Η μήτρα σας καταλαμβάνει όλο το χώρο της πυέλου και το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιάς σας. Αυτό σας κάνει να νιώθετε έντονη δυσφορία. Καλό είναι να συζητήσετε όλες τις ανησυχίες με το γιατρό σας κατά τις προγραμματισμένες επισκέψεις σας.

Το μωρό έχει αρχίσει και παίρνει θέση μεταξύ της 33ης και της 36ης εβδομάδας της κύησης. Ο γιατρός σας εξετάζει σε κάθε επίσκεψη και παρακολουθεί τη θέση του εμβρύου μέσα στη μήτρα.

  • Η ενέργεια που καταναλώνεται στον τοκετό είναι πολύ μεγάλη. Προετοιμαστείτε λοιπόν τρώγοντας περισσότερους υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, λίγα γλυκά και ίσως λίγη σοκολάτα).
  • Οι υδατάνθρακες επίσης διεγείρουν τον εγκέφαλο και μετατρέπουν ένα αμινοξύ σε σεροτονίνη, μια ουσία που μετριάζει τον πόνο, ρυθμίζει τον ύπνο και φτιάχνει τη διάθεση.
  • Επειδή είναι σημαντικό να μην αρχίσετε να παίρνετε ανεξέλεγκτα βάρος, μην ξεχνάτε να μετράτε το βάρος σας, μία φορά την εβδομάδα το πρωί, νηστική, γυμνή ή με τα εσώρουχα, και πάντα στην ίδια ζυγαριά. 

Το μωρό σας (37η εβδομάδα)

Έχει ύψος από 36 εκατοστά, από την κορυφή έως τους γλουτούς, και ζυγίζει περίπου 3,25 κιλά.

Το χνούδι που καλύπτει το μωρό έχει πέσει κατά το μεγαλύτερο μέρος του, καθώς το παιδί ετοιμάζεται να γεννηθεί. Το μωρό καταπίνει αυτό το χνούδι μαζί με άλλες εκκρίσεις και τα αποθηκεύει στα έντερά του. Οι πνεύμονες ωριμάζουν και πιθανώς σε αυτό το στάδιο να μην αντιλαμβάνεστε όλες του τις κινήσεις. Ο ομφάλιος λώρος έχει μήκος 51 εκατοστών, το ίδιο μήκος με το μωρό. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης που παράγονται στο σώμα σας μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση στο στήθος σας ακόμα και γαλακτόρροια στα νεογέννητα. Τα γεννητικά όργανα, τα χείλη του αιδοίου και το όσχεο μπορεί επίσης να εμφανιστούν διογκωμένα. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις θα εξαφανιστούν μόλις το μωρό σας γεννηθεί και θα πάψει να τροφοδοτείται από το δικό σας αίμα. Σε αυτή τη φάση το μωρό σας έχει πάνω από 300 οστά, ενώ πολλά από αυτά συνενώνονται καθώς το μωρό σας μεγαλώνει.

Επόμενη εβδομάδα