Αφού κάνετε τεστ εγκυμοσύνης που βγαίνει θετικό, καλείτε το γυναικολόγο σας για να κλείσετε ραντεβού μαζί του. Το πρώτο επίσημο ραντεβού κανονίζεται συνήθως στις 8 εβδομάδες, εκτός και αν υπάρχει κάποια ιατρική πάθηση ή αν είχατε επιπλοκές στην προηγούμενη εγκυμοσύνη.

Ο γιατρός παίρνει το ιστορικό σας με λεπτομέρειες γυναικολογικής φύσεως. Αν ο κύκλος σας είναι σταθερός ή όχι και πόσο διαρκεί, πότε ήταν η πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου και ποια είναι τα συμπτώματα ή προβλήματα που έχετε αντιμετωπίσει μετά την περίοδο. Οι επιπλέον ερωτήσεις αφορούν σε χρόνιες παθήσεις, αλλεργίες σε φάρμακα, ψυχιατρικά προβλήματα, και προηγούμενες ασθένειες ή επεμβάσεις. Το κάπνισμα και άλλες κακές συνήθειες σημειώνονται στο πρώτο προγεννητικό ραντεβού. Πιθανές ερωτήσεις αφορούν σε ασθένειες στην οικογένεια, για τον πατέρα του παιδιού και φαρμακευτικές αγωγές που έχετε ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα

Στη συνέχεια, ο γιατρός θα σας μιλήσει για το σύνδρομο Down αλλά και άλλες γενετικές ανωμαλίες που υπάρχουν σαν πιθανότητα. Στο πρώτο τρίμηνο, γίνεται τεστ αίματος και διαγνωστικά τεστ για το αν υπάρχουν επιπλοκές στην ανάπτυξη του εμβρύου. Κάποιοι γιατροί κάνουν υπέρηχο στο προγεννητικό τεστ, ελέγχουν για αναιμία, ηπατίτιδα ή σύφιλη αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται, εάν πάσχετε από διαβήτη.

Τέλος, θα σας δοθούν συμβουλές για το πώς να τρώτε ισορροπημένα, τι να αποφεύγετε, τα συμπτώματα που θα παρουσιαστούν στην πορεία. Αν νιώθετε ότι βιώνετε κατάθλιψη, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό ώστε να λάβετε τη σωστή αγωγή που θα προστατεύσει τόσο εσάς όσο και το έμβρυο.