Ημερολόγιο παιδί

Μωρό: 1ος μήνας

26/10/2012
Το βρέφος έχει χάσει την εμφάνιση του νεογνού, αλλά τα πόδια του είναι μαζεμένα. Μπορεί να ανασηκώνει το κεφάλι του και να το στηρίζει όλο και καλύτερα, όταν βρίσκεται μπρούμυτα. «Σκάει» σιγά-σιγά τα πρώτα ακούσια χαμόγελα, στον ύπνο του ή μόλις φάει, και αν βάλετε το δάχτυλό σας στο χεράκι του, σας το σφίγγει αντανακλαστικά και δεν το αφήνει. Αντιδρά σε ήχους και στο φως κλείνοντας τα ματάκια του ή ανοίγοντας τα χεράκια του. Ξαπλώνει με το κεφάλι στο πλάι, τον ποπό ανασηκωμένο και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα κάτω από το σώμα του. Αρχίζει να σας παρακολουθεί για λίγο, όταν είσαστε στο οπτικό του πεδίο.

Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό και τρόπο ανάπτυξης. Αν δεν συμβαδίζουν οι παρατηρήσεις με την ηλικία του παιδιού, δεν σημαίνει πως δεν αναπτύσσεται σωστά.Για οποιαδήποτε ανησυχία ή απορία σας, καλό είναι να απευθύνεστε στον παιδίατρό σας.

Τι πρέπει να ξέρετε για...
...το μπάνιο του
Η στιγμή του μπάνιου, είναι αφιερωμένη στην καθαριότητα και την υγιεινή, αλλά είναι και μια όμορφη στιγμή με τη μαμά και το μπαμπά, γεμάτη χάδια και φροντίδα. Επιπλέον, το μπάνιο χαλαρώνει το μωρό και το βοηθά να κοιμηθεί πιο εύκολα.
Ακολουθήστε τα εξής βήματα:
- Βεβαιωθείτε πως ό,τι χρειάζεστε είναι κοντά σας, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο για να ελέγξετε ότι η θερμοκρασία του νερού δεν ξεπερνάει τους 36-37 βαθμούς Κελσίου.
- Κρατήστε το παιδί από τη μασχάλη με το ένα σας χέρι στηρίζοντας με το βραχίονά σας την πλάτη και το κεφάλι του, ενώ με το άλλο χέρι πιάστε το απαλά κάτω από τον ποπό και τοποθετήστε το ήρεμα μέσα στο νερό.
- Μόλις ολοκληρώσετε το πλύσιμό του στεγνώστε το με ένα μπουρνουζάκι ή με μια μπουρνουζοπετσέτα δίνοντας μεγάλη προσοχή στα σημεία που δε φαίνονται και μπορεί να κρατήσουν υγρασία. Το βρεφικό δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο, για το λόγο αυτό για το μπάνιο, την αλλαγή και την περιποίηση του μωρού, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ειδικά προϊόντα, μελετημένα να σέβονται τη φυσιολογία του βρεφικού δέρματος, χωρίς να προκαλούν ερεθισμούς.


Σχετικά Άρθρα

Το πρώτο μπάνιο του μωρού
Η πρώτη επαφή του μωρού με το νερό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, καθώς η επιδερμίδα του χρειάζεται ακόμα χρόνο για να προσαρμοστεί στις...
10 απορίες για τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι!
Η φροντίδα του παιδιού από την πρώτη στιγμή που έρχεται στον κόσμο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και έγκυρη ενημέρωση.
Βρέφη, αυτά τα παράξενα πλάσματα
Έχει μεγάλο κεφάλι, μακριά χέρια και γελάει χωρίς λόγο. Τα νεογέννητα σίγουρα δεν είναι τα πιο φωτογενή πλάσματα, ούτε οι αντιδράσεις τους ε...
Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζω το μωρό;
Ζυγίζετε το μωρό σας πάντα πριν και μετά από κάθε γεύμα; Δεν χρειάζεται! Υπάρχουν κι άλλοι πιο αξιόπιστοι τρόποι για να σιγουρευτείτε ότι το...
Θηλάζει σωστά;
Βάζετε το μωρό στο στήθος όποτε το ζητήσει, εκείνο μέχει κολλημένο πάνω σας για ώρες αλλά, τελικά, δεν ξέρετε ότι έχει πιει αρκετό...