οδηγός υγείας

Ωορρηξία : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

22/10/2012
Από: Της Ελένης Καραγιάννη |  σχολιάστε
Ωορρηξία : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Είτε πρόκειται για το πρώτο είτε για το τέταρτο παιδί σας, από τη στιγμή που το αποφασίσατε είναι λογικό θέλετε να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας το συντομότερο δυνατό. Είναι βέβαιο ότι γνωρίζοντας μερικά βασικά πράγματα για την ωορρηξία, θα αυξήσετε τις πιθανότητες να το καταφέρετε.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: η ωορρηξία συμβαίνει κάθε μήνα δεκατέσσερις ημέρες πριν την έναρξη του επόμενου κύκλου (ο κύκλος μιας γυναίκας ξεκινάει να μετράει από την πρώτη μέρα της περιόδου). Έτσι, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος σας είναι σταθερός, μπορείτε να έχετε μια αρκετά καθαρή εικόνα του πότε να περιμένετε το επόμενο ωάριο. Εάν ο κύκλος σας είναι για παράδειγμα ο κύκλος σας είναι 30 ημερών, τότε η ωορρηξία συμβαίνει γύρω στη 16η ημέρα. Αντίθετα, εάν δεν έχετε σταθερό κύκλο, θα πρέπει να βρείτε έναν άλλο τρόπο για να την «εντοπίσετε», αφού μετρώντας τις ημέρες δεν θα μπορείτε να βγάλετε σαφές συμπέρασμα. Μερικά από τα σημάδια που την αποκαλύπτουν είναι:  

Πόνος: Πολλές γυναίκες καταλαβαίνουν ότι έχουν ωορρηξία γιατί εκείνες τις μέρες νιώθουν πόνο χαμηλά στην κοιλιά και μάλιστα στη μία πλευρά –εκείνη όπου βρίσκεται η ωοθήκη που απελευθερώνει το συγκεκριμένο μήνα το ωάριο. Ο πόνος δεν είναι απαραίτητα έντονος και μπορεί να διαρκεί από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες. Ο πιθανότερος λόγος είναι ότι ο πόνος προκαλείται από την πίεση που προκαλεί το ωάριο στη γύρω περιοχή καθώς απελευθερώνεται.

Κολπικά υγρά: Οι κολπικές εκκρίσεις διαφέρουν αρκετά σε κάθε στάδιο του κύκλου και παρατηρώντας τα μπορεί μια γυναίκα να εντοπίσει την ωορρηξία της, Κατά κανόνα, αμέσως μετά την περίοδο οι εκκρίσεις αυτές είναι ελάχιστες, ενώ καθώς πλησιάζει η ωορρηξία αρχίζουν να αυξάνονται και τη μέρα που απελευθερώνεται το ωάριο γίνονται ακόμη πιο άφθονες, λεπτές και με ελαστική υφή, ώστε να διευκολύνουν τα σπερματοζωάρια να κινηθούν αλλά και να επιβιώσουν για μερικές μέρες.


Αυξημένη θερμοκρασία σώματος:
Ένας άλλος τρόπος για να ανακαλύψετε πότε έχετε ωορρηξία είναι να μετράτε τη θερμοκρασία σας το πρωί. Βάλτε ένα θερμόμετρο στο κομοδίνο σας και μετρηθείτε μόλις ξυπνήσετε, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι και πριν φάτε ή πιείτε οτιδήποτε. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών που προκαλούνται από την ωορρηξία ανεβάζουν τη θερμοκρασία κατά περίπου μισό βαθμό. Όμως θα εντοπίσετε την αλλαγή αυτή δυο-τρεις μέρες μετά την ωορρηξία και στη συνέχεια, η θερμοκρασία θα πέσει ξανά με την έναρξη της περιόδου. Το «κλειδί» είναι να καταγράψετε τι συμβαίνει αρκετούς μήνες, ώστε να ανακαλύψετε κάποιο μοτίβο που μπορεί να σας βοηθήσει να προβλέψετε την ωορρηξία.

Άλλα συμπτώματα: Αρκετές γυναίκες νιώθουν το στήθος τους πιο ευαίσθητο, έχουν πρήξιμο στην κοιλιά, αλλαγές στη διάθεση και πονοκεφάλους την περίοδο της ωορρηξίας.  Επίσης, πολλές έχουν αυξημένη διάθεση για σεξ, ενώ οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν και ναυτία. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα σημάδια μπορεί να οφείλονται σε άλλες αιτίες, όπως κάποια φαρμακευτική αγωγή, το στρες, η απώλεια ή αύξηση βάρους κ.λπ.

Τεστ ωορρηξίας

Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά τεστ –μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το φαρμακείο- τα οποία ανιχνεύουν τη ωχρινοποιητική ορμόνη (LH) στα ούρα. Πρόκειται για την ορμόνη που προκαλεί την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη. Η σύλληψη είναι πιο πιθανή 12 έως 36 ώρες από την στιγμή που εντοπίζεται η ορμόνη –δηλαδή το τεστ είναι «θετικό». 

Με τη συνεργασία του Πέτρου Στεφανή, μαιευτήρα-γυναικολόγου.

Σχετικά Άρθρα

Σεξ: Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε για να μείνετε έγκυες;
Μέχρι σήμερα κάποιοι πίστευαν πως για να πετύχει μια γυναίκα την εγκυμοσύνη που επιθυμεί, θα πρέπει να τρώει σωστά να βρίσκεται σε καλή φυσι...
Ο πιο απλός τρόπος για να βρείτε τις γόνιμες μέρες σας
Σε γενικές γραμμές κάθε γυναίκα πάνω κάτω γνωρίζει τις γόνιμες μέρες της. Επειδή, όμως, πολλές γυναίκες έχουν ακανόνιστο κύκλο έμμηνης ρύση...
5 μύθοι για τη γονιμότητα
ΜΥΘΟΣ Νο1: Η υπογονιμότητα είναι γυναικείο πρόβλημα Η αλήθεια: Έρευνες σε υπογόνιμα ζευγάρια έχουν διαπιστώσει ότι σε ποσοστό περίπου 40% τω...
Η δίαιτα της γονιμότητας
Αν θέλετε να κάνετε (ή να ξανακάνετε) σύντομα παιδί, μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο που μαγειρεύετε και τρώτε, μπορεί να φανούν πολύ χρήσ...
Η καλή εγκυμοσύνη ξεκινάει πριν τη σύλληψη!
Μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για εσάς και το μωρό σας πριν ακόμα μείνετε έγκυος.
Γονιμότητα: 8 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε
Νεότερες έρευνες από όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνουν στοιχεία για τη γονιμότητα που ήδη γνωρίζαμε και αποκαλύπτουν άλλα που δεν φανταζόμασταν!