Πρόκειται για μεταδοτική ασθένεια που οφείλεται στο στρεπτόκοκκο – το μικρόβιο που προκαλεί και αμυγδαλίτιδα – γι’ αυτό και συχνά παρουσιάζεται σε παιδιά όταν κάποιος στην οικογένειά τους νόσησε από στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα: Τα κυριότερα είναι η δυσκαταποσία και ο υψηλός πυρετός (συχνά πάνω από 39, ίσως και 40 βαθμούς Κελσίου). Πιθανόν οι λεμφαδένες να είναι πρησμένοι ενώ το στόμα και η γλώσσα παρουσιάζουν έντονη ερυθρότητα. Στο δεύτερο 24ωρο το παιδί βγάζει ένα κόκκινο εξάνθημα, συνήθως ξεκινώντας από την κοιλιακή χώρα. Όπου υπάρχει το εξάνθημα το δέρμα είναι πολύ άγριο και μετά από λίγες μέρες ίσως ξεφλουδίσει.

Πώς αντιμετωπίζεται: Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί η ασθένεια γρήγορα γιατί για την αντιμετώπισή της απαιτείται να χορηγηθεί αντιβίωση για δέκα μέρες. Στη συνέχεια και για δεκαπέντε περίπου μέρες το παιδί θα πρέπει να αποφεύγει τις έντονες σωματικές δραστηριότητες. Οι πιο σημαντικές επιπλοκές της οστρακιάς, ευτυχώς όχι συχνά, είναι η νεφρίτιδα (για το λόγο αυτό ο παιδίατρος ζητά να γίνει γενική ούρων) και ο ρευματικός πυρετός (που όμως προλαμβάνεται με το κατάλληλο αντιβιοτικό).

Με τη συνεργασία της Ιωάννας Δραμπέλη (παιδίατρος).