Έχετε μπει πλέον στην τελική ευθεία και βρίσκεστε στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι προτεραιότητες αλλάζουν και είστε ένα βήμα πιο κοντά στη μέρα του τοκετού και στο να κρατήσετε το μωρό στην αγκαλιά σας. Πάμε να δούμε τι πρέπει να κάνετε και να μην ξεχάσετε σε αυτήν τη φάση.

Να ελέγχετε τις κινήσεις του εμβρύου. Αν προσέξετε μείωση στην κινητικότητα του μωρού, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό και τη μαία σας, γιατί μπορεί να χρειαστεί υπέρηχος για να δουν ότι όλα βαίνουν καλώς.

Ενημερωθείτε για το θηλασμό. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να διαβάσετε και να ρωτήσετε το γυναικολόγο για ό,τι αφορά στο θηλασμό και αυτά που χρειάζεται να κάνετε όταν υποδεχθείτε το μωρό στο σπίτι.

Πάρτε τις σημαντικές αποφάσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα αποφασίσετε για το αν θα μείνετε σπίτι ή αν θα συνεχίσετε να δουλεύετε κανονικά, αν θέλετε να είναι ο πατέρας παρών στον τοκετό και τι όνομα θα θέλατε να του δώσετε.

Συνδεθείτε με το μωρό. Κανονικά θα έπρεπε να μιλάτε στο μωρό από την αρχή της εγκυμοσύνης, αλλά όσο βλέπετε την κοιλιά να μεγαλώνει, χαϊδέψτε την περισσότερο, διαβάστε του ένα παραμύθι ή μιλήστε του για τα όνειρά σας.

Ενημερωθείτε για τον τοκετό. Από τη διαδικασία και πόσο διαρκεί μέχρι το πώς θέλετε να γεννήσετε, αυτά είναι πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε λίγο πριν γεννήσετε.

Προετοιμαστείτε για τη φροντίδα που θα χρειαστείτε. Οι δουλειές του σπιτιού, η φροντίδα του κατοικιδίου σας αλλά και ποιος θα προσέχει το μωρό αν πάτε στη δουλειά, είναι πράγματα που χρειάζονται προγραμματισμό.

Να έχετε έτοιμη την τσάντα του τοκετού. Επειδή ποτέ δεν ξέρετε τι προκύπτει, ετοιμάστε από μόνη σας τα ρούχα, το φορτιστή, τα καλλυντικά, τα απαραίτητα χαρτιά και ό,τι άλλο θα χρειαστείτε τις μέρες που θα μείνετε στο νοσοκομείο.

Κάντε σεξ. Αν έχετε μία υγιή, χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνη, μπορείτε να κάνετε κανονικά σεξ αλλά σε πιο βολικές στάσεις για την κοιλιά σας.

Μειώστε τους ρυθμούς σας. Το σώμα σας έχει αλλάξει αρκετά και πρέπει να σηκώνεστε και να κινείστε πιο αργά από το συνηθισμένο. Περάστε ήρεμα το χρόνο σας με ταινίες, χαλαρές βραδιές και όση περισσότερη ξεκούραστη μπορείτε να έχετε.