εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη ανα εβδομάδα | υγεία | ψυχολογία | διατροφή - fitness | τοκετός | μόδα-ομορφιά |

Τι «κρύβει» το ροχαλητό στην εγκυμοσύνη;

03/01/2014
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Τι «κρύβει» το ροχαλητό στην εγκυμοσύνη;
Όπως υποστηρίζει πρόσφατη μελέτη, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, το ροχαλητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης «εγκυμονεί» κυριολεκτικά κινδύνους.


Το ροχαλητό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι (αν όχι επικίνδυνο) τουλάχιστον ενδεικτικό του μελλοντικού βάρους του μωρού καθώς και κάποιων αναπνευστικών προβλημάτων που ενδεχομένως παρουσιάσει. Η διαπίστωση έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν στο πλαίσιο μελέτης με θέμα τον τρόπο με τον οποίο κοιμούνται οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και κατά πόσο αυτός επηρεάζει την υγεία του εμβρύου.

Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep, τα παραπάνω ισχύουν ακόμη περισσότερο για τις γυναίκες που ροχάλιζαν και πριν την εγκυμοσύνη, επειδή προφανώς έπασχαν από κάποιου είδους υπνικής άπνοιας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μεγάλος είναι και ο κίνδυνος για τις γυναίκες που αρχίζουν να ροχαλίζουν κατά την εγκυμοσύνη σε σχέση με εκείνες που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα. Κι αυτό γιατί όταν υπάρχει υπνική άπνοια μειώνεται το οξυγόνο που εισέρχεται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση, άρα και ο κίνδυνος προεκλαμψίας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.673 γυναίκες που βρίσκονταν σε περίοδο εγκυμοσύνης. Το ένα τρίτο από αυτές, συνήθιζε να ροχαλίζει. Αλλά τον μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρή μωρά είχαν εκείνες που ροχάλιζαν 3 ή περισσότερα βράδια την εβδομάδα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας, Dr Louise O'Brien από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν «Η συγκεκριμένη έρευνα, μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς, ώστε να εξετάζουν τις εγκύους για αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το έμβρυο ή να κάνουν πιο δύσκολο τον τοκετό. Αν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τους προλάβουμε, θα μπορέσουμε και να αποφύγουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματα που προκαλούν».

Εξίσου όμως ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα μια δεύτερης έρευνας που πραγματοποίησε η η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, για τις έγκυες που ροχαλίζουν καθώς, όπως μας πληροφορεί,  έχουν πολύ πιο αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν διαβήτη κύησης. Οι έρευνες που έγιναν σε 189 υγιείς εγκύους από την έκτη ως την εικοστή εβδομάδα, αποκάλυψαν πως είχαν κατά 14.3% πιο αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κύησης σε σχέση με τις εγκύους που δεν ροχάλιζαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι διαταραχές του ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το μεταβολισμό της ή το καρδιαγγειακό σύστημα. Και αυτό γιατί το ροχαλητό ίσως αποτελεί ένδειξη κακής ροής αέρα και περιορισμένης οξυγόνωσης κατά τη διάρκεια του ύπνου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν και περαιτέρω διαταραχές στον οργανισμό μιας εγκύου όπως είναι η εμφάνιση διαβήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας λήφθηκαν υπόψη και άλλες παράμετροι όπως ήταν το βάρος των εγκύων που συμμετείχαν, η ηλικία τους αλλά και γενικότερα η κατάσταση της υγείας τους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτό είναι το μυστικό για να κάνουμε ψηλά παιδιά!
Σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού περιοδικού The European Journal of Clinical Nutrition, η ποσότητα γάλακτος που καταναλώνει μία γυναίκα η...
10 πράγματα που μου έμαθε η πρώτη μου εγκυμοσύνη για τη δεύτερη
Γέννησε το πρώτο της παιδί μετά από 16 αποβολές
Μετά από 16 αποβολές, ούτε που φανταζόταν ποτέ ότι θα κατάφερνε να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο όνειρο της ζωής της, να γίνει μητέρα!Για τη...
Φωτογραφίες: Το υπέροχο ταξίδι από την εγκυμοσύνη στην μητρότητα
Όταν ο καρπός της αγάπης ανθίζει, όταν μια γυναίκα προετοιμάζεται για να λάβει το ανεπανάληπτο δώρο της μητρότητας όλος ο κόσμος χαμογελά. Κ...
15 λόγοι που η εγκυμοσύνη μοιάζει με τη νηπιακή ηλικία!
Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη αν και λίγο… «εκκεντρική» περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Ο ενθουσιασμός διαδέχεται το κλάμα και η χαρά την π...
Γιατί γεννιούνται περισσότερα μωρά την Άνοιξη;
Οι έρευνες μας λένε ότι τα παιδιά που γεννιούνται τους ανοιξιάτικους μήνες είναι περισσότερα, ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες, με τον Μάιο να α...