οδηγός υγείας

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

29/10/2012


Η λοιμώδης μονοπυρήνωση οφείλεται σε ιό. Είναι μεταδοτική και έχει μεγάλο χρόνο επώασης (περίπου 40 ημέρες), γι’ αυτό και τα συμπτώματα εκδηλώνονται αρκετό καιρό αφότου κάποιος κολλήσει την ασθένεια. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά σχολικής ηλικίας, εξαιτίας της συναναστροφής τους με συνομηλίκους στο σχολείο.


Ποια είναι τα συμπτώματα: Υψηλός πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες, έντονη κόπωση και αδυναμία.


Πώς αντιμετωπίζεται: Η κλινική εικόνα συνήθως έχει θορυβώδη συμπτωματολογία. Μερικές φορές όμως μπορεί να έχει άτυπα συμπτώματα: όπως καταβολή δυνάμεων, ανορεξία κ.α.. Η κλινική εξέταση μαζί με τον εργαστηριακό έλεγχο θα μας οδηγήσουν στην σωστή διάγνωση. Μπορεί να συνυπάρχει διόγκωση του σπλήνα ή και του συκωτιού. Ανάλογα με τα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων θα καθοριστεί και η θεραπεία. Για τη θεραπεία της συνιστάται ξεκούραση, άφθονα υγρά, σωστή διατροφή και κατάλληλα φάρμακα (αντιβιοτικά κ.α.).


Με τη συνεργασία της Ιωάννας Δραμπέλη (παιδίατρος).


Σχετικά Άρθρα

Ιώσεις: Αντιμετωπίστε σωστά τα πρώτα σημάδια
Τα παιδιά αρρωσταίνουν από κρυολόγημα κατά μέσο όρο οχτώ με δέκα φορές το χρόνο, οπότε καλό είναι να προετοιμαστείτε για να αντιμετωπίσετε κ...
Πυρετός και παιδί: Πόσα γνωρίζετε;
Γιατί συμβαίνει και τι πρέπει να κάνετε όταν η θερμοκρασία του παιδιού χτυπάει "κόκκινο";
Ουρολοίμωξη: Χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αποτελούν ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα, που προσβάλλει και ταλαιπωρεί πολύ τα παιδιά. Όσο πιο έγκαιρ...
Πόνοι στην κοιλιά! Πού οφείλονται;
Οι πόνοι στην κοιλιά μπορεί να οφείλονται σε πολλούς λόγους. Κάποιοι από αυτούς είναι και σοβαροί.
Η ωτίτιδα «αγαπά» τα παιδιά... αυτή είναι η σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση
Η ωτίτιδα είναι μια πολύ συχνή ασθένεια, που ταλαιπωρεί τόσο τα βρέφη όσο και τα νήπια. Ανακαλύψτε τις αιτίες που την προκαλούν.