Η κοιλιά σας διογκώνεται περισσότερο και θα γίνεται όλο και πιο βαριά. Μπορεί να αρχίσει να σας πονά η πλάτη, να νιώθετε πίεση στη λεκάνη και να παθαίνετε κράμπες στα πόδια. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί πρόβλημα με την αναπνοή, καθώς θα λαχανιάζετε όλο και πιο εύκολα. Πρέπει να προσέχετε τη στάση του σώματός σας και να ξεκουράζεστε αρκετά.

Θα κάνετε την εξέταση γλυκόζης στο αίμα για να ελέγξετε το διαβήτη της κύησης, ένα πρόβλημα που οφείλεται στις ορμόνες που παράγει ο πλακούντας. Συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό, αλλά, εάν το παραμελήσετε, το παιδί θα αναπτυχθεί υπερβολικά, εσείς θα πάρετε πολλά κιλά και το σίγουρο είναι ότι θα οδηγηθείτε σε καισαρική. Να αποφεύγετε την πολλή ζάχαρη και να περιοριστείτε σε ένα κουταλάκι μέλι όταν θέλετε κάτι γλυκό. Αν σας ενδιαφέρει, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε και μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Εκεί θα γνωρίσετε και άλλες μέλλουσες μητέρες και ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε οποιοδήποτε άγχος σας έχει δημιουργηθεί. Επειδή είναι σημαντικό να μην αρχίσετε να παίρνετε ανεξέλεγκτα βάρος, μην ξεχνάτε να μετράτε το βάρος σας, μία φορά την εβδομάδα το πρωί, νηστική, γυμνή ή με τα εσώρουχα, και πάντα στην ίδια ζυγαριά. 

Το μωρό σας (23η εβδομάδα)

Έχει ύψος περίπου 22 εκατοστά, από την κορυφή έως τους γλουτούς, και ζυγίζει περίπου 700 γραμμάρια.

Το  μωρό σας μπορεί πλέον να κρατήσει το πόδι του και να σφίξει την παλάμη του σε γροθιά. Τα αιμοφόρα αγγεία εξακολουθούν να αναπτύσσονται στο εσωτερικό των πνευμόνων, και τα ρουθούνια να ανοίγουν. Ψηλά μέσα στα ούλα αρχίζουν να δημιουργούνται τα μόνιμα δόντια του μωρού. Τα νεύρα γύρω από το στόμα και τα χείλη είναι πιο ευαίσθητα και προετοιμάζουν το παιδί για το σημαντικό έργο της ανεύρεσης της θηλής, προκειμένου να θηλάσει αμέσως μετά τη γέννησή του.

Σ’ αυτή τη φάση, ο ομφάλιος λώρος είναι σκληρός αλλά ελαστικός. Επόμενη εβδομάδα