οδηγός υγείας

Πρόκληση τοκετού: Πότε χρειάζεται να γίνει;

19/10/2012
Από: Μαρίνα Τασούλη |  σχολιάστε
Πρόκληση τοκετού: Πότε χρειάζεται να γίνει;
Περίπου ένα στα πέντε μωρά δεν γεννιέται όταν το επιλέγει η φύση, αλλά όταν το αποφασίζει, για διάφορους λόγους, ο μαιευτήρας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της πρόκλησης του τοκετού.


Ο γυναικολόγος-μαιευτήρας θα εξηγήσει στην εγκυμονούσα ότι χρειάζεται να προχωρήσει σε πρόκληση τοκετού, όταν:
- Η κύηση φτάσει στις 42 εβδομάδες.
- Υπάρχει πλακουντιακή ανεπάρκεια ή γενικά το μωρό παρουσιάζει προβλήματα μέσα στη μήτρα.
- Η μητέρα έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας (διαβήτη, προεκλαμψία κ.ά.).
- Σπάσουν τα νερά, αλλά δεν έχουν ξεκινήσουν οι συσπάσεις μέσα στις επόμενες ώρες.

Πώς γίνεται η «πρόκληση τοκετού»;
Η πρόκληση του τοκετού δεν γίνεται με έναν μόνο τρόπο, αλλά ο γιατρός αποφασίζει κατά περίπτωση ποια μέθοδος θα είναι η καλύτερη:
- Αν υπάρχει διαστολή στον τράχηλο, ο γυναικολόγος «σπάει» τα νερά και έτσι η αποσυμφόρηση της μήτρας από την απώλεια των υγρών φέρνει συσπάσεις - πόνους που θα «σπρώξουν» το μωρό κάτω. Αν αυτό είναι απαραίτητο, μπορεί επίσης ο γιατρός να δώσει φάρμακα που θα ενισχύσουν τις συσπάσεις.
- Ο γυναικολόγος δίνει στη μέλλουσα μητέρα ωκυτοκίνη με ορό, ώστε να προκληθούν συσπάσεις (κατά κανόνα, με την ωκυτοκίνη οι συσπάσεις ξεκινάνε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα).
- Αν ο τράχηλος δεν είναι ακόμα ώριμος, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει υπόθετα προσταγλανδίνης, που δρουν τοπικά και ωριμάζουν τον τράχηλο, τον μαλακώνουν και τον λεπταίνουν, κι έτσι προκαλούνται συσπάσεις στη μήτρα. Η διαφορά ανάμεσα στην πρόκληση του τοκετού με ορό και στην πρόκληση με υπόθετα είναι ότι ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να κλείσει (σταματήσει) τον ορό, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα (υπερδιέγερση της μήτρας), ενώ αν έχει βάλει τα υπόθετα, δεν μπορεί πια να γίνει τίποτα.
- Αν υπάρχει τουλάχιστον 1 εκατοστό διαστολή στον τράχηλο, ο γυναικολόγος μπορεί με το δάχτυλό του να ξεκολλήσει τις μεμβράνες, γεγονός που συχνά προκαλεί συσπάσεις, αφού η μήτρα διεγείρεται, καθώς παράγονται προσταγλανδίνες, κι έτσι επιταχύνεται η φυσική διαδικασία του τοκετού.

Η πρόκληση τοκετού μπορεί να βοηθήσει στο να «πάρει θέση» το μωρό;
Αν το μωρό δεν είναι σε καλή θέση, η πρόκληση του τοκετού (με τις συσπάσεις που δημιουργούνται) μπορεί να βοηθήσει στο να εμπεδωθεί το μωρό (να κατέβει στη λεκάνη), κυρίως αν δεν είναι το πρώτο παιδί που κάνει η γυναίκα. Άλλωστε, αν ένα μωρό είναι ψηλά και δεν έχει κατέβει χαμηλά στη λεκάνη, δύο πράγματα συμβαίνουν: ή χωράει ή δεν χωράει καθόλου, κι αυτό είναι κάτι που θα φανεί από τη διαδικασία.

Πότε γίνεται κατευθείαν καισαρική χωρίς να υπάρξει πρόκληση τοκετού;
Όταν υπάρχει ανώμαλη προβολή του εμβρύου, δεν υπάρχει λόγος να γίνει πρόκληση τοκετού. Ο γυναικολόγος θα προχωρήσει κατευθείαν σε καισαρική. Η πρόκληση τοκετού προϋποθέτει ότι η διαδικασία ξεκινάει για να γίνει φυσιολογικός τοκετός, εκτός βέβαια αν αλλάξει κάτι στην πορεία (π.χ. παρατεταμένες ή επανειλημμένες βραδυκαρδίες του μωρού κ.ά.).

Μπορώ εγώ η ίδια να κάνω κάτι για να «βοηθήσω» να ξεκινήσει ο τοκετός φυσιολογικά;
Μια γυναίκα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη βαρύτητα, ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες, και να περπατάει, ώστε να κατέβει το μωρό και να πάρει θέση. Κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει είναι η σεξουαλική επαφή, αφού οι προσταγλανδίνες που περιέχονται στο σπέρμα μπορούν να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα.

Με τη συνεργασία της Καλλινίκης Βασιλειάδου-Βερίκη (μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος).

Σχετικά Άρθρα

Λοχεία: Η περίοδος μετά τον τοκετό
Ως λοχεία καθορίζεται το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό. Αν και συχνά παραγνωρισμένη, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδ...
15 πράγματα που μπορείτε να κάνετε περιμένοντας να...γεννήσετε!
1. Κάντε μανικιούρ - πεντικιούρ.2. Κάντε μια επιλογή από CD που θα έχετε μαζί σας στον τοκετό, για να δημιουργήσετε χαλαρωτική ατμόσφαι...
Όταν ο πελαργός αργεί
Οι κινήσεις που μπορεί να επισπεύσουν τον τοκετό...
Ο μπαμπάς παρών στον τοκετό: Τα υπέρ και τα κατά!
Ο τοκετός είναι η πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας, και θα θέλατε ο σύντροφός σας να βρίσκεται στο πλευρό σας. Ή μήπως όχι;
5 σημάδια που σας ειδοποιούν ότι πλησιάζει η ώρα του τοκετού!
Αυτά είναι τα σημαντικότερα «μηνύματα» που θα σας στείλει το σώμα σας, για να σας ειδοποιήσει ότι η στιγμή που περιμένατε πλησιάζει.