Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική εμπειρία. Από την πρώτη στιγμή που θα ανακαλύψετε ότι στο σώμα σας μεγαλώνει μια καινούργια ζωή και μέχρι την ώρα που θα υποδεχθείτε το μωρό σας, όλα θα αλλάζουν διαρκώς. Το σώμα σας θα «καταβάλλει» προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις νέες του υποχρεώσεις, ενώ η ψυχολογία σας θα επηρεάζεται καθοριστικά από αυτό το πραγματικά σπουδαίο γεγονός. Είναι απαραίτητο να αφουγκράζεστε τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας, να το φροντίζετε με προσοχή, να προστατεύετε την υγεία σας, να κρατάτε δυνατό το πνεύμα σας και, φυσικά, ακμαίο το ηθικό σας. Αρκεί να βάλετε τον εαυτό σας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και να θέσετε ως στόχο σας να περάσετε μια όσο το δυνατόν περισσότερο απολαυστική εγκυμοσύνη. Εμείς σας δίνουμε 15 πρακτικές συμβουλές, που αν τις ακολουθήσετε θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε άνετα με το σώμα σας και να έχετε καλή διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του υπέροχου «ταξιδιού» προς τη μητρότητα.
1. Πρώτο βήμα: ο γυναικολόγος
Eίναι πολύ βασικό να επιλέξετε με σύνεση το γιατρό που θα σας παρακολουθεί στους εννέα μήνες. Βασικό σας κριτήριο πρέπει να είναι όχι μόνο η πείρα και η γνώση του, αλλά και ο χαρακτήρας του. Ο γιατρός σας πρέπει να σας εμπνέει εμπιστοσύνη, πρέπει να μπορείτε να επικοινωνείτε καλά μαζί του και να έχετε τη δυνατότητα και την άνεση να του εμπιστεύεστε όλα όσα σας προβληματίζουν.
2. Αποκτήστε περισσότερη ενέργεια
Αν εργάζεστε κατά το διάστημα της εγκυμοσύνης, θα διαπιστώσετε ότι τώρα κουράζεστε πιο εύκολα απ’ ό,τι πριν. Γι’ αυτή την απλή κόπωση ευθύνονται οι ορμονικές αλλαγές που γίνονται στο σώμα σας. Έτσι, η φύση σάς στέλνει ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι πρέπει να κάνετε εξοικονόμηση δυνάμεων, για το δικό σας καλό και του μωρού σας.  Για να «γεμίζετε τις μπαταρίες σας», καλό είναι τώρα να τρώτε πιο συχνά μικρά θρεπτικά σνακ μεταξύ των γευμάτων, όπως, π.χ., μία μπανάνα, ένα μήλο ή ένα γιαούρτι με δημητριακά. Αυτές οι τροφές εφοδιάζουν γρήγορα τον οργανισμό σας με ενέργεια.
3. Κάντε μόνο θετικές σκέψεις
Ο τοκετός είναι η μεγάλη στιγμή για κάθε μέλλουσα μητέρα. Η προσμονή του σας δημιουργεί αγωνία και φόβο, κυρίως μάλιστα αν πρόκειται να βιώσετε αυτή την εμπειρία για πρώτη φορά. Καλό είναι να απομακρύνετε εξαρχής από το περιβάλλον σας όλους εκείνους που έχουν να αφηγηθούν διάφορες ιστορίες δύσκολων τοκετών. Κλείστε τα αυτιά σας σε διηγήσεις που αφορούν σπάνιες, έτσι κι αλλιώς, περιπτώσεις επώδυνων επεμβάσεων και κάντε μόνο θετικές σκέψεις για τη στιγμή του τοκετού.
4. Φροντίστε το στήθος σας
Από την πρώτη στιγμή που θα μείνετε έγκυος, το στήθος σας θα αρχίσει να μεγαλώνει. Αυτό το σημείο του σώματός σας χρειάζεται τώρα ιδιαίτερη φροντίδα. Επιλέξτε λοιπόν έναν ειδικό στηθόδεσμο εγκυμοσύνης, αλλά μην ξεχνάτε να τονίσετε και τη θηλυκότητά σας, προσέχοντας να είναι όχι μόνο άνετος, αλλά και μοντέρνος. Διαλέξτε σουτιέν που θα προστατέψουν το στήθος σας, στηρίζοντάς το σωστά, αλλά παράλληλα θα τονώσουν και την αυτοπεποίθησή σας, χαρίζοντάς σας ένα όμορφο μπούστο. Για να είναι σωστή η επιλογή σας, οι στηθόδεσμοι που θα αγοράσετε πρέπει να έχουν φαρδιές τιράντες, να είναι φτιαγμένοι από απαλό, ελαστικό υλικό και να έχουν τέλεια εφαρμογή.
5. Υγιεινή διατροφή; Μην αγχώνεστε!
Ακούτε διάφορα πράγματα για την εγκυμοσύνη, και γι’ αυτό μερικές φορές ίσως σας δημιουργείται η εντύπωση ότι για να είναι επιτυχημένη πρέπει να ακολουθείτε τυφλά κάποιους κανόνες, για παράδειγμα, διάφορους κανόνες υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου δεν πρέπει να υπαγορεύεται από κανόνες που θα κάνουν τις επιλογές των τροφών και την απόλαυση του φαγητού μια δύσκολη και μπλεγμένη υπόθεση. Άλλωστε, τα πράγματα είναι πολύ απλά: αρκεί το καθημερινό σας διαιτολόγιο να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία μερίδα λαχανικών, σαλάτα και φρούτα.
6. Ζητήστε περισσότερη τρυφερότητα από το σύντροφό σας
Δείξτε στο σύντροφό σας ότι έχετε μεγάλη ανάγκη από τρυφερότητα και φροντίδα. Άλλωστε κι αυτός δεν περιμένει παρά μόνο ένα σημάδι από εσάς. Αφεθείτε, λοιπόν, και απολαύστε ένα χαλαρωτικό μασάζ στα πόδια, τα χάδια του και την αγκαλιά του, αλλά και το σεξ. Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, η επαφή και οι τρυφερές στιγμές μεταξύ της μαμάς και του μπαμπά κάνουν πολύ καλό και στο μωράκι, αφού οι κινήσεις στη διάρκεια του ερωτικού αγκαλιάσματος μαλακώνουν τη λεκάνη.
7. Δυναμώστε την πλάτη σας
Καθώς μεγαλώνει η κοιλιά, η στήριξη του σώματος αλλάζει και αρχίζουν οι πόνοι στη μέση. Μάλιστα, αν κάνετε καθιστική δουλειά, το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο. Αναγκάζεστε να τραβάτε προς τα μέσα την κοιλιά και να γέρνετε την πλάτη και τους ώμους σας, με αποτέλεσμα να πονάτε περισσότερο. Για να αποφύγετε τις ενοχλήσεις, διαλέξτε για το γραφείο σας ένα ανατομικό κάθισμα, που ελαφρύνει την πίεση στη μέση σας και επιτρέπει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στη λεκάνη. Επίσης μπορείτε να δυναμώσετε την πλάτη σας με μασάζ. Καθίστε σε μια καρέκλα με σταθερή ευθεία πλάτη, βάλτε ένα ή δύο μπαλάκια του τένις στο ύψος της μέσης σας και κάντε μικρές κυκλικές κινήσεις.
8. Πιείτε στην υγειά σας!
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, για να λειτουργούν καλά τα νεφρά σας και να γίνεται σωστά η διαδικασία του μεταβολισμού. Οι χυμοί και το γάλα, βέβαια, είναι ιδανικά για την υγεία σας, αλλά σίγουρα δεν μπορείτε να πίνετε δύο λίτρα την ημέρα, διότι έχουν πολλές θερμίδες. Ωστόσο μπορείτε να πίνετε άφοβα πολύ νερό, καθώς και τσάι, που τονώνει τον οργανισμό σας.
9. Γίνετε ένα με το μωρό σας
Αποκτήστε τρυφερό δεσμό με το μωράκι σας όσο το δυνατόν πιο νωρίς, ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αυτό θα σας καθησυχάσει, θα σας εφοδιάσει με θάρρος και σιγουριά και θα ενισχύσει την αντίληψή σας για τις ανάγκες τόσο τις δικές σας, όσο και του μωρού σας. Μοιραστείτε επίσης τρυφερές γαλήνιες στιγμές μαζί του. Για παράδειγμα, το μωρό σας αγαπά το ελαφρό λίκνισμα. Καθίστε, λοιπόν, σε μια κουνιστή πολυθρόνα, αγκαλιάστε την κοιλιά σας και χαλαρώστε μαζί του.
10. Αντιμετωπίστε το πρόβλημα τις δυσκοιλιότητας
Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επιβραδύνουν τη λειτουργία των εντέρων, με αποτέλεσμα να υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, ενώ τα συμπληρώματα σιδήρου και μαγνησίου, που πρέπει να παίρνετε τώρα, επιδεινώνουν το πρόβλημα. Για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα, καλό είναι να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (προϊόντα ολικής αλέσεως) και φρούτα, αλλά και να κινείστε πολύ. Κάντε, λοιπόν, μεγάλους περιπάτους και ελαφριά γυμναστική (πάντα, βέβαια, με τη συμβουλή του γιατρού σας). Η κίνηση τονώνει την κοιλιακή αναπνοή, κάνοντας κατά κάποιον τρόπο ένα ευεργετικό μασάζ στο έντερο.
11. Αντιμετωπίστε τις καούρες
Οι καούρες είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Η φύση έχει την άμεση και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπισή τους: ανακατέψτε σε χλιαρό νερό ή γάλα τριμμένα γλυκά αμύγδαλα και πιείτε το με μικρές γουλιές.
12. Εξασφαλίστε άνεση τη νύχτα
Ξεχάστε τον άνετο βαθύ ύπνο στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης. Στη διάρκεια της νύχτας θα ξυπνάτε πολύ συχνά: είτε για να πάτε στην τουαλέτα, είτε γιατί το μωρό είναι πολύ κινητικό, είτε γιατί οι σκέψεις σας δεν σας αφήνουν να χαλαρώσετε. Πριν πέσετε στο κρεβάτι, είναι πολύ βασικό να φροντίζετε για την άνεσή σας. Προμηθευτείτε ένα μαξιλάρι θηλασμού (θα σας χρειαστεί και μετά τον τοκετό), το οποίο χάρη στο σχήμα του σας επιτρέπει να ακουμπάτε πάνω του την κοιλιά σας και τους μηρούς σας. Επειδή δεν είναι μαλακό, μένει συνέχεια στη θέση του. Καλό και ξεκούραστο ύπνο εξασφαλίζει επίσης και ένα βραδινό μασάζ στα πόδια από το σύντροφό σας με αιθέριο έλαιο λεβάντας.
13. Γλυκά: με μέτρο και χωρίς ενοχές
Τα περιττά κιλά στην εγκυμοσύνη δεν κάνουν καλό ούτε στη γραμμή σας, ούτε στην υγεία σας. Αυτό θεωρητικά το γνωρίζετε, όμως στην πράξη δύσκολα μπορείτε να αντισταθείτε στην τρομερή επιθυμία για γλυκό! Τι πρέπει να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις; Απλώς, να ενδώσετε στον πειρασμό. Μπορείτε πού και πού να απολαμβάνετε χωρίς ενοχές ένα παγωτό. Ένα γλυκό που έχει λίγες θερμίδες είναι το ρυζόγαλο, το οποίο μάλιστα είναι και πλούσιο σε ασβέστιο. Γλυκιά γεύση, όμως, έχουν και ο ανανάς και τα μάνγκο, τα οποία εφοδιάζουν τον οργανισμό σας με τα απαραίτητα ένζυμα και επιταχύνουν την πέψη.
14. Επωφεληθείτε από το μπάνιο
Η κοιλιά σας μεγαλώνει και το δέρμα τεντώνεται υπερβολικά σ’ αυτή την περιοχή του σώματός σας. Αυτό σας προκαλεί κνησμό. Για να ανακουφίσετε την επιδερμίδα σας και να την κάνετε απαλή και λεία, η λύση είναι ένα μπάνιο με άλατα ή με αμυγδαλέλαιο. Αυτή η καθημερινή ιεροτελεστία βοηθάει πολύ το δέρμα και παράλληλα σας χαλαρώνει και σας χαρίζει ευεξία.
15. Φροντίστε τα πόδια σας
Τα πόδια σας στο διάστημα της εγκυμοσύνης επιβαρύνονται πολύ και πρήζονται, αφού πρέπει να μεταφέρουν τώρα μεγαλύτερο βάρος. Επίσης η κυκλοφορία του αίματος γίνεται με δυσκολία, και γι’ αυτό μπορεί να εμφανιστούν φλεβίτιδα ή κιρσοί. Για να αποφύγετε τα προβλήματα, πρέπει να κινείστε περισσότερο. Καλό είναι, λοιπόν, να κάνετε βόλτες ή ακόμη και στατικό ποδήλατο (πάντα, βέβαια, έχοντας πάρει τη συμβουλή του γιατρού σας). Μια πολύ καλή άσκηση για την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια είναι η εξής: Ξαπλώστε στο πάτωμα, φέρτε το δεξί πόδι τεντωμένο πάνω από το γόνατο του αριστερού ποδιού και κάντε μικρές κυκλικές κινήσεις. Επαναλάβετε την άσκηση με το αριστερό πόδι.
Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Τσιαούση (Μαιευτήρας – Γυναικολόγος)