Ημερολόγιο παιδί

8ος μήνας

26/10/2012
Η επιδεξιότητά του βελτιώνεται και μπορεί να πιάσει μικρά αντικείμενα χρησιμοποιώντας το δείκτη και τον αντίχειρα. Κάθεται με ίσια την πλάτη χωρίς να στηρίζεται στα χέρια του. Είναι ακόμα λίγο ασταθές, γι’ αυτό φροντίστε να έχει γύρω του μαλακά μαξιλάρια μήπως χάσει την ισορροπία του. Έχει αρχίσει πια να σέρνεται προς τα εμπρός στο πάτωμα με το κεφάλι όρθιο, κάνοντας κινήσεις λακτίσματος. Η κοινωνικοποίησή του περιλαμβάνει τη μίμηση ήχων ομιλίας και χειρονομιών. Αν δεν έχει αρχίσει να χορεύει, αρχίζει τώρα να πηδάει από το ένα πόδι στο άλλο. Αρχίζει, επίσης, να βάζει το ένα ποδαράκι πάνω στο άλλο, επαναλαμβάνοντας την κίνηση αυτή συνέχεια. Καταλαβαίνει τη λέξη «όχι», ενώ έχει πιθανότατα αναπτύξει μικρά ηχητικά σήματα, όπως ένα βηχαλάκι. Θέλει να τρώει μόνο του, και μπορείτε να του δίνετε μαλακές τροφές, όπως καλά βρασμένο καρότο και μπρόκολο ή μπανάνα, πάντα κάτω από την επίβλεψή σας.

  • Μην αφήνετε μικρά αντικείμενα κοντά στο βρέφος, μπορεί να τα βάλει στο στόμα του και να πνιγεί. 
  • Μην το αφήνετε χωρίς επίβλεψη μόνο του, ειδικά σε ψηλά σημεία, γιατί πλέον το παιδί σας γυρίζει και κινείται. 
  • Μην αφήνετε κοντά του επικίνδυνα αντικείμενα.
Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό και τρόπο ανάπτυξης. Αν δεν συμβαδίζουν οι παρατηρήσεις με την ηλικία του παιδιού, δεν σημαίνει πως δεν αναπτύσσεται σωστά. Για οποιαδήποτε ανησυχία ή απορία σας, καλό είναι να απευθύνεστε στον παιδίατρό σας.


Σχετικά Άρθρα

Baby-Led Weaning: Το μωρό δείχνει το δρόμο
Μια "νέα" μέθοδος απογαλακτισμού έρχεται να αντικαταστήσει τις "παραδοσιακές" αλεσμένες τροφές. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι ότι οι τροφές...
Όλα τα μυστικά για το βρεφικό μασάζ!
Τα πιο συχνά προβλήματα της βρεφικής επιδερμίδας!
Αντιμετωπίστε τις πιο κοινές παθήσεις του βρεφικού δέρματος και βοηθήστε να αποκτήσει ξανά το μωρό σας τη ροδαλή, υγιή επιδερμίδα του.
5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον εμβολιασμό
1. Τι ακριβώς κάνουν τα εμβόλια Ο ρόλος των εμβολίων είναι να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας, ώστε να παράγει ανοσια...
Πυρετός και παιδί: Πόσα γνωρίζετε;
Γιατί συμβαίνει και τι πρέπει να κάνετε όταν η θερμοκρασία του παιδιού χτυπάει "κόκκινο";