) κάνει τον οργανισμό σας να παράγει περισσότερη βιταμίνη D. «Η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης στις εγκύους είναι κάτι συνηθισμένο και έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας και βακτηριακή κολπίτιδας», λέει η δρ. Σουίνι. Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένες πηγές τροφίμων, όπως το εμπλουτισμένο γάλα και τα λιπαρά ψάρια, αλλά έχει φανεί ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, και συχνά δίνονται συμπληρώματα.

4. Είναι εποχή διακοπών

«Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για ξεκούραση από τη δουλειά και διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, ιδιαίτερα αν διανύετε τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας, οπότε και τα συμπτώματα δεν είναι ακόμα έντονα», λέει η δρ. Τζούλι Φράγκα, περιγεννητική ψυχολόγος με ειδίκευση στις εγκύους και τις νέες μαμάδες. Επιπλέον, η καλοκαιρινή περίοδος ενδύκνειται και για τις ρομαντικές αποδράσεις της τελευταίας στιγμής με το σύντροφό σας. «Τα λεγόμενα «babymoons» είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία για να έρθει το ζευγάρι πιο κοντά σε αυτή τη μεταβατική περίοδο από το ρόλο των συντρόφων στο νέο επερχόμενο ρόλο των γονιών», προσθέτει η δρ. Φράγκα.